Βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη: Γιατί είναι σημαντική;

Η σημασία της βιταμίνης D την περίοδο της εγκυμοσύνης και πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψή της.

Βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη: Γιατί είναι σημαντική;

Έγκυος κάθεται στο νκαναπέ με το νήπιο παιδί της αγκαλιά.

Bigstock

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και του φωσφορικού άλατος στο οργανισμό. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με τη μη σωστή ανάπτυξη των οστών και άλλες παθήσεις στα νεογέννητα. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D καταναλώνοντας τροφές που περιέχουν βιταμίνη D, παίρνοντας προγεννητικές βιταμίνες και με την έκθεση στον ήλιο. Ωστόσο, κάποιες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D σε διάφορες περιπτώσεις.

Γιατί είναι η βιταμίνη D σημαντική την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης D, η D2 και η D3. Η βιταμίνη D2 βρίσκεται στα βρώσιμα μανιτάρια και σε συμπληρώματα διατροφής, ενώ η βιταμίνη D3 στην ηλιακή ακτινοβολία και σε τροφές ζωικής προέλευσης. Και οι δύο αυτές βιταμίνες, θα πρέπει να μετατραπούν σε ενεργή βιταμίνη D την οποία το σώμα μπορεί και να χρησιμοποιήσει.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και την υγεία και ανάπτυξη των οστών. Την περίοδο της εγκυμοσύνης οι ανάγκες του οργανισμού αυξάνονται ιδιαίτερα το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο για να μπορεί να υποστηριχθεί η ανάπτυξη των οστών και των μυών του μωρού.

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D στις εγκύους έχει συνδεθεί με σκελετικές παθήσεις, συγγενής ραχίτιδα και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων στο μωρό. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και παθήσεων όπως το μεταβολικό σύνδρομο, το άσθμα και οι παιδικές αλλεργίες.

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι η επάρκεια σε βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για προεκλαμψία και διαβήτη κύησης, για εμφάνιση αιμορροΐδων μετά τον τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού.

Πόση βιταμίνη D χρειάζεστε την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την πρόσληψη 5 mcg ή 200 IU σε ημερήσια βάση, ενώ ο US National Institute of Health, 15 mcg ή 600 IU. Ωστόσο, η ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεται η μέλλουσα μαμά εξαρτάται από τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμός της, την συνολική της υγεία και τον κίνδυνο να εμφανίσει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D στο μέλλον.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν την πρόσληψη συμπληρωμάτων ειδικά τους χειμερινούς μήνες που η έκθεση στον ήλιο είναι περιορισμένη. Οι περισσότερες προγεννητικές βιταμίνες περιέχουν 400 IU βιταμίνης D που δεν καλύπτει απαραίτητα τις ανάγκες της εγκύου. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και εκείνος θα σας καθοδηγήσει για τα συμπληρώματα που πρέπει να πάρετε.

Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη D;

Βιταμίνη D περιέχουν:

  • τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες
  • τα αυγά και ιδιαίτερα ο κρόκος τους
  • το κόκκινο κρέας
  • τα μανιτάρια

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved