Σμυρνέϊκα πασχαλινά κουλουράκια από τον Γιώργο Γεράρδο

Έρχεται η μεγάλη εβδομάδα και παραδοσιακά σε όλη την Ελλάδα θα αρχίσουν οι ετοιμασίες του Πάσχα.

Θα βαφτούν τα αβγά, θα γίνουν τα ψώνια του πασχαλινου τραπεζιού αλλά επίσης θα ετοιμαστούν τα πασχαλινα κουλουράκια. Έχω αγαπημένες αναμνήσεις με τη γιαγιά μου να φτιάχνει ταψιά ολόκληρα με δεκάδες κουλουράκια για κεράσματα, δώρα για τους γείτονες αλλά και για όλη την οικογένεια, με το σπίτι να μοσχομυριζει!

Σήμερα θα φτιάξουμε σμυρνέϊκα κουλουράκια, αφρατα και τραγανά. Είναι αρωματισμενα με βούτυρο γάλακτος, πορτοκάλι, βανίλια αλλά περιέχουν και κουκουνάρι που τους δίνει μια υπέροχη γήινη γεύση!

Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε βήμα βήμα, προσωπικά χρησιμοποιώ τη κουζίνομηχανη της Kenwood για ευκολία και ταχύτητα, εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα μίξερ χειρός απλά υπολογίστε το διπλάσιο χρόνο για να αφρατέψει το βούτυρο με τη ζάχαρη.

Υλικά

1 πακέτο βούτυρο γάλακτος, 250γρ
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400γρ ζάχαρη
1 πορτοκάλι χυμό και ξύσμα από μισό
2 αβγα, συν ένα κρόκο για επάλειψη
1 φλυτζανακι κουκουνάρι
1 κγ αμμωνία
1 κγ baking powder
1 κγ εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανίλια σκόνη
1 πρέζα αλάτι
Λίγο έλαιο για το πλασιμο.

Τρόπος παρασκευής

Λιώνουμε το βούτυρο, καβουρδίζουμε και χτυπάμε το κουκουνάρι σε γουδί ή ένα μούλτι.

Προσαρμόζουμε το σύρμα στη κουζινομηχανή sense της Kenwood και χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει και αφρατέψει, περίπου πέντε λεπτά.

Κατόπιν προσαρμόζουμε τον γάντζο, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να δέσει η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αν είναι πολύ μαλακή, απλά προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς όσο πλάθουμε τα κουλουράκια μας, με λαδωμένα δάκτυλα, παραδοσιακά σε πλεξούδες ή ότι σχήμα μας αρέσει.
Διαλύουμε τον κρόκο σε ένα φλυτζανακι νερό και με ένα πινέλο περνάμε τα κουλουράκια.

Ψήνουμε για 15-18 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα και να μοσχοβολήσει το σπίτι.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε επίσης

Nηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού - Θα γίνουν ανάρπαστα
Πασχαλινά κουλουράκια λαδιού, τραγανά και αφράτα από τον Γιώργο Γεράρδο

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved