Εγκυμοσύνη: Πώς να γυμναστείτε με ασφάλεια

Η γυμναστική έχει οφέλη και την περίοδο της εγκυμοσύνης αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Εγκυμοσύνη: Πώς να γυμναστείτε με ασφάλεια

Έγκυος κάνει γυμναστική.

Bigstock

Η γυμναστική θεωρείται ασφαλής για τις περισσότερες εγκύους και τα οφέλη είναι πολλά. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η συστηματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον πόνο στην πλάτη, το φούσκωμα και το πρήξιμο. Επίσης βελτιώνει τη διάθεση, τον ύπνο και δίνει ένα boost ενέργειας μέσα στη μέρα. Παράλληλα, δυναμώνει το σώμα προετοιμάζοντάς το για τον τοκετό και βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνη.

Έρευνες δείχνουν, επιπλέον, ότι η συστηματική γυμναστική μειώνει τις πιθανότητες επιλόχειου κατάθλιψης, διαβήτη κύησης και τοκετού με καισαρική.

Τι να προσέξετε στη γυμναστική στην εγκυμοσύνη

Και ενώ η γυμναστική στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρείται ασφαλής στην εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να γυμνάζεστε με ασφάλεια.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Τα οφέλη από τη γυμναστική είναι πολλά είναι όμως σημαντικό πριν ξεκινήσετε ή συνεχίσετε τη γυμναστική που κάνατε παλιά να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Κάποια είδη γυμναστικής πρέπει να αποφεύγονται σε συγκεκριμένες καταστάσεις όπως στην προεκλαμψία και στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ξεκινήστε με το μαλακό

Εάν δεν γυμναζόσασταν πριν την εγκυμοσύνη και θέλετε να ξεκινήσετε τώρα, ξεκινήστε με το μαλακό. Στην αρχή μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε γυμναστική για 5 με 10 λεπτά και στη συνέχεια αυξήστε τη διάρκεια της άσκησής σας στα 30 λεπτά. Οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν την άσκηση μέχρι 150 λεπτά την εβδομάδα, το οποίο μπορεί να είναι 30 λεπτά πέντε φορές την εβδομάδα.

Pregnancy Yoga. Exercise For Pregnant Woman.

Έγκυος κάνει γιόγκα.

Κάντε τις τροποποιήσεις που πρέπει

Το σώμα αλλάζει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι σημαντικό να κάνετε τις τροποποιήσεις που πρέπει στο κάθε εξάμηνο ανάλογα με τις αντοχές σας. Βεβαιωθείτε επίσης ότι φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια δεδομένου ότι μπορεί τα πόδια και γενικά το σώμα σας να πρηστεί.

Μην παραβλέπετε το ζέσταμα

Σημαντικό κομμάτι της γυμναστικής είναι το ζέσταμα και οι διατάσεις αμέσως μετά. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε τραυματισμούς και δυσφορία.

Φάτε καλά

Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής καίτε θερμίδες και είναι σημαντικό να τρώτε υγιεινά και επαρκώς για να τις αναπληρώσετε. Το πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνετε την ημέρα σας εξαρτάται από το βάρος που είχατε πριν την εγκυμοσύνη και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Πίνετε πολύ νερό

Πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τον τοκετό. Η αφυδάτωση είναι επικίνδυνη όχι μόνο για την υγεία σας, αλλά και για την ανάπτυξη του εμβρύου δεδομένου ότι μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα αίματος που φτάνει στο μωρό μέσω του πλακούντα.

Έγκυος πίνει νερό στην κουζίνα.

Bigstock

Ακούστε το σώμα σας

Δεν χρειάζεστε να γυμναστείτε μέχρι να νιώσετε εξάντληση. Τηρήστε το μέτρο και πάντα ακούτε το σώμα σας. Εάν νιώσετε πόνο ή ζάλη σταματήστε τη γυμναστική αμέσως.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved