Πώς τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι

Νέα μαμά ακόμη, θυμάμαι τους τρόπους που έψαχνα να μάθω στην κόρη μου όταν μικρή, πράγματα μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού.

Μαργαρίτα Νικολάου
Πώς τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι

Googlαρα, έψαχνα, διάβαζα βιβλία, ρωτούσα ειδικούς. Μέσα από όλες αυτές τις πληροφορίες έμαθα ένα πράγμα. Ότι το παιχνίδι βοηθά κάθε πλευρά της ανάπτυξης ενός παιδιού.

Μέσα από το παιχνίδι ανακάλυψα ότι ένα παιδί αναπτύσσει όχι μόνο σωματικές δεξιότητες, αλλά κοινωνικές, γλωσσικές και γνωστικές. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι έρευνες που έχουν δείξει ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι, γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε παιχνίδια σχεδιασμένα για τις ικανότητές τους και για το συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης το οποίο βρίσκονται.

lego dublo paixnidia 2

Ένα παιδί από την ηλικία 18 μηνών και πάνω, αρχίζει να βλέπει πώς τα αντικείμενα ομαδοποιούνται και κατανοεί τους διαφορετικούς τύπους πραγμάτων. Μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι τα παιχνίδια αναπαριστούν πραγματικά αντικείμενα και πειραματίζεται με το μέγεθος, τη βαρύτητα, την ισορροπία και τις άλλες έννοιες προκειμένου να κατανοήσει πώς λειτουργούν τα πράγματα.

Κάπως έτσι έφτασα στα τουβλάκια τα LEGO® DUPLO® μιας και τα τουβλάκια είναι το μόνο παιχνίδι που αναπτύσσει την ικανότητα της αντίληψης του χώρου, την ικανότητα ταξινόμησης, ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, μπορούν να επιλύουν προβλήματα, αναπτύσσουν μαθηματικές ικανότητες και τέλος βοηθούν στην κοινωνικοποίηση των παιδιών μιας και σχετικές έρευνες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά αναπτύσσουν μεγαλύτερη κοινωνικότητα και δημιουργούν πιο εύκολα φιλίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved