Κόλλησε το παιδί σας ανεμοβλογιά; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η ανεμοβλογιά είναι εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής εξανθηματική νόσος με πυρετό.

Κόλλησε το παιδί σας ανεμοβλογιά; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Είναι κυρίως παιδική νόσος και αποτελεί τη πρωτοπαθή λοίμωξη από το ιό του έρπη ζωστήρα (VZV). Αν η νόσος εκδηλωθεί σε ενήλικες είναι πιο σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία. Η ανεμοβλογιά μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα μορφή και να εκδηλωθεί αργότερα σαν έρπης ζωστήρας.

Η ανεμοβλογιά προσβάλλει κυρίως το δέρμα και το εσωτερικό (βλεννογόνο) του στόματος και του λαιμού. Ο ιός έχει μία περίοδο επώασης 7 έως 21 ημερών. Ποσοστό μεγαλύτερο από 90% του πληθυσμού νοσεί από ανεμοβλογιά κατά την πρώτη δεκαετία της ζωής.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο ιός προκαλεί εξάνθημα μαζί με πυρετό και συστηματικά συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία. Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό 2 μέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι και 6 μέρες μετά. Ο ιός της ανεμοβλογιάς μεταδίδεται με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα ,που περιέχουν τον ιό. Μεταδίδεται πολύ εύκολα. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με τον άρρωστο έχουν πιθανότητα 95% να μολυνθούν.Μετά την πρώτη λοίμωξη (ανεμοβλογιά), ο ιός παραμένει στα νευρικά κύτταρα και μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά σε ενήλικες ή όταν η κυτταρική ανοσία του ασθενούς εξασθενίσει, με αποτέλεσμα την εμφάνιση έρπη ζωστήρα.Τα παιδιά αναρρώνουν γρήγορα, σε 7-10 ημέρες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Αν δεν τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής το εξάνθημα μπορεί να μολυνθεί και να παράγει πύον. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μία αντιβιοτική αλοιφή ή φάρμακο αν το εξάνθημα μολυνθεί. Έφηβοι και ενήλικοι εμφανίζουν βαρύτερη κλινική εικόνα και μεγαλύτερη συχνότητα επιπλοκών (πνευμονία και εγκεφαλίτιδα).

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι κυρίως συμπτωματική: Τήρηση υγιεινής, συχνά λουτρά και κοπή των νυχιών για την αποφυγή επιμολύνσεων, χορήγηση αντιπυρετικών και αντιισταμινικών φαρμάκων για τον κνησμό. Τοπική ή συστηματική χορήγηση αντιμικροβιακών για την αντιμετώπιση των βακτηριακών επιμολύνσεων. Αντιική θεραπεία χορηγείται σε υγιείς εφήβους και ενηλίκους για 5 ημέρες, με στόχο την ηπιότερη κλινική εικόνα και την αποφυγή επιπλοκών. Μην δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά ή ενήλικες που έχει ή μπορεί να έχει ανεμοβλογιά, καθώς η ασπιρίνη έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, μία πιθανώς θανατηφόρο πάθηση.

Υπάρχει τρόπος να προστατέψω το παιδί μου από την ανεμοβλογιά;

Ο εμβολιασμός με 2 δόσεις του εμβολίου μπορεί να προστατεύσει από την νόσηση.

Πότε μπορεί το παιδί μου να ξαναπάει σχολείο;

Το παιδί είναι μολυσματικό για περίπου 7 μέρες από τα πρώτα σπυράκια ή μέχρι να φύγει το υγρό από όλα τα σπυράκια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved