Βασιλικός πολτός: Επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη;

Ο βασιλικός πολτός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Είναι όμως ασφαλής η κατανάλωσή του στην εγκυμοσύνη;

Βασιλικός πολτός: Επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη;

Ο βασιλικός πολτός συγκαταλέγεται στα super foods και είναι μία φυσική ουσία με υψηλή θρεπτική αξία. 

Bigstock

Ο βασιλικός πολτός αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων και βιταμινών. Είναι η κρεμώδης ουσία που παράγεται από τις μέλισσες για να τραφεί η μελλοντική βασίλισσα. Εκκρίνεται από ειδικούς αδένες και αυτό είναι που το διαφοροποιεί ως προς τη σύσταση, τη γεύση και την υφή από το μέλι.

Η κατανάλωσή του θεωρείται ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό γενικά, το ερώτημα όμως είναι: Είναι εξίσου ωφέλιμος και την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Οι ευεργετικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού

Η κατανάλωση του βασιλικού πολτού έχει συνδεθεί με μία πληθώρα από οφέλη για τον οργανισμό και αυτό λόγω των συστατικών του και Βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας και μειώνει την κόπωση, για αυτό και προτείνεται για άτομα που δουλεύουν πολλές ώρες ή έχουν μία εξαντλητική καθημερινότητα. Κάποιες έρευνες δείχνουν επίσης ότι λειτουργεί θετικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Bee pollen granules and propolis in wooden scoop

Βασιλικός πολτός στην εγκυμοσύνη

Ο βασιλικός πολτός έχει υψηλή διατροφική αξία και λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα συστατικά του, δεν θεωρείται απαγορευτικός στην εγκυμοσύνη. Έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν δείχνουν η κατανάλωσή του να έχει αρνητικές παρενέργειες για την έγκυο και το έμβρυο, ωστόσο, οι έρευνες αυτές είναι πολύ λίγες για να προκύψει ένα συμπέρασμα ότι ο βασιλικός πολτός είναι ασφαλής την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, συνεπώς, καλό είναι πρώτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος γνωρίζει ακριβώς τη δική σας περίπτωση και το ιατρικό ιστορικό.

Βασιλικός πολτός και γονιμότητα

Περισσότερος λόγος έχει γίνει για την επίδραση του βασιλικού πολτού στη γονιμότητα.

Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων του αναπαραγωγικού συστήματος. Επίσης, τα φυτοοιστρογόνα που περιέχει δίνουν μια ήπια ώθηση στη γονιμότητα. Δεν είναι μόνο μια υπερτροφή για τις γυναίκες, αλλά οι αναφορές δείχνουν ότι βελτιώνει το DNA, την κινητικότητα, τη βιωσιμότητα, την ωριμότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες.

Ο βασιλικός πολτός στην πραγματικότητα περιέχει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, κάτι που είναι ενδιαφέρον καθώς η ίδια ουσία βοηθά τις γυναίκες να αποκτήσουν την ορμονική ισορροπία που χρειάζονται. Ανεξάρτητα από αυτό, μπορεί να λειτουργήσει για να βοηθήσει σε θεραπείες γονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Με πληροφορίες από youaremom.com, trustednutrients.com, parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved