Τοκετός στο νερό: είναι τελικά επικίνδυνος;

Ο τοκετός στο νερό είναι μία από τις πλέον δημοφιλέστερες μεθόδους φυσιολογικού τοκετού και όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν αυτή τη μέθοδο, για να φέρουν στον κόσμο το μωράκι τους. Αρκετές μέλλουσες μαμάδες όμως, είναι διστακτικές και η ιδέα του τοκετού στο νερό τους φαίνεται τρομακτική! Είναι όντως τόσο επικίνδυνος όσο νομίζουμε;

Τοκετός στο νερό: είναι τελικά επικίνδυνος;

Για την μέλλουσα μητέρα, το νερό την ώρα των συσπάσεων και του τοκετού, έχει ευεργετικές ιδιότητες . Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και τον ρυθμό αναπνοής, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση, προετοιμάζοντας έτσι το σώμα καλύτερα για την ώρα που θα βγει το μωρό. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το νερό δρα ως αναλγητικό και μειώνει κατά πολύ την αίσθηση του πόνου. Ταυτόχρονα, επιτρέπει στην έγκυο να κινηθεί με μεγαλύτερη ευκολία, την χαλαρώνει και κάνει την έξοδο του μωρού πιο εύκολη και ανώδυνη, χωρίς να χρειάζεται να χορηγηθούν φάρμακα.

Οι περισσότερες γυναίκες νομίζουν ότι ο τοκετός στο νερό είναι επικίνδυνος, ιδιαίτερα για το μωρό. Κάτι τέτοιο όμως δεν ευσταθεί, καθώς, τη στιγμή που γεννιέται στο νερό δεν καταλαβαίνει κάποια σημαντική αλλαγή στο περιβάλλον του. Το περιβάλλον μέσα στη μήτρα είναι παρόμοιο με το περιβάλλον του νερού και ίσα ίσα το μωρό νιώθει ασφάλεια και οικειότητα. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πνιγμού του μωρού όπως φοβούνται πολλοί! Το μωρό όταν γεννηθεί μέσα στο νερό αναπνέει από τον ομφάλιο λώρο, όπως ακριβώς έκανε και στην μήτρα και θα αναπνεύσει μόνο του, μονάχα όταν αυτός κοπεί. Το νερό πρέπει να είναι περίπου 37 βαθμούς κελσίου, παρόμοια δηλαδή θερμοκρασία με αυτήν της μήτρας.

Ο τοκετός στο νερό είναι αναμφίβολα μία ιδιαίτερη εμπειρία, δεν μπορεί όμως να τη ζήσει κάθε μέλλουσα μαμά, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί και προϋποθέσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλή σχέση της εγκύου με το νερό, η φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης και η προετοιμασία με ειδικά μαθήματα στην πισίνα. Επιπλέον, ο τοκετός στο νερό δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις πρόωρης ρήξης υμένων, σε περιστατικά υπέρτασης ή προεκλαμψίας και όταν τα νερά σπάσουν πρόωρα.

Αν πληρείτε όλες τις προϋποθέσεις και θέλετε να το δοκιμάσετε δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στον γιατρό σας! Πλέον όποιο μαιευτήριο και να διαλέξετε, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για να γεννήσετε στο νερό, ενώ οι πιο τολμηρές μπορείτε να γεννήσετε στην μπανιέρα ή σε πισίνα στο σπίτι σας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved