Κολατσιό για το σχολείο: Εύκολα και γρήγορα τυροπιτάκια κουρού

Mamatsita

Με μόνο 3 υλικά για τη ζύμη!

Ο καιρός δεν λέει να αποφασίσει.Το πρωί ζέστη, το βραδάκι δροσιά. Αρκετή δροσιά. Τόση ώστε να σε κάνει να κλείνεις τις μπαλκονόπορτες. Η χθεσινή μέρα ήταν και πάλι απρόβλεπτη. Γύρω στις πεντέμιση το απόγευμα κι αφού είχαμε (επιτέλους) τελειώσει από διαβάσματα, βγήκα στην αυλή. Ξάπλωσα στην αιώρα και παρατηρούσα τα αγαπημένα μου πλατανάκια.

Τα φύλλα τους τώρα πιο αραιά στα κλαδιά, μου επέτρεπαν να βλέπω κομμάτια του ουρανού. Του ουρανού που ήταν καταγάλανος μεν, με μερικά παχιά παχιά , ολόλευκα σαν βαμβάκι, σύννεφα δε! Και ξαφνικά, τα πλατανάκια μου άρχισαν να κουνάνε τα κλαδιά τους κι ο ουρανός έγινε γκρι με μολυβί παχιά παχιά σύννεφα.

Δεν ξέρω τι με πιάνει στις συννεφιές, αλλά έχω μια επιθυμία να ανάψω το φούρνο της κουζίνας, να αραδιάσω αλεύρια στον πάγκο μου και να ξεκινήσω το ζύμωμα. Δεν χρειάστηκε να το πολυσκεφτώ. Μπήκα μέσα κι έφτιαξα τυροπιτάκια κουρού.

Υλικά:
για τη ζύμη
1 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό 200 γρ.
1/2 κεσεδάκι σπορέλαιο
2 κεσεδάκια φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1 κ γλ αλάτι
για τη γέμιση
1 κ σ κρέμα τυριού
1 κομμάτι φέτα θρυμματισμένη (πέριπου 100 γρ.)
1 αυγό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
extras
κρόκο αυγού + 1 κ γλ νερό για την επάλειψη
λευκό σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικό)

Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ μπωλ προσθέτω τα υλικά της ζύμης και ανακατεύω ζυμώνοντας με το χέρι.
Δεν ζυμώνω πολύ ώρα.
Ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πάρω μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλά στα χέρια.
Σε ένα άλλο μπωλ προσθέτω κι ανακατεύω με ένα πηρούνι τα υλικά της γέμισης.
Κόβω από την ζύμη κομμάτια σε όγκο μεγάλου καρυδιού και τα ανοίγω στον πάγκο με το χέρι δίνοντας ένα παραλληλόγραμο σχήμα.
Μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις και πλάστη, αλλά δε νομίζω πως είναι απαραίτητο.
Η ζύμη είναι αρκετά μαλακή κι εύπλαστη για να δουλευτεί με το χέρι.
Τοποθετώ στο κέντρο και κατά μήκος την γέμιση και παίρνοντας την πάνω μεριά της ζύμης, σκεπάζω την γέμιση και σφραγγίζω προς την κάτω μεριά. Πιέζω τη ζύμη προς τα μέσα στις κορυφές (πάνω και κάτω) και ρολλάρω το πιτάκι ανάμεσα στις παλάμες μου (όπως όταν πλάθουμε σουτζουκάκια)
Αραδιάζω τα πιτάκια σε ένα ταψί που έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τα αλείφω με το αυγό και τα πασπαλίζω με το σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 25-30 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
τυροπιτάκια

Σημειώσεις:
1. Μπορείς να γεμίσεις τα πιτάκια με όποιο τυρί διαθέτεις στο ψυγείο σου. Η με όποια άλλη γέμιση επιθυμείς.
Για παράδειγμα, μπορείς να προσθέσεις ζαμπόν, ή να γεμίσεις με λουκανικάκια.
Όπως ακριβώς έκανε και η διαδικτυακή φίλη Elina Gelina που μου έστειλε και την φωτογραφία

2. Φυσικά και τα τυροπιτάκια αυτά είναι εξαιρετικό κολατσιό για το σχολείο.
Μπορείς να διπλασιάσεις τη δόση και να ψήσεις το πρωί τυροπιτάκια για να τα πάρουν μαζί τους τα παιδιά, φρέσκα φρέσκα και ζεστά. Είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά στο σπίτι μας.

Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.

Με αγάπη
Mamatsita

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved