Ριζότο κολοκύθας: Φθινοπωρινό και πεντανόστιμο

  • Εύκολο φθινοπωρινό φαγητό που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
  • Τα υλικά και αναλυτικά η διαδικασία για να φτιάξετε λαχταριστό ριζότο κολοκύθας.
Mamatsita
Ριζότο κολοκύθας: Φθινοπωρινό και πεντανόστιμο

Η κολοκύθα θεωρείται superfood και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να την χρησιμοποιήσει κανείς, πέρα από την κλασσική παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα.

Το ριζότο είναι ένας ακόμη τρόπος για να μαγειρέψεις την κολοκύθα και θα σου πω πως είναι από τους πλέον αγαπημένους της οικογένειας μου. Και τώρα μην μου σκεφτείς “το ριζότο είναι μια δύσκολη συνταγή και πρέπει να είσαι εξπέρ για να το πετύχεις” γιατί απλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το ριζότο είναι μια εύκολη συνταγή και δεν βλέπω κανέναν απολύτως λόγο γιατί να μην το απολαμβάνουμε και στο σπιτάκι μας.

mamatsita rizoto kolokuthas 2

Υπάρχουν δύο εκδοχές, ανάλογα με το πόσο χρόνο έχω στη διάθεση μου.

Η πρώτη (που ναι μεν είναι πιο χρονοβόρα αλλά πολύ πιο γευστική) είναι να χρησιμοποιήσω κολοκύθα που έχω ψήσει πρώτα στο φούρνο όπως κάνω και για την κολοκυθόσουπα. Αφού ψηθεί και αφαιρέσω την σάρκα της, την προσθέτω στο 2ο βήμα που θα διαβάσεις παρακάτω και συνεχίζω την διαδικασία κανονικά.

Η δεύτερη(λιγότερο χρονοβόρα) δεν αφορά σε ψητή κολοκύθα, αλλά σε κολοκύθα κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια που προστίθεται και πάλι στο 2ο βήμα. Αυτή είναι η εκδοχή που σου δείχνω σε αυτήν εδώ τη συνταγή.

Αν λοιπόν σου αρέσει το ριζότο, τότε σίγουρα πρέπει να το δοκιμάσεις και στην κολοκυθένια του εκδοχή.

Υλικά

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 300 γρ. κολοκύθα κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1/2 κ. γλ. κουρκουμά
  • 1/2 κ. γλ. κάρι
  • 300 γρ. ρύζι καρναρόλι
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1,5 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών50 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Διάβασε πως γίνεται το ριζότο κολοκύθας

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό κατά προτίμηση σκεύος, τύπου γουόκ, ζεσταίνω το ελαιόλαδο και ρίχνω εκεί το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το σοτάρω μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει και στην συνέχεια προσθέτω το λιωμένο σκόρδο.

Προσθέτω και την κολοκύθα (την οποία έχω κόψει σε μικρά μικρά κομμάτια) και την σοτάρω κι αυτή για 5-7 λεπτά να μαλακώσει ελαφρά και να γυαλίσει. Μόλις γίνει αυτό, παίρνω το εργαλείο του πρες πουρέ (αυτό που λιώνουμε τις βραστές πατάτες σε πουρέ) και πιέζω έτσι ώστε να λιώσω τα κομμάτια της κολοκύθας. Δεν θα γίνουν πουρές, απλά θα διαλυθούν σε πολύ πολύ μικρά κομματάκια.

mamatsita rizoto kolokuthas 3

Στη συνέχεια προσθέτω αλάτι & πιπέρι, τον κουρκουμά και το κάρι και κατόπιν προσθέτω και το ρύζι.

Ανακατεύω το ρύζι αρκετά καλά να μπερδευτεί με το κρεμμύδι, την κολοκύθα και τα μπαχαρικά και να γυαλίσει. Ύστερα σβήνω με το λευκό κρασί. Αφήνω 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκόολ (ανακατεύοντας όμως διαρκώς) και ύστερα ξεκινώ να προσθέτω κουταλιά κουταλιά (με την κουτάλα της σούπας), 2 κουταλιές τη φορά, τον ζωμό λαχανικών.

mamatsita rizoto kolokuthas 4

ΠΡΟΣΟΧΗ: ο ζωμός λαχανικών δεν πρέπει να είναι απλά ζεστός, πρέπει να είναι καυτός.
Μόλις το ρύζι απορροφά το ζωμό, συνεχίζω προσθέτοντας τις επόμενες κουταλιές και ανακατεύοντας διαρκώς.

ΠΡΟΣΟΧΗ : η διαδικασία αυτή κρατά περίπου στα 20 λεπτά κι όταν τελειώσει ο ζωμός το ρύζι θα πρέπει να είναι έτοιμο. Σε περίπτωση που το ρύζι κρατάει αρκετά, συμπλήρωσε με καυτό νερό.

Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, αποσύρω από την φωτιά, προσθέτω το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύω καλά.

Σερβίρω με έξτρα παρμεζάνα και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

mamatsita rizoto kolokuthas

Σημείωση:
*Σου περίσσεψε ριζότο κολοκύθας από το μεσημέρι, αλλά η εικόνα του δεν είναι και η καλύτερη; Ζωντάνεψε το με λίγο ζεστό νερό και ανακάτεμα σε χαμηλή θερμοκρασία.

**Κι αν η παρμεζάνα σου πέφτει κάπως ακριβή, μην ανησυχείς καθόλου. Αντικατέστησε την με γκράνα παντάνο.Οικονομικότερο τυρί χωρίς να υπολείπεται γεύσης.

Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Με αγάπη
Mamatsita

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved