Κάθε πότε πρέπει να κάνω μπάνιο τον σκύλο μου;

Εσείς ξέρετε κάθε πότε πρέπει να κάνετε μπάνιο το κατοικίδιό σας ή όχι;

Κάθε πότε πρέπει να κάνω μπάνιο τον σκύλο μου;

Τα περισσότερα σκυλιά θα ήθελαν να παραλείψετε την ώρα του μπάνιου, όμως δυστυχώς δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το μπάνιο στην υγεία του τριχώματος τους και στο δέρμα τους.

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το περιβάλλον του σκύλου και το είδος του τριχώματος του. Εδώ είναι μερικές γενικές κατευθυντήριες γραμμές: Μπάνιο μια φορά το μήνα είναι ίσως το πιο σύνηθες για τα περισσότερα σκυλιά. Σκύλοι με ένα λιπαρό τρίχωμα, όπως κυνηγόσκυλα , μπορεί να χρειάζονται μία φορά την εβδομάδα. Φυλές με κοντά μαλλιά, όπως λαγωνικά και Weimaraners, δεν χρειάζονται τόσο συχνά μπάνιο. Φυλές όπως Γκόλντεν Ριτρίβερ, θα πρέπει να λούζονται λιγότερο συχνά, έτσι ώστε να διατηρήσουν τα φυσικά έλαια του τριχώματος τους.

Σε σκυλιά με χοντρό τρίχωμα και παχύ, όπως Samoyeds, Malamutes, και άλλα Βόρειων φυλών - κάνουμε λιγότερα λουτρά αλλά πολλά βουρτσίσματα, ώστε να ξεφορτώνονται τις νεκρές τρίχες και να διανέμονται τα φυσικά έλαια που διατηρούν. Έτσι το δέρμα του σκύλου σας και η γούνα του θα παραμένουν υγιή.

Καλό είναι να αποφεύγονται τα συχνά λουσίματα από ό, τι πραγματικά είναι απαραίτητο, γιατί έτσι θα αφαιρεθούν τα φυσικά έλαια το τριχώματος, καθιστώντας το δέρμα και το τρίχωμα ξηρό και πιο επιρρεπείς σε πιτυρίδα. Μερικά σαμπουάν μπορεί να ξηραίνουν ή να ερεθίσουν το δέρμα του σκυλιού σας , αν συμβαίνει κάτι τέτοιο δοκιμάστε διαφορετικά σαμπουάν μέχρι να βρείτε το κατάλληλο.

MPANIO SKILOU 2

Δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας για να καλλωπίσεις και να κάνεις μπάνιο σωστά το σκυλάκι σου. Αν το κάνεις να φανεί σαν παιχνίδι, τότε το μπάνιο του αγαπημένου σου κατοικίδιου θα είναι μία χαρούμενη στιγμή και για τους δυο σας, αλλά παράλληλα θα έρθετε ακόμα πιο κοντά κάνοντας το σκυλάκι σας ευτυχισμένο αλλά και υγιή.

Τα μόνα πράγματα που πρέπει να έχεις είναι τα απαραίτητα προϊόντα για το μπάνιο, άπλετο χρόνο και πολλή υπομονή!

Τα πράγματα που θα χρειαστείς είναι :

 • Μπανιέρα
 • Σαμπουάν για σκύλους
 • Μπάλες βαμβακιού
 • Υγρό καθαρισμού αυτιών για σκύλους
 • Γάζες
 • Νυχοκόπτης για σκύλους
 • Υγρό καθαρισμού ματιών
 • Πετσέτα
 • Πιστολάκι για τα μαλλιά ( ή πετσέτες)
 • Βούρτσα και χτένα
 • Άρωμα για σκυλιά (προαιρετικό)
MPANIO SKILOU 3


Βήμα 1: Συγκέντρωσε τα όλα κοντά σου

Πριν φέρεις ακόμα το σκυλάκι σου στο μπάνιο ή όπου θα το κάνεις μπάνιο, συγκέντρωσε όλα όσα χρειάζεσαι κοντά σου. Βεβαιώσου ότι έχεις όλα τα <<όπλα>> σου.

Βήμα 2: Βάλε το σκυλάκι στην μπανιέρα

Βεβαιώσου ότι η θερμοκρασία στο νερό της μπανιέρας είναι ζεστό , αλλά όχι καυτό. Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν θηλιά περιποίηση που ασφαλίζει το σκυλί στην μπανιέρα , εξασφαλίζοντας ότι δεν θα πηδήξει έξω . Εσύ μπορείς να το κρατήσεις με το λουρί του , έτσι ώστε να έχεις τον έλεγχο. Τοποθέτησε τις μπάλες από βαμβάκι μέσα στα αυτιά του σκυλιού σου για να μην μπει νερό , το οποίο μπορεί να προκαλέσει πόνο και ερεθισμό.

Βήμα 3: Υγρό καθαρισμού ματιών

Το υγρό καθαρισμού ματιών χρησιμοποιείται για να απομακρύνεις κάθε βρωμιά ή χνούδια που μπορεί να έχει , αλλά μπορεί επίσης να καθαρίσει εκκρίσεις βλέννας.

Για να ξεπλύνεις σωστά τα μάτια του σκύλου σου , κράτησε το κεφάλι του σκύλου σε όρθια θέση βάζοντας το χέρι σου κάτω από το πηγούνι. Σήκωσε απαλά και γρήγορα ρίξε την απαραίτητη ποσότητα και στα δυο μάτια.

Βήμα 4: Υγρό καθαρισμού αυτιών

Σήκωσε το πτερύγιο του αυτιού του σκύλου ώστε να εκτεθεί το εσωτερικό του προς το μέρος σου. Απομάκρυνε τις τρίχες οι οποίες μπορεί να ενοχλούν το ζώο και ρίξε μια μικρή ποσότητα υγρού.
Άρχισε και κάνε απαλά μασάζ στο αυτάκι του ώστε να πάει το υγρό σε όλο το εσωτερικό.
Χρησιμοποιώντας γάζα αφαίρεσε τη βρωμιά η οποία θα έχει βγει προς τα έξω μαλακά.
Επανέλαβε όσες φορές χρειάζεται.

MPANIO SKILOU 1

Βήμα 5: Βούρτσισμα δοντιών

Το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σου δεν πρέπει να είναι μια αγγαρεία, αλλά διασκέδαση. Οι οδοντόκρεμες σκυλιών έχουν γεύση πουλερικών , βύνης ή άλλες γεύσεις , ώστε να είναι αρεστές.

Ο ευκολότερος τρόπος για να βουρτσίσεις τα δόντια του σκύλου σου , είναι να εφαρμόσεις μια μικρή ποσότητα της πάστας με το δάχτυλό σου και να το τρίψεις απαλά σε ένα από τα μεγάλα κυνοειδή δόντια στο μπροστινό μέρος του στόματος του, στη συνέχεια προχώρα στον άλλο ώστε να βρεις τον ρυθμό και να προχωρήσεις στα υπόλοιπα.

Υπάρχουν οδοντόβουρτσες στην αγορά με υποδοχή ώστε να τοποθετείς το δάχτυλό σου για να βουρτσίζεις τα δόντια του σκύλου σου . Μόλις ο σκύλος σου συνηθίσει την ύπαρξη της στο εσωτερικό του στόματος του, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μια κοινή.

Βήμα 6: Πεντικιούρ

Η πλειοψηφία των σκύλων , δεν ήθελαν να τους πειράζουν τα πόδια γιατί έτσι αυξάνεται και η αίσθηση του άγχους. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πηγαίνουν σε επαγγελματία για το πεντικιούρ του μικρού του φίλου , αλλά μπορεί να γίνει στο σπίτι με ασφάλεια και χωρίς άγχος . Ξεκίνησε το κόψιμο των νυχιών σε νεαρή ηλικία ώστε να εξοικειωθούν με την διαδικασία.

Βήμα 7: Ώρα για μπάνιο!!!

Αφού έχει καθαρίσει αυτιά, μάτια και δόντια, σειρά έχει το σώμα. Βρέξε το με αρκετό νερό . Προσοχή να μην μπει νερό στα αυτιά του σκύλου!
Πάρε το σαμπουάν, ρίξε αρκετή ποσότητα στο χέρι σου και άρχισε ένα απαλό μασάζ.
Ξεκίνησε από την πλάτη και να προχώρησε προς το κεφάλι. Σιγουρέψου ότι έχεις καθαρίσει καλά τα γεννητικά όργανα (ποτέ μέσα στην περιοχή του ορθού) , πίσω από τα αυτιά του και ανάμεσα στα δάκτυλα .
Πλύνε απαλά το πρόσωπό του σκυλιού αποφεύγοντας να πάει σαμπουάν στα μάτια.
Κάνετε απαλό μασάζ για περίπου 1-3 λεπτά . Ξέβγαλε και επανέλαβε .

Το σαμπουάν θα πρέπει να είναι ειδικό για σκύλους. Ρώτησε τον κτηνίατρό σου αν δεν είσαι σίγουρος για το τι σαμπουάν είναι καλύτερο για το σκυλί σου.

Βήμα 8: Στέγνωμα

Αφού έχεις ξεβγάλει το σκυλάκι ήρθε η ώρα για το στέγνωμα. Χρησιμοποιώντας είτε ένα ισχυρό πιστολάκι ή μια πετσέτα το στεγνώνεις πολύ καλά .

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην βουρτσίζεις το σκύλο σου , ενώ το τρίχωμα είναι ακόμα βρεγμένο , καθώς μπορεί να το πονέσει .

Βήμα 9: Βούρτσισμα

Βούρτσισε απαλά το σκύλο … Μην το κάνεις σκληρά, ώστε αν βρεθεί κάποιος κόμπος να μην το πονέσεις.

Βήμα 10: Ψέκασε με άρωμα

Αφού έχεις στεγνώσει καλά το σκυλί , μπορείς να το ψεκάσεις ελαφρά με άρωμα αποκλειστικά για σκύλους , αποφεύγοντας να πάει στα μάτια του.

Έτοιμο και πεντακάθαρο σαν να πήγε σε επαγγελματία!

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved