Πατάτες ογκρατέν χωρίς κρέμα γάλακτος αλλά με γιαούρτι – Δοκιμάστε τις

Mamatsita
  • Εύκολη συνταγή για πατάτες ογκρατέν στον φούρνο.
  • Χωρίς κρέμα γάλακτος
  • Το μυστικό να μην «κόψει» το γιαούρτι

Οι πατάτες ογκρατέν συνοδεύουν υπέροχα ένα κοκκινιστό ή ένα λεμονάτο. Αλλά και από μόνες τους με μια χορταστική σαλάτα είναι υπέροχες.

Παλιότερα δεν έφτιαχνα αυτό το μείγμα με γιαούρτι. Χρησιμοποιούσα κρέμα γάλακτος.

Πολύ ωραία γεύση! Θέλοντας όμως να τις κάνω κάπως πιο ελαφριές, αντικατέστησα την κρέμα γάλακτος με το γιαούρτι. Πολύ ωραία γεύση επίσης και με λιγότερα λιπαρά.

Το μείγμα έχει ακριβώς την υφή της κρέμας γάλακτος και το μυστικό για να μην “κόψει” το γιαούρτι, λόγω του ότι ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία, είναι απλά η προσθήκη κορν φλάουρ.

Έτσι λοιπόν ετοιμάζεις υπέροχες ογκρατέν πατάτες, δίχως “ενοχές”.

Υλικά

  • 2 κιλά πατάτες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3-4 κ. σ ελαιόλαδο
  • 300 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά
  • αλάτι – πιπέρι
  • για την κρέμα
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 κ. γλ. κορν φλάουρ
  • 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο

Διάβασε πως γίνονται οι πατάτες ογκρατέν

  1. Ξεβλουδίζω τις πατάτες και τις κόβω στη μέση. Τις βάζω σε μια κατσαρόλα με νερό (τόσο ώστε να τις σκεπάζει) και τις βράζω για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν (όχι πολύ) και να τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι.
  2. Μέχρι να γίνουν οι πατάτες, κόβω τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβω το σκόρδο.
  3. Ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτω ελαιόλαδο και σοτάρω εκεί τα κρεμμύδια με το σκόρδο για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας τα διαρκώς, μέχρι να γυαλίσουν αλλά να μην αλλάξουν χρώμα.
  4. Βουτυρώνω ελαφρά το πυρίμαχο σκεύος που χρησιμοποιώ και μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες τις κόβω σε ροδέλες του 1,5 με 2 εκ. και τις στρώνω σε μία στρώση στο σκεύος.
  5. Οι πατάτες να ακουμπάνε ελαφρά η μία την άλλη.
  6. Πάνω από την πρώτη στρώση πατάτες προσθέτω τα κρεμμύδια και αλατοπιπερώνω.
  7. Πασπαλίζω με την μισή ποσότητα των τυριών και συνεχίζω με την δεύτερη στρώση από τις υπόλοιπες πατάτες.
  8. Αλατοπιπερώνω ξανά.
  9. Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτω τα υλικά της κρέμας και ανακατεύω το μείγμα καλά.
  10. Περιχύνω με το μείγμα τις πατάτες και στη συνέχεια πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί.
  11. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα για 30 -35 λεπτά μέχρι οι πατάτες να ψηθούν καλά και τα τυράκια να δώσουν μια υπέροχη χρυσαφένια κρούστα.

Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Με αγάπη
Mamatsita

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved