Κρατώντας τα κατοικίδια δροσερά μέσα στη ζέστη

Τα κατοικίδια ζώα, όπως και οι άνθρωποι, είναι ευαίσθητα στις επιδράσεις της υπερβολικής ζέστης.

Κρατώντας τα κατοικίδια δροσερά μέσα στη ζέστη

Παρακάτω θα δούμε τις επιπτώσεις του ζεστού καιρού σε σκύλους, γάτες και κουνέλια.

Σκύλοι

Το πιο απειλητικό για τη ζωή των κατοικίδιων είναι να τα αφήσετε σε όχημα όταν επικρατεί ζέστη. Τα σκυλιά δεν έχουν τη δυνατότητα της εφίδρωσης, όπως οι άνθρωποι.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το σκυλί τους θα είναι ΟΚ, εάν το αφήσουν με τα παράθυρα ανοιχτά, αλλά ακόμη και με τα παράθυρα ορθάνοιχτα, το αυτοκίνητο μπορεί γρήγορα να γίνει αρκετά θερμό ώστε να προκαλέσει θερμοπληξία, εγκεφαλική βλάβη, ακόμα και θάνατο. Οπότε αφήστε τα κατοικίδια ζώα σας στο σπίτι κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού.

Σημάδια της θερμοπληξίας είναι το βαρύ λαχάνιασμα, κόκκινο σχεδόν μωβ χρώμα στη γλώσσα, αδυναμία ή κατάρρευση, υπερ-σιελόρροια, έμετος και δυσκολία στην αναπνοή.

Αν υποψιάζεστε ότι ένα σκυλί ή μια γάτα πάσχει από θερμοπληξία, το μετακινείτε αμέσως σε ένα πιο δροσερό περιβάλλον, εφαρμόζοντας δροσερό νερό στην περιοχή της κοιλιάς, τα αυτιά και τα μαξιλάρια των ποδιών.

SKILOS ZESTI
  • Μην ρίχνετε παγωμένο νερό σε όλο το ζώο, καλύψτε το σώμα του με μια πετσέτα που έχετε βρέξει με κρύο νερό. Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάστασή του, το πηγαίνετε στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και αν η όψη του και η θερμοκρασία του φαίνεται φυσιολογική.
  • Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η άσφαλτος αυξάνει τη θερμοκρασία της σε αυτή τη περίπτωση τα μαξιλαράκια στα πόδια του σκύλου σας μπορεί να καούν προκαλώντας πόνο για μέρες.
  • Το καλύτερο σε μέρες καύσωνα και αρκετής ζέστης είναι οι βόλτες να γίνονται ή νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες
    Στους περιπάτους να θυμάστε πάντα να έχετε μαζί σας για το κατοικίδιο ζώο σας νερό.
  • Η παροχή νερού για το σκυλί σας είναι πάντα σημαντική, αλλά ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού. Αν ο σκύλος σας είναι μέσα τη διάρκεια της ημέρας, βεβαιωθείτε ότι του έχετε εξασφαλίσει φρέσκο, δροσερό νερό προστατευμένο σε ένα σκιερό σημείο.
  • Αν ο σκύλος σας μένει έξω την ημέρα, βεβαιωθείτε ότι το μπολ με το νερό του δεν είναι σε ένα μέρος όπου θα το αναποδογυρίσει. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχει ένα σκιερό μέρος όπου μπορεί να προστατευτεί από τον ήλιο και να ξαπλώσει.
  • Για ακόμα περισσότερη δροσιά μπορείτε να κουρέψετε το σκυλάκι σας, με ένα περιποιημένο τρίχωμα μπορεί να καταφέρετε προστασία από εγκαύματα και να μονώσετε τη δροσιά.
  • Σκύλοι με φαλακρά μπαλώματα ή ελάχιστο τρίχωμα μπορεί να χρειάζονται αντηλιακό, αν το σκυλάκι σας ανήκει σε μια τέτοια κατηγορία ενημερωθείτε από τον κτηνίατρο σας για το πιο αντηλιακό είναι κατάλληλο.

Γάτες

GATA ZESTI

Τα ίδια φυσικά ισχύουν και για τις γατούλες μας , οι οποίες θα πρέπει να έχουν επίσης άφθονο δροσερό νερό κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού, αλλά και να προσέχουμε τα παράθυρα του σπιτιού μιας και η άμεση επαφή με τον ήλιο μπορεί να επιφέρει εγκαύματα.

Τραβήξτε λοιπόν της κουρτίνες τις πρωινές ώρες στα δωμάτια που μπορεί να είναι το κρεβάτι τους, έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες να ζεσταθεί η γατούλα σας αλλά και θα παραμείνει δροσερό το σπίτι μιας και θα μπλοκάρετε τον ήλιο.

Κουνέλια

KOYNELI ZESTI

Τα κουνέλια μπορούν επίσης να επηρεαστούν δυσμενώς από ακραίες θερμοκρασίες. Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του περιβάλλοντός τους και να τα κρατήσετε ασφαλή η θερμοκρασία μέσα στα σπίτια τους, δεν θα πρέπει να πέσει κάτω από 16 βαθμούς ή να ανέβει πάνω από τους 24 βαθμούς. Η θερμοπληξία μπορεί να συμβεί σε ένα κουνέλι στους 27 βαθμούς.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved