Δέρμα μωρού: Πώς αλλάζει το χρώμα του στη μήτρα

Bigstock

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το δέρμα του μωρού μέσα στη μήτρα και τον τρόπο που αλλάζει το χρώμα της επιδερμίδας του.

Το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια του μωρού αρχίζουν να σχηματίζονται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης στη μήτρα και συνεχίζουν να αναπτύσσονται και μετά τη γέννηση. Οι αλλαγές ωστόσο είναι ανεπαίσθητες.

Δέρμα εμβρύου στη μήτρα: Χρονοδιάγραμμα

Στην αρχή, το δέρμα του μωρού σας είναι τόσο λεπτό και ημιδιαφανές που μπορείτε να δείτε τα αιμοφόρα αγγεία από κάτω. Κατά τη διάρκεια της 13ης εβδομάδας, το δέρμα του μωρού είναι ακόμα λεπτό, αλλά μέχρι την 16η βδομάδα, γίνεται πιο παχύ. Στην 18η εβδομάδα, τα στρώματα του δέρματος έχουν ολοκληρωθεί και καθώς πλησιάζει η ώρα του τοκετού, η επιδερμίδα του γίνεται πιο παχιά και αδιαφανής αλλά εξακολουθεί να είναι λεπτή και πολύ απαλή.

Πηγή φωτογραφίας: Insatgram / monetnicolebirths

Περίπου στις 19 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, το μωρό σας έχει αναπτύξει Vernix Caseosa, μια λιπαρή, σαν τυρί επικάλυψη που καλύπτει το δέρμα του. Προστατεύει την ευαίσθητη επιδερμίδα του από τη συνεχή έκθεση στο αμνιακό υγρό. Χωρίς το vernix, το μωρό σας θα εκτεθεί σε απόβλητα και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκδορές, σκάσιμο και σκλήρυνση του δέρματος.

Οι ειδικοί συνιστούν να μη πλένετε τα μωρά που είναι καλυμμένα με εμβρυικό σμήγμα έως και 24 ώρες μετά τη γέννηση προκειμένου να απορροφηθεί από το δέρμα και να παρέχει πρόσθετη προστασία από μικρόβια, απώλεια νερού και αλλαγές θερμοκρασίας. Εάν η αναμονή για 24 ώρες δεν είναι εφικτή, οι ειδικοί προτείνουν να περιμένετε τουλάχιστον έξι ώρες

Επιδερμίδα στα χέρια και τα πέλματα

Την 23η εβδομάδα σχηματίζονται ραβδώσεις στις παλάμες των χεριών του μωρού και στα πέλματα των ποδιών. Αυτές οι ραβδώσεις αργότερα θα εξελιχθούν σε μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα και ίχνη του μωρού (ακόμη και τα πανομοιότυπα δίδυμα που μοιράζονται το ίδιο DNA δεν έχουν απόλυτα ταιριαστά δακτυλικά αποτυπώματα.)

Κατά την 24η εβδομάδα, το δέρμα του μωρού είναι ζαρωμένο. Είναι επίσης ημιδιαφανές και φαίνεται ροζ ή κόκκινο λόγω των ορατών αιμοφόρων αγγείων. Μόλις το δεύτερο τρίμηνο τελειώσει στις 27 εβδομάδες, τα μωρά συνεχίζουν να παίρνουν περισσότερο λίπος, κάτι που βοηθά το δέρμα τους να φαίνεται πιο λείο.

Στις 35 εβδομάδες, το δέρμα του μωρού γίνεται όπως θα είναι κατά τη γέννηση.

Χρώμα του δέρματος στα μωρά

Ξεκινώντας από την 6η έως την 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, τα κύτταρα που αργότερα θα παράγουν μελανίνη – την ουσία που ευθύνεται για το χρώμα του δέρματος – εμφανίζονται για πρώτη φορά στο δέρμα του μωρού. Όσο περισσότερη μελανίνη παράγεται, τόσο πιο σκούρα θα είναι συνήθως το δέρμα, τα μάτια και τα μαλλιά του μωρού σας.

Μόλις γεννηθεί, το δέρμα του έχει σκούρο κόκκινο έως μοβ χρώμα. Καθώς αναπνέει αέρα, το χρώμα αλλάζει σε κόκκινο, το οποίο συνήθως ξεθωριάζει την πρώτη μέρα. Τα χέρια και τα πόδια ενός νεογέννητου μωρού μπορεί αρχικά να φαίνονται μπλε καθώς το κυκλοφορικό του σύστημα προσαρμόζεται στον έξω κόσμο.

Τα νεογέννητα μπορεί επίσης να έχουν milia – μικροσκοπικά λευκά εξογκώματα στη μύτη, τα μάγουλα, το πηγούνι και το μέτωπο – καθώς και vernix, lanugo, βρεφική ακμή και διάφορα σημάδια.

Τα μωρά γονέων με σκούρο δέρμα μπορεί να φαίνονται αισθητά πιο ανοιχτόχρωμα από τους γονείς τους κατά τη γέννηση και στη συνέχεια να αποκτήσουν πιο σκούρο δέρμα με την πάροδο του χρόνου.

Η παραγωγή μελανίνης αυξάνεται, σκουραίνει το δέρμα του μωρού σας και παρέχει έναν βαθμό προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου – μια προστασία που το μωρό σας δεν χρειαζόταν στη μήτρα.

Πηγή:babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved