Τρόποι να προσεγγίσετε το Halloween μέσα από τη μέθοδο Μοντεσσόρι

To Halloween or not to Halloween?

Πέγκυ Τζάννε
Τρόποι να προσεγγίσετε το Halloween μέσα από τη μέθοδο Μοντεσσόρι
Bigstock

Αμφιταλαντευτήκατε ποτέ αν θα γιορτάσετε ή έστω θα μιλήσετε για το Halloween στα παιδιά σας;

Για κάποιους η συγκεκριμένη γιορτή δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, άλλους τους γεμίζει χαρά και άλλοι θέλουν να το προσπεράσουν, όμως δεν τα καταφέρνουν μιας και τα παιδιά ερχόμενα από το σχολείο, κάτι έχουν ακούσει και μεταφέρουν την περιέργεια τους στο σπίτι.

Εγώ ανήκω κάπου στη μέση. Πάντα μου άρεσε η spooky ατμόσφαιρα αυτού του ξενόφερτου εθίμου, ωστόσο δυσκολευόμουν να δώσω μια απλή εξήγηση στα παιδιά μου για τα τρομακτικά κοστούμια και τα περίεργα βαψίματα. Ακόμη και για το πιο απλό αξεσουάρ ή διακοσμητικό, όπως για παράδειγμα μια κολοκύθα, δεν έβρισκα τα λόγια να εξηγήσω σε ένα παιδάκι τι ακριβώς αναπαριστά και για ποιο λόγο δείχνει τρομακτική. Έπειτα, ως Μοντεσσοριανή δασκάλα δε θα μπορούσα παρά να πιστεύω στον απόλυτο ρεαλισμό και πως το ίδιο το παιδί προτιμάει ακριβώς αυτό, δηλαδή την αλήθεια και αυτό που στα μάτια του μπορεί να βγάλει αμέσως νόημα, αντί του φανταστικού, κάτι δηλαδή για το οποίο δεν μπορεί να δώσει λογική εξήγηση.

Τα δύσκολα άρχισαν όταν αποφάσισα πως φυσικά και δε θα εξαιρέσω τα δικά μου παιδιά από τη διασκέδαση, τα πάρτυ και τα μασκαρέματα. Και τότε αναγκάστηκα να βρω τα λόγια. Και τα βρήκα!

Σκέφτηκα λοιπόν λογικά -μιας και αυτή είναι η εύκολη οδός… - και φρόντισα να ενημερωθώ, ώστε να οργανωθώ και να έχω απαντήσεις!

halloween-eortasmos.jpg

Τι είναι το Halloween και γιατί το γιορτάζουμε;

Η λέξη «Halloween» είναι συντομογραφία του «All Hallows Even» και σημαίνει “Η Παραμονή της Γιορτής των Αγίων Πάντων” και σύμφωνα με τις κέλτικες παραδόσεις, την ημέρα αυτή μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων. Μέχρι εδώ καλά. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πού οφείλεται η spooky διάθεση και το γιορτινό κλίμα.

Το ερώτημα όμως παραμένει. Τι και πώς να πω στο παιδί μου για όλα αυτά;

Εμβαθύνοντας, λοιπόν, διαπίστωσα πως οι κολοκύθες δεν είναι και τόσο τυχαίες μιας και το Halloween γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή ακριβώς την ημέρα που σηματοδοτείται το τέλος του Καλοκαιριού και ξεκινάει η εποχή του θερισμού. Πώς συνδέεται το θέμα των λαχανικών, του θερισμού και του Φθινοπώρου, με τη γιορτή αυτή και γιατί η κολοκύθα είναι χαρακτηριστικό στοιχείο διακόσμησης αυτές τις ημέρες; Η κολοκύθα ως λαχανικό είναι φυσικό αυτή την εποχή να έχει την τιμητική της και έτσι θεωρείται ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει το Φθινόπωρο. Να λοιπόν η πρώτη και πιο απλή εξήγηση για τις κολοκύθες, που είναι παντού αυτή την περίοδο σε όλα τα σχήματα και μεγέθη.

Επίσης θα μπορούσατε να κάνετε μια μικρή ανατομία στην κολοκύθα, αναλύοντας τα μέρη της και μιλώντας για τον κύκλο ζωής της, αφού την κόψετε και την επεξεργαστείτε μαζί με το παιδί. Μη διστάσετε να μιλήσετε για τα οφέλη της και να τη μαγειρέψετε μαζί με το μικρό σας, ώστε να βιώσει την εμπειρία με όλες τις αισθήσεις του! Τέλος, σε ποιο παιδί δεν αρέσει η κηπουρική; Συλλέξτε τους σπόρους κολοκύθας και φυτέψτε τους, περιμένοντας να δείτε πώς αυτοί θα εξελιχθούν τις προσεχείς ημέρες.

Αρκετά όμως με την κολοκύθα…

Πάμε τώρα στις μαγισσούλες, στα ξόρκια και στα μαγικά φίλτρα! Και πείτε μου… ποια λογική εξήγηση μπορείς να δώσεις στο παιδί για όλα αυτά κι πώς μπορείς να το συνδέσεις με κάτι απτό και βιωματικό; Η απάντηση είναι με την επιστήμη! Αντλείστε πληροφορίες από το διαδίκτυο για ένα πείραμα με φυσικά υλικά και αφήστε τα παιδιά σας μαγεμένα και έκπληκτα στη θέα του αποτελέσματος! Αναζητήστε το γνωστό πείραμα Χημείας με μαγειρική σόδα και ξύδι που κάνει τις κολοκύθες να αφρίζουν ή το πείραμα με ένα γυάλινο ποτήρι και κερί. Είναι γεγονός πως τα παιδιά σε αυτή την ηλικία λατρεύουν τα πειράματα, εντυπωσιάζονται και τα παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα!

Τέλος, και ίσως σπουδαιότερης σημασίας, ας μιλήσουμε για το γνωστό trick or treat, το λεγόμενο «φάρσα ή κέρασμα», το οποίο πιθανότατα να είναι και το πιο αγαπητό έθιμο του Halloween, καθώς πάντοτε γεμίζει τις τσέπες των παιδιών με γλυκά και λιχουδιές! Πώς να προσεγγίσω άραγε αυτού του είδους την εμπειρία περνώντας ένα ασφαλές και ουσιώδες μήνυμα στο παιδί μου; Μα φυσικά μιλώντας για τη σημαντικότητα του να είσαι καλός και ευγενικός με τον άλλον και να μοιράζεσαι, προκαλώντας συναισθήματα χαράς. Ή αλλιώς η μαγεία του να προσφέρεις! Μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί :«Πώς πιστεύεις πως θα ένιωθε ο φίλος σου, εάν του έδινες ένα γλυκό; Και πώς θα αισθανόσουν αν τον έβλεπες να γελάει και να χαίρεται; Δεν είναι όμορφο που τον έκανες να χαρεί τόσο;» Λόγια τρυφερά, ειλικρινή, που θα μιλήσουν στην καρδιά και του πιο μικρού παιδιού!

Extra tip από εμένα είναι να φέρετε τη γιορτή στα μέτρα της δικής σας οικογένειας και καθημερινότητας. Μπορείτε να κάνετε ξεχωριστά πράγματα, που θα δώσουν αξία και νόημα σε ένα τέτοιου είδους έθιμο, όμως σημασία έχει να είναι προσαρμοσμένα όλα στα δικά σας ‘μέτρα’. Δημιουργήστε, κάντε κατασκευές, μαγειρέψτε, τραγουδήστε εάν αισθάνεστε πως είστε καλοί σε αυτό και θα το κάνετε με ευχαρίστηση, ώστε να προσφέρετε στο παιδί σας εμπειρίες που θα θυμάται και θα θέλει να επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο μαζί.

Εκπαιδευτική Halloween δραστηριότητα Μοντεσσόρι

https://www.instagram.com/reel/Cy0xMpMILhV/

Για εσάς λοιπόν που λίγο ή πολύ δυσκολεύεστε με τη νέα αυτή τάση, που ονομάζεται Halloween, και για όσους θέλουν να δώσουν μια πιο Μοντεσσοριανή προσέγγιση στο έθιμο αυτό, εύχομαι να βοήθησαν τα μικρά μου tips και το βίντεο με τα Slat Monsters!

Πέγκυ Τζάννε
German & English Childhood Educator

Μη διστάσεις να μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί μου! Θα με βρεις στο Instagram και TikTok

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved