Ζάχαρη στην εγκυμοσύνη; Έρευνα αποκαλύπτει πώς επηρεάζει την καρδιά του παιδιού
Γιατί δεν κάνει να καταναλώνεις ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ 2025 επιβεβαιώνει ότι η ζάχαρη στην εγκυμοσύνη και στα πρώτα δύο χρόνια ζωής του παιδιού μπορεί να επηρεάσει την καρδιά του ακόμα και στην ενήλικη ζωή. Οι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερα από 63.000 άτομα από τη Βρετανία και χρησιμοποίησαν τα δεδομένα των μέτρων περιορισμού ζάχαρης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως «φυσικό πείραμα».
Τι έδειξε η μελέτη
Οι ερευνητές εξέτασαν ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ του Οκτωβρίου 1951 και του Μαρτίου 1956, χωρίς προηγούμενα καρδιαγγειακά προβλήματα. Η έκθεση σε περιορισμό ζάχαρης κατά την εγκυμοσύνη και τα πρώτα δύο χρόνια ζωής τους συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερους κινδύνους καρδιακών προβλημάτων στην ενήλικη ζωή.
Φαγητό απ' έξω στην εγκυμοσύνη; 10 υγιεινά tips για να φας χωρίς ενοχές

Εντυπωσιακά στατιστικά οφέλη
Συγκεκριμένα, όσοι είχαν καταναλώσει ελάχιστη ζάχαρη είχαν :
- 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο
- 25% χαμηλότερος κίνδυνος εμφράγματος
- 26% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας
- 24% λιγότερες αρρυθμίες (κολπική μαρμαρυγή)
- 31% μειωμένος κίνδυνος εγκεφαλικού
- 27% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια
Μάλιστα, η μελέτη δείχνει ότι η μεγαλύτερη διάρκεια έκθεσης στον περιορισμό ζάχαρης συσχετίζεται με ακόμα χαμηλότερους καρδιακούς κινδύνους.
Γιατί δεν είναι πάντα εύκολο να τρώτε υγιεινά στην εγκυμοσύνη; Νέα μελέτη εξηγεί
Πώς λειτουργεί η προστασία των καρδιακών νοσημάτων
Μέρος αυτής της προστασίας εξηγείται από τη χαμηλότερη εμφάνιση διαβήτη και υπέρτασης στην ενήλικη ζωή (31% της συσχέτισης). Το βάρος γέννησης είχε πολύ μικρό ρόλο (μόλις 2,2%). Επιπλέον, όσοι δεν έτρωγαν ζάχαρη εμφάνιζαν ελαφρώς καλύτερη καρδιακή λειτουργία .
Η σημασία των πρώτων 1.000 ημερών
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι πρώτες 1.000 ημέρες από τη σύλληψη είναι κρίσιμες για τη μελλοντική καρδιαγγειακή υγεία. Η σωστή διατροφή της μητέρας και ο περιορισμός της ζάχαρης στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού μπορεί να προστατεύσει την καρδιά του για δεκαετίες.
Τι να τρώτε στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Τι μπορούν να κάνουν οι μαμάδες σήμερα
- Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης κατά την εγκυμοσύνη.
- Προτιμήστε φυσικές τροφές, φρούτα και λαχανικά αντί για γλυκά και επεξεργασμένες τροφές.
- Στα πρώτα δύο χρόνια του μωρού, αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα σε τρόφιμα και ροφήματα.
Τι να τρώτε στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
Η πρόληψη ξεκινά από την αρχή: μειώνοντας τη ζάχαρη τώρα, επενδύετε σε μια υγιή καρδιά για το μέλλον του παιδιού σας.
Πηγή: bmj.com