Θρεπτικές τροφές για να συμπεριλάβετε στο τρίτο τρίμηνο

Είστε έγκυος; Τότε δεν θα πρέπει να λείπουν από την διατροφή του τρίτου τριμήνου αυτές οι θρεπτικές τροφές.

Θρεπτικές τροφές για να συμπεριλάβετε στο τρίτο τρίμηνο

Διατροφή στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Bigstock

Το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αρχίζει από την 28η εβδομάδα της κύησης μέχρι και τον τοκετό. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που συνιστώνται σε αυτό το τρίμηνο ώστε να έχετε ενέργεια για να βγάλετε τη μέρα και την καθημερινή σας ρουτίνα, όσο παράλληλα θα αναπτύσσουν το μωρό σας.

Στο παρελθόν οι έγκυες γυναίκες συμβουλεύονταν να τρώνε για δύο άτομα τα τελευταία χρόνια όμως τα πράγματα άλλαξαν και οι παρούσες συστάσεις τονίζουν ότι αυτό που τρώει μια έγκυος είναι πιο σημαντικό από το πόσο τρώει, ειδικά όταν βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου θα χρειαστείτε 450 θερμίδες περισσότερες από τη διατροφή που ακολουθούσατε πιο πριν:

Τα ω3 λιπαρά οξεά είναι σημαντικά για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς κατά το τρίτο τρίμηνο.

Θα χρειαστείτε επίσης περίπου 1.000 mg ασβεστίου, απαραίτητο για την ανάπτυξη οστών και δοντιών του μωρού σας.

Η βιταμίνη D είναι επίσης σημαντική και τη χρειάζονται τα οστά ώστε να απορροφήσουν το ασβέστιο. Θα χρειαστείτε περίπου 15μg την ημέρα.

Οι ανάγκες σε σίδηρο για την ανάπτυξη του εμβρύου αυξάνονται ανάλογα με το βάρος του. Θα χρειαστείτε 27 mg από αυτό κάθε μέρα.

Το φυλλικό οξύ είναι επίσης απαραίτητο σε αυτό το τρίμηνο και ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να λαμβάνετε 800 μg την ημέρα.

Χρειάζεστε επιπλέον 26 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα στο τρίτο τρίμηνο.

egkymosyni-mesogeiaki-diatrofi.jpg

Έγκυος τρώει λαχανικά τα οποία είναι πηγή βιταμινών και μετάλλων.

Bigstock

Τι να τρώτε στο τρίτο τρίμηνο

  • Φρούτα: Φρέσκα φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C. Προτιμήστε τα ακτινίδια, τις φράουλες, τις μπανάνες και τα πεπόνια.
  • Φακές: Είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β1 και φυτικές ίνες.
  • Ζαμπόν και σαλάτα λαχανικών: Τα λαχανικά είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και το ζαμπόν είναι ένα ενισχυτικό θειαμίνης που βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας από το φαγητό. Μια σαλάτα με ραπανάκια, ντομάτες, μαρούλι και γλυκό καλαμπόκι, μαζί με λεπτές φέτες ζαμπόν, είναι μια εξαιρετική επιλογή για το τρίτο τρίμηνο.
  • Καρποί και σπόροι: Οι ξηροί καρποί θα σας προσφέρουν επαρκείς ποσότητες θειαμίνης, απαραίτητων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών. Μπορείτε να τσιμπολογήσετε ηλιόσπορους και ξηρούς καρπούς, όπως φουντούκια, αμύγδαλα και καρύδια.
  • Ψωμί ολικής άλεσης με φασόλια: Το ψωμί ολικής αλέσεως με φασόλια είναι πλούσιο σε θειαμίνη και φυτικές ίνες που βοηθούν να διατηρήσετε το επίπεδο ενέργειάς σας όλη την ημέρα και να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα.
  • Σάντουιτς με μπέικον: Γεμάτο θειαμίνη και βιταμίνη C, ένα σάντουιτς με άπαχο μπέικον κομμένο σε λεπτές φέτες και ψημένο στη σχάρα, ντομάτες σε φέτες και φρέσκο ​​ψωμί ολικής άλεσης είναι επίσης ένα γεύμα που μπορείτε να απολαύσετε μέσα στη μέρα σας.
  • Σαλάτα αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, E και φυτικές ίνες . Ανακατέψτε τις φέτες αβοκάντο με καρύδια και φρούτα όπως μάνγκο ή πορτοκάλι και προσθέστε μπαχαρικά άλλα υλικά της επιλογής σας.
  • Λαχανάκια Βρυξελών: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Κ και αποτελούν ένα καλό συνοδευτικό για τα γεύματά σας . Μπορείτε να τα μαγειρέψετε στον ατμό ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

Επιπλέον τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το διατροφικό σας πρόγραμμά

Εκτός από τις παραπάνω τροφές θα πρέπει να καταναλώνετε επίσης:

  • Σολομό
  • Αυγά
  • Παπάγια
  • Πράσινα Smoothies (δείτε εδώ μερικές συνταγές)
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
  • Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ

με πληροφορίες από το momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved