Λαχταριστά γιουβαρλάκια με τραχανά (vid)

Mamatsita

Μου αρέσουν πάρα πολύ τα φαγητά που έχουν αυγολέμονο. Και τα γιουβαρλάκια είναι ένα από αυτά.

Συνήθως, τα ετοίμαζα με ρύζι (μπορείς να δεις τη συνταγή, μ’ ένα κλικ στα γιουβαρλάκια με αυγολέμονο ).Μέχρι που έφτιαξα αυτή εδώ τη συνταγή, αντικαθιστώντας το ρύζι με ξινό τραχανά.Δε νομίζω πως υπάρχει επιστροφή. Τα γιουβαρλάκια με τραχανά είναι απλά… Υ Π Ε Ρ Ο Χ Α ! ! !

Δοκίμασε την αυτή τη συνταγή, είμαι σίγουρη πως θα σου αρέσει.

Υλικά

για τα γιουβαρλάκια

250 γρ. χοιρινός κιμάς
250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 αυγό
αλάτι – πιπέρι
1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
2 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
200 γρ. τραχανά ξινό
4 κ.σ. ελαιόλαδο

για τη σάλτσα

2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 πατάτες
2 καρότα
50 ml λευκό ξηρό κρασί
αλάτι – πιπέρι
1 φύλλο δάφνη
50 ml χυμό ντομάτας
600 ml ζεστό νερό

για το αυγολέμονο

2 ασπράδια
2 κρόκοι
1 λεμόνι

Διάβασε και δες πώς γίνονται τα γιουβαρλάκια με ξινό τραχανά



Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζω τον χοιρινό και τον μοσχαρίσιο κιμά. Τρίβω από την χοντρή μεριά του τρίφτη ένα μεγάλο κρεμμύδι, το προσθέτω στον κιμά και προσθέτω επίσης όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα γιουβαρλάκια.
(όταν είναι η ώρα να προσθέσω τον τραχανά, τον τρίβω λίγο με τα χέρια μου για να σπάσω τα μεγάλα κομμάτια που μπορεί να υπάρχουν).
Ζυμώνω καλά το μείγμα του κιμά και πλάθω τα γιουβαρλάκια σε σφαιρίδια μεσαίου μεγέθους.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω για ένα με δυο λεπτά το κρεμμύδι, που έχω κόψει στη μέση, τις πατάτες και τα καρότα, τα οποία έχω κόψει σε σχετικά μεγάλα κομμάτια.
Σβήνω τα λαχανικά με λευκό ξηρό κρασί, περιμένω για ένα λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα.
Σκεπάζω την κατσαρόλα κι αφήνω τα λαχανικά να βράσουν (πρώτη βράση) για 5 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια προσθέτω τα γιουβαρλάκια, χαμηλώνω την φωτιά, σκεπάζω και μαγειρεύω το φαγητό για περίπου 30 λεπτά*.

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, ξεκινώ να φτιάχνω το αυγολέμονο.

α) Χωρίζω τα ασπράδια από τους κρόκους και τα χτυπώ με ένα μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα σε μια αφράτη μαρέγκα.
β) Προσθέτω στην μαρέγκα τους κρόκους και συνεχίζω το ανακάτεμα, σε χαμηλότερη ταχύτητα.

Όταν οι κρόκοι ενσωματωθούν με την μαρέγκα, τότε σταματώ το μίξερ.

γ) Στύβω ένα λεμόνι σ’ έναν λεμονοστύφτη και προσθέτω στο χυμό του μερικές κουταλιές από την σάλτσα του φαγητού.
δ) Ανακατεύω με ένα πιρούνι και προσθέτω σιγά σιγά το λεμόνι στα αυγά, ανακατεύοντας και πάλι με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα.
7. Περιχύνω το φαγητό με το αυγολέμονο και ανακινώ ελαφρά την κατσαρόλα ή ανακατεύω πολύ απαλά και προσεκτικά το φαγητό.
8. Σερβίρω σε βαθύ πιάτο με έξτρα ψιλοκομμένο άνηθο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σημειώσεις
* το φαγητό πρέπει να έχει αρκετή σαλτσούλα όταν θα πέσει πάνω του το αυγολέμονο, για αυτό, αν χρειαστεί συμπληρώνω με ζεστό, πάντα, νερό.
Tipάκι : Λίγο ξύσμα λεμονιού κατά το σερβίρισμα του φαγητού θα δώσει ακόμα πιο λεμονάτη γεύση στα γιουβαρλάκια.

Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Με αγάπη
Mamatsita

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved