Λαχταριστή τάρτα Τατέν με βερίκοκα και μόλις 4 υλικά

Mamatsita

Είναι πραγματικά πανεύκολη αυτή η τάρτα.

Σήμερα κάνω την αρχή με βερίκοκα, που τώρα είναι στα καλύτερα τους.

Νομίζεις πως είναι δύσκολο; Καθόλου! Νομίζεις πως θέλει πολλά υλικά; Μόλις 4!

Και το καλύτερο; Όλα γίνονται μέσα σε ένα μόνο σκεύος!!! Και τώρα μπορεί και να μου πεις, “και τι είναι πάλι αυτό το τατέν;”

Η τάρτα Τατέν πήρε το όνομα της από τις Στεφανία και Καρολίνα Τατέν. Δύο Γαλλίδες αδελφές οι οποίες έφτιαχναν στο εστιατόριο τους για τους πελάτες τους μια πολύ νόστιμη τάρτα μήλων.

Μία μέρα, η Στεφανία από βιασύνη έβαλε τα μήλα με το βούτυρο και τη ζάχαρη στο τηγάνι με αποτέλεσμα τα μήλα να καραμελώσουν. Για να “γλυτώσει” την αποτυχία του γλυκού, σκέπασε τα μήλα με τη ζύμη, έψησε την τάρτα και ύστερα την αναποδογύρισε στο πιάτο.

Το “ατύχημα” αυτό γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και όλοι μιλούσαν για την τάρτα των αδελφών Τατέν!!!

Η τάρτα αυτή, εκτός φυσικά από μήλα και βερίκοκκα, μπορεί και να ετοιμαστεί με αχλάδια τον φθινόπωρο και τον χειμώνα καθώς και με τα ροδάκινα του καλοκαιριού.

Υλικά

75 γρ. Βιτάμ
100 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κ. σ. αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικό)
1 φύλλο σφολιάτας

Διάβασε πώς γίνεται η πανεύκολη τάρτα τατέν με βερίκοκα

  1. Κόβω τη σφολιάτα σε στρογγυλό σχήμα και την φυλάω στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσω.
    Όσο πιο παγωμένη η σφολιάτα, τόσο πιο τραγανή.
  2. Πλένω και σκουπίζω τα βερίκοκα, τα κόβω στη μέση και αφαιρώ το κουκούτσι τους.
  3. Σ΄ ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος ή σε ένα τηγάνι που όμως μπαίνει στον φούρνο, λιώνω το Βιτάμ σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και του προσθέτω τη ζάχαρη.
  4. Μόλις η ζάχαρη λιώσει και καραμελώσει, αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά και πασπαλίζω με το φιλέ αμυγδάλου.
  5. Τοποθετώ στο σκεύος τα κομμένα βερίκοκα το ένα δίπλα στο άλλο, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
  6. Σκεπάζω τα βερίκοκα με την σφολιάτα και γυρίζω από τη μέσα μεριά τα πλαϊνά της χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα και προσέχοντας αρκετά, καθώς η καραμελωμένη ζάχαρη και το λιωμένο Βιτάμ είναι αρκετά ζεστά.
  7. Κάνω ένα μικρό κόψιμο στο κέντρο της σφολιάτας για να φεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα για 25 με 30 λεπτά, μέχρι η τάρτα να ψηθεί και η σφολιάτα να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
    ΠΡΟΣΟΧΗ: καθώς φούρνος από φούρνο διαφέρει ίσως μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος ψησίματος.
  8. Όταν η τάρτα είναι έτοιμη την αφήνω για μερικά λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια την αναποδογυρίζω στο σκεύος που θα σερβίρω.

Τρόπος σερβιρίσματος με παγωτό βανίλια.

Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Με αγάπη
Mamatsita

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved