Τα συναισθήματα που νιώθουν οι γονείς για τα παιδιά τους

Όλα όσα νιώθουν οι γονείς για τα παιδιά τους

Μαργαρίτα Νικολάου
Τα συναισθήματα που νιώθουν οι γονείς για τα παιδιά τους
Bigstock

Τι νιώθει μια μητέρα και ένας πατέρας για το ή τα παιδιά τους; Ποια είναι εκείνα τα συναισθήματα που τους κάνουν να νιώθουν διαφορετικά;

Τα συναισθήματα που νιώθουν οι γονείς για τα παιδιά τους είναι περίπλοκα και ποικίλα. Ωστόσο υπάρχουν μερικά κοινά συναισθήματα που νιώθουν όλοι οι γονείς. Αγάπη, χαρά, περηφάνια, ανησυχία, θυμό και τέλος ενοχή.

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά:

Αγάπη

Η αγάπη είναι ίσως το πιο κοινό συναίσθημα που νιώθουν οι γονείς για τα παιδιά τους. Είναι έντονη και άνευ όρων. Η αγάπη που νιώθει μια μητέρα και ένας πατέρας για το παιδί του, μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους: με την αγκαλιά, με τα φιλιά, με τα παιχνίδια, με τις βόλτες, με τη συγκοίμηση και γενικότερα με το ενδιαφέρον και την αφοσίωση τους.

Χαρά

Τα παιδιά είναι η πηγή της χαράς στη ζωή των γονιών. Τα πρώτα ορόσημα όπως τα γελάκια, το μπουσούλημα, οι πρώτες λέξεις, οι αστείες γκριμάτσες και έπειτα ο τρόπος που αλληλοεπιδρούν μαζί τους, κάνουν τους γονείς να ενθουσιάζονται και να χαμογελούν κάθε φορά που φέρνουν στο μυαλό τους αυτές τις στιγμές.

Περηφάνια

Οι γονείς συχνά νιώθουν περήφανοι για τα μικρά και τα μεγάλα επιτεύγματα των παιδιών τους. Περήφανος ένας γονιός νιώθει όταν οι άλλοι του λένε ότι έχει ένα καλό παιδί με ήθος και αρχές, όταν το παιδί του ανταμείβεται με τους καλούς βαθμούς στο σχολείο, όταν προοδεύει σε ένα άθλημα ή απλά όταν κάνει μια καλή πράξη.

Ανησυχία

Η ανησυχία έρχεται πρώτη μιας και οι γονείς από την στιγμή που θα έρθει στον κόσμο το παιδί τους, μέχρι και τη στιγμή που θα φύγουν εκείνοι από τη ζωή ανησυχούν για την ευημερία των παιδιών τους. Ανησυχούν για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών τους, για τις επιλογές που θα κάνουν τα παιδιά τους αργότερα στη ζωή, τις σχέσεις και την ευτυχία τους.

Θυμό

Όλοι οι γονείς κάποια στιγμή θα νιώσουν θυμό με τα παιδιά τους. Θυμό που κάποιες φορές θα έρθει από την ανυπακοή των παιδιών ή την επιθετικότητα και την αδιαφορία των παιδιών. Ωστόσο, αυτός ο θυμός κρατά για λίγο - τόσο που αργότερα φέρνει ακόμη ένα συναίσθημα στους γονείς. Την ενοχή.

1705841600843-8968154-thimomenoi-goneis.jpg

Ενοχή

Οι γονείς νιώθουν πολλές φορές ενοχές για τις επιλογές ή τις πράξεις τους που πιστεύουν ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά τους. Όλοι οι γονείς κάνουν λάθη, κανέναν γονιός δεν είναι τέλειος.

Να θυμάστε: Η γονεϊκότητα είναι δύσκολη και από τις δυο πλευρές. Τόσο η μαμά όσο και ο μπαμπάς σε μια οικογένεια, θα κάνουν λάθη από καιρό σε καιρό και από αυτά τα λάθη θα μάθουν και θα προσπαθήσουν να γίνουν καλύτεροι γονείς.

Αν κατανοήσετε τα δικά σας συναισθήματα, μπορείτε να χτίσετε ισχυρότερες σχέσεις με τα παιδιά σας.

Το να είσαι γονιός είναι μια πρόκληση αλλά και μια εμπειρία που θα σου φέρει χαρά και ευτυχία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved