Βήχας στην εγκυμοσύνη: Μπορεί να βλάψει το έμβρυο;

Χρήσιμες πληροφορίες για τον βήχα την περίοδο της εγκυμοσύνης. 

Βήχας στην εγκυμοσύνη: Μπορεί να βλάψει το έμβρυο;
Ο βήχας είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα για πολλές έγκυες, ιδιαίτερα το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Bigstock

Ο βήχας είναι σύμπτωμα γρίπης, αλλεργιών ή ακόμα και ορμονικών αλλαγών. Την περίοδο της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο είναι ενοχλητικός για τη μέλλουσα μαμά, αυτό ωστόσο που απασχολεί πολλές έγκυες είναι εάν μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι προκαλεί τον βήχα στην εγκυμοσύνη

Κοινό κρυολόγημα. Στην εγκυμοσύνη το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο αδύναμο, συνεπώς και πιο επιρρεπές σε γρίπες και κρυολογήματα. Άλλα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι η καταρροή, η έντονη κόπωση και ο πυρετός.

Ορμονικές αλλαγές. Οι ορμονικές αλλαγές ήδη από το πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης είναι η αιτία για μία ευρεία γκάμα αλλαγών στο σώμα και συμπτωμάτων. Κάποιες έγκυες αποκτούν ευαισθησία σε αλλεργιογόνα με αποτέλεσμα να έχουν επίμονο βήχα κάθε φορά που θα εκτεθούν σε αυτά.

Αλλεργίες. Οι έγκυες που είχαν αλλεργίες ήδη πριν την εγκυμοσύνη, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν ακόμα πιο έντονα και συχνά συμπτώματα.

Μπορεί ο βήχας στην εγκυμοσύνη να βλάψει το μωρό;

Ο βήχας είναι επίμονος, κουραστικός, ωστόσο δεν θεωρείται επικίνδυνος για το έμβρυο. Αυτό συμβαίνει γιατί το μωρό βρίσκεται σε προστατευμένο περιβάλλον και τόσο η μήτρα, όσο και το αμνιακό υγρό, λειτουργούν ως προστατευτικό «φράγμα» ανάμεσα στο μωρό και κινήσεις που συμβαίνουν στο εξωτερικό περιβάλλον όπως είναι ο βήχας.

Τρόποι να αντιμετωπίσετε τον βήχα φυσικά

  • Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Θα σας ανακουφίσει από τον βήχα και επιπλέον εάν έχετε γρίπη ή κοινό κρυολόγημα θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο γρήγορα.
  • Πίνετε πολλά υγρά. Στην εγκυμοσύνη οι ανάγκες του οργανισμού για ενυδάτωση είναι έτσι και αλλιώς αυξημένες. Επιπλέον θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τον βήχα, ιδιαίτερα τον ξηρό που συνήθως είναι και πιο επίμονος.
  • Πιείτε ένα ζεστό ρόφημα με λεμόνι και μέλι που έχουν αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
  • Κάντε γαργάρες με ζεστό αλατόνερο δύο φορές την ημέρα.
tsai-mentas-egkymosyni.jpg

Πότε να πάτε στον γιατρό

Εάν ο βήχας συνοδεύεται από πυρετό θα πρέπει να ενημερώσετε και να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Επιπλέον, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν ο βήχας γίνεται πιο συχνός και έντονος και διαρκεί πάνω από δέκα ημέρες.

Με πληροφορίες από motherandbaby.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved