Λαχταριστό ογκρατέν με μακαρονάκι κοφτό στο φούρνο

Ογκρατέν με μακαρονάκι κοφτό. Σίγουρη επιτυχία.

Mamatsita
Λαχταριστό ογκρατέν με μακαρονάκι κοφτό στο φούρνο

Γενικότερα, οτιδήποτε έχει να κάνει με κάτι που ψήνεται στον φούρνο και αποκτά μια υπέροχη χρυσαφένια κρούστα, το εκλαμβάνω ως σίγουρη επιτυχία.

Το βλέπω στα μάτια των παιδιών μου, που ανοίγουν διάπλατα. Στα επιφωνήματα χαράς και ανυπομονησίας την ώρα που κόβω το πρώτο κομμάτι και μεταφέρω τα ζυμαρικά στο πιάτο τους, παίρνοντας μαζί και όλες αυτές τις ίνες από τα τυράκια που έχουν λιώσει. Αυτήν εδώ την συνταγή θα μπορούσα να την ονομάσω και παστίτσιο ορφανό (καθώς δεν έχει κιμά). Οπότε αν είσαι και vegetarian, θα σου ταιριάξει μια χαρά.

Υλικά

  • 500 γρ. μακαρονάκι κοφτό
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. μιξ τριμμένων τυριών
  • για την μπεσαμέλ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύριο γ.ο.χ
  • 1 λίτρο γάλα
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1/4 κ. γλ. μοσχοκάρυδο

Διάβασε και δες πως γίνεται το ογκρατέν με μακαρονάκι κοφτό



  • Σε αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτω το κοφτό μακαρονάκι και το βράζω al dente.
  • Μόλις είναι έτοιμο το σουρώνω και του προσθέτω ένα κομμάτι βούτυρο, γύρω στα 20-25 γρ. και το αφήνω να λιώσει ανακατεύοντας τα ζυμαρικά ενώ είναι ακόμα ζεστά.
  • Ετοιμάζω τη μπεσαμέλ βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι πρώτα το βούτυρο να λιώσει.
  • Μόλις ζεσταθεί και λιώσει, προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω με τον αυγοδάρτη.
  • Μόλις αρχίσει το αλεύρι να καβουρδίζεται, προσθέτω σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην δημιουργηθούν σβόλοι.
  • Μόλις η κρέμα σφίξει, αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
  • Βουτυρώνω καλά την βάση και τα πλαϊνά του σκεύους που χρησιμοποιώ και προσθέτω στην βάση του μία με δύο κουταλιές από την μπεσαμέλ.
  • Συνεχίζω προσθέτοντας τα μισά ζυμαρικά, την μισή μπεσαμέλ και το μισό μείγμα τριμμένων τυριών.
  • Επαναλαμβάνω την διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι τα τριμμένα τυριά.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα, για 20-25 λεπτά μέχρι το ογκρατέν να ψηθεί και να αποκτήσει μια όμορφη χρυσαφένια κρούστα.

Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Με αγάπη
Mamatsita

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved