Εγκυμοσύνη και διατροφή: Τι να τρώτε εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη

Οι γυναίκες που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη θα πρέπει να ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. 

Εγκυμοσύνη και διατροφή: Τι να τρώτε εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη
Η διατροφή των εγκύων που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να είναι ισορροπημένη, υγιεινή και να έχει ποικιλία. Bigstock

Η δυσανεξία στη γλουτένη δε συνπεάγεται ότιθα αντιμετωπίσετε προβλήματα την περίοδο της εγκυμοσύνης ή ο κίνυδνος για το έμβρυο είνια αυξημένος. Θα πρέπει όμως να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων και να φροντίσετε να πάρετε την ενέργεια που χρειάζεστε εφόσον υποχρεωτικά κάποιες θα τις αποκλείσετε από το καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Τι είναι δυσανεξία στη γλουτένη;

Σύμφωνα με το περιοδικό Nutrients, η δυσανεξία στη γλουτένη αναφέρεται σε μία αυτοάνοση ασθένεια του πεπτικού συστήματος κατά την οποία η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων συνεπάγεται μία σειρά από συμπτώματα όπως η διάρροια, η κόπωση και ο πόνος στις αρθρώσεις.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που δίνει στις τροφές δομή και υφή και περιλαμβάνεται στα περισσότερα προϊόντα από δημητριακά, το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Αναπόφευκτα τα φαγητά και τα τρόφιμα που αποκλείονται από τη διατροφή είναι το ψωμί, τα κράκερς, τα κέικ και ό,τι άλλο περιέχει για παράδειγμα αλεύρι. Η γλουτένη υπάρχει και σε ροφήματα όπως η μπύρα, σε dressing για σαλάτες, σούπες κτλ. Η κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων από άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη έχει συσχετιστεί με τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Διάρροια και δυσκοιλιότητα
  • Στομαχόπονος και πονοκέφαλος
  • Κούραση
  • Ανεπάρκεια σιδήρου, αναιμία
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Διαταραχές θυρεοειδούς
  • Πόνος στους μύες
  • Κατάθλιψη και έντονο στρες
egkymosyni-xolisterini.jpg

Δυσανεξία στη γλουτένη και διατροφή στην εγκυμοσύνη

Η διατροφή των εγκύων που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να είναι ισορροπημένη, υγιεινή και να έχει ποικιλία. Τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν φαίνεται να έχει καμία αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη του εμβρύου. Επιπλέον, μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι δεν φαίνεται η δυσανεξία στη γλουτένη και ο αποκλεισμός της γλουτένης από τη διατροφή της εγκύου να επηρεάζει να τα σύσταση του μητρικού γάλακτος.

Τι άλλο θα πρέπει να έχετε κατά νου:

  • Στην κοιλιοκάκη, η γλουτένη μπορεί μακροπρόθεσμα να καταστρέψει την επένδυση του λεπτού εντέρου, επηρεάζοντας έτσι την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη κι σας προκαλούν αυτά τα συμπτώματα.
  • Σε περίπτωση διάρροιας, ενδείκνυνται οι τροφές χωρίς γλουτένη , όπως ρύζι, μήλο, αχλάδι και μπανάνα. Επιπλέον, θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
  • Όταν έχετε δυσκοιλιότητα θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές χωρίς γλουτένη με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες.
  • Εάν έχετε ανεπάρκεια σε σίδηρο θα πρέπει άμεσα να πάρετε συμπλήρωμα ή να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές που είναι καλή πηγή σιδήρου. Επίσης, για ακόμα καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, συνδυάστε τον με φρούτα που είναι καλή πηγή βιταμίνης C όπως είναι το πορτοκάλι, οι φράουλες κ.α.

Με πληροφορίες από youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved