Τι λέμε στα παιδιά για τον νονό ή τη νονά που δεν θα έρθουν φέτος το Πάσχα;

Μέσα σε όλες τις αλλαγές που βιώνουμε μικροί και μεγάλη αυτή την περίοδο είναι και η σύνδεση μέσα από την απόσταση.

Μαρίνα Μόσχα
Τι λέμε στα παιδιά για τον νονό ή τη νονά που δεν θα έρθουν φέτος το Πάσχα;

Πιο απλά, μπορούμε να είμαστε και να παραμένουμε συνδεδεμένοι συναισθηματικά με τα άτομα που αγαπάμε και ας είμαστε μακριά τους. Ευτυχώς, η τεχνολογία βοηθάει πολύ σε όλη αυτή την προσπάθεια να «βρισκόμαστε» ο ένας κοντά στον άλλον, έστω και αν δεν μπορούμε να αγκαλιαστούμε με τους αγαπημένους μας, μπορούμε όμως να συναντηθούμε από απόσταση!

Με αυτόν τον νέο τρόπο θα συνεχίσουμε τον Πασχαλινό εορτασμό όπως τον γνωρίζουμε και όπως υπάρχει χρόνια τώρα. Άλλωστε, εμείς είμαστε που συνεχίζουμε τις παραδόσεις και όχι απλές ημερομηνίες, εμείς με ότι κουβαλάμε και κλείνουμε στην καρδιά μας. Και φέτος με την αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας που θα προσδώσουμε σε αυτές τις ημέρες αγάπης, συνεχίζοντας την παράδοση, εγγυόμαστε πως «και του χρόνου θα είμαστε και πάλι μαζί!»

menoume spiti pasxa xoris nona kai nono

Έτσι λοιπόν και ο θεσμός του νονού και της νονάς «δεν χαλάει» αυτό που το παιδί έχει πλάσει στο μυαλό του για τους πνευματικούς του γονείς. Φτάνει να του εξηγήσουμε πως δεν θα τους δει από κοντά, όπως άλλωστε δεν μπορεί να δει και τους παππούδες και θείες και θείους, ξαδέλφια, για κάποιο διάστημα. Ευτυχώς που έχουμε την τεχνολογία με το μέρος μας όμως και μπορούμε να εκμηδενίσουμε τις αποστάσεις, βλέποντας ο ένας τον άλλον. Πράγματι, είναι πολύ σημαντική η εικόνα αυτό το διάστημα καθώς βλέπουμε τις εκφράσεις του προσώπου, μιλάμε, γελάμε, ευχόμαστε, στέλνουμε φιλιά, δεν στερούμαστε το συναίσθημα, απλά το βιώνουμε με διαφορετική διαδικασία…

Διαφορετικά επίσης θα φτάσουν και τα δώρα του νονού και της νονάς στο σπίτι, με ένα κούριερ που θα κάνει την παράδοση αλλά που και πάλι δε θα στερούνται τίποτα από τις προηγούμενες χρονιές. Ίσα ίσα, από ότι βλέπω και ακούω από νονούς φέτος, θέλουν να καλύψουν την απουσία της «από κοντά επαφής» με το βαφτιστήρι τους με άλλους τρόπους, πιο ανθρώπινους και όχι τόσο διεκπεραιωτικούς! Μπορεί να μην υπάρχει από κοντά αυτή τη χρονιά η παρουσία, μπορεί όμως να συνεχίσει να εκπέμπει τη ζεστασιά του πνευματικού γονιού!

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved