Γιατί πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να τρώνε ό,τι θέλουν

Το μικρό σου αρνείται πεισματικά να φάει τα λαχανικά του; Μερικές φορές τα πιτσιρίκια είναι αρκετά «επιλεκτικά» και προτιμούν πολύ συγκεκριμένες τροφές.

Και μπορεί τα μακαρόνια παραμένουν διαχρονικά το αγαπημένο τους πιάτο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους το προσφέρουμε καθημερινά. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να επιτρέπουμε στα μικρά μας να τρώνε οτιδήποτε θέλουν στην ποσότητα που το επιθυμούν. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Δώσε το καλό παράδειγμα

Μην ξεχνάς ότι είσαι η ηρωίδα των μικρών σου! Σε θαυμάζουν, σε μιμούνται και θέλουν όταν μεγαλώσουν να γίνουν «σαν και σένα». Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να δώσεις η ίδια το καλό παράδειγμα και να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία. Προσπάθησε να ετοιμάζεις πάντα θρεπτικά γεύματα, χωρίς να αποκλείεις καμία ομάδα τροφίμων. Αν εσύ η ίδια δεν καταναλώνεις συγκεκριμένες τροφές δεν γίνεται να απαιτείς από το παιδάκι σου να τις καταναλώσει!

Γέμισε το ψυγείο με υγιεινές επιλογές!

Το πιο σημαντικό είναι να έχεις στο σπίτι τα κατάλληλα τρόφιμα που θα προσφέρουν στα πιτσιρίκια όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Χωρίς άγχος και πίεση και προσφέροντας διαρκώς ποιοτικές τροφές μπορείς να μάθεις στο αγγελούδι σου να αγαπάει την υγιεινή διατροφή. Ετοίμασε γευστικά πιάτα και βάλε φαντασία για να δημιουργήσεις τα πιο πρωτότυπα lunch boxes για το σχολείο, που θα περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά, που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την ανάπτυξή τους.

Ετοίμασε πολύχρωμα lunch boxes

Δεν χρειάζεται να τσακώνεσαι με τα παιδάκια σου κάθε φορά που αρνούνται να φάνε το κολατσιό τους. Μπορείς να προετοιμάσεις τα πιο γευστικά και ταυτόχρονα ισορροπημένα γεύματα που θα τα ενθουσιάσουν εύκολα και γρήγορα. Απλώς, βάλε στην καθημερινότητά τους γευστικές επιλογές όπως τα τρίγωνα La Vache qui rit, τις Τυροβουτιές που είναι το πιο απολαυστικό κολατσιό και τα σκαφάκια LVQR που απλώνονται εύκολα στο ψωμί. Θα δεις ότι θα σου επιστρέψουν το «ταπεράκι» άδειο!

Το καλύτερο; Τα προϊόντα της La Vache qui rit έχoυν υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε ασβέστιο και πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών A και Β2 που χρειάζονται τα μικρά μας για να αναπτυχθούν. Αντίθετα, δεν περιέχουν συντηρητικά χρωστικές και τεχνητά χρώματα.

Σου προτείνουμε να φτιάξεις θρεπτικές μπάρες με ξηρούς καρπούς και σταφίδες, σπιτική πίτσα και πεντανόστημα πιτάκια. Εδώ μπορείς να βρεις και άλλες εμπνευσμένες ιδέες. Μην ξεχνάς ότι η εμφάνιση μετράει, για αυτό βάλε «χρώμα» στα πιάτα που ετοιμάζεις και μετάτρεψέ τα σε μικρά έργα τέχνης!

Κάνε το φαγητό «παιχνιδάκι»

Η σωστή ατμόσφαιρα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ετοίμασε ένα πολύχρωμο τραπέζι και ενθουσίασε τα μικρά σου για την ώρα του φαγητού, χρησιμοποιώντας σερβίτσια με τους αγαπημένους τους ήρωες. Μην ξεχνάς ότι τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν τα γεύματα στην τραπεζαρία και όχι στο κρεβάτι, βλέποντας τηλεόραση ή χαζεύοντας στο τάμπλετ και το κινητό.

Το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό σε κάθε τομέα της ζωής των μικρότερων μελών της οικογένειας και το ίδιο ισχύει φυσικά και για τη διατροφή. Καθόρισε λοιπόν τις ώρες που θα τρώνε μέσα στην ημέρα και μην παραλείπεις γεύματα, όπως το δεκατιανό και το απογευματινό. Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να γίνεσαι πιεστική και να επιμένεις να μείνουν τα παιδιά στο τραπέζι μέχρι να τελειώσουν το φαγητό τους. Απλώς επίτρεψέ τους να καταναλώσουν την ποσότητα που θέλουν, χωρίς να παρεμβαίνεις.

Μπορεί να περνούν μία περίοδο άρνησης, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Είναι απλώς μία φάση που θα ξεπεραστεί. Με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορείς να τα βοηθήσεις να καταναλώνουν τα πάντα. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Μην τα πιέζεις!

Άστα να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους και μην προετοιμάζεις διαφορετικά φαγητά όταν αρνούνται να φάνε. Μετάτρεψε την ώρα του φαγητού σε μία ευχάριστη «ιεροτελεστία» και όχι σε μία καταπιεστική διαδικασία. Κάνε κάθε γεύμα γιορτή και βοήθησε το παιδάκι σου να χαλαρώσει και να το απολαύσει. Με την πίεση το πιθανότερο είναι να το πεισμώσεις και να χρειαστεί περισσότερο χρόνο, προκειμένου να γίνει πιο «ανοιχτό» σε περισσότερες τροφές.

Απόφυγε λοιπόν τις φωνές και τον αρνητισμό και άσε τα μικρά σου να φάνε ό,τι θέλουν! Απλώς βάλε στο πρόγραμμα υγιεινές τροφές και εφοδιάσου με πολλή υπομονή και θετική ενέργεια. Σταδιακά θα δεις πως τα μικρά σου θα γίνουν πιο «ανοιχτά» και θα αρχίσουν να καταναλώνουν γεύματα που προηγουμένως δεν αγαπούσαν.

Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω θα τους χαρίσεις την ελευθερία και την ανεξαρτησία που χρειάζονται και θα τα βοηθήσεις να «χτίσουν» μία υγιή σχέση με το φαγητό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved