Παιδί και ομιλία: Τα ορόσημα τον πρώτο χρόνο του μωρού (vid)

  • Πότε ξεκινούν τα παιδιά να μιλάνε;
  • Σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί είναι έτοιμο να πει τις πρώτες του λέξεις
  • Τι να περιμένετε στα μωρά 0 - 6 μηνών
  • Τι να περιμένετε στα μωρά 6 - 12 μηνών
  • Η πρώτη λέξη που λέει το 8% των μωρών
  • Μωράκια λένε τις πρώτες τους λέξεις και είναι αξιολάτρευτα
Παιδί και ομιλία: Τα ορόσημα τον πρώτο χρόνο του μωρού (vid)
unsplash.com / Alex Bodini

Όλοι οι γονείς ανυπομονούν να ακούσουν το παιδί τους να λέει τις πρώτες του λέξεις. Μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή το μωρό κάνει διάφορους ήχους, λέει συλλαβές, δικές του ακαταλαβίστικες λέξεις και όλα αυτά αποτελούν ορόσημα για να μάθει να μιλάει.

Πότε ξεκινούν τα παιδιά να μιλάνε;

Τους πρώτους δύο μήνες τα μωρά βγάζουν τους πρώτους τους ήχους. Στην αρχή είναι το κλάμα, μετά φωνήεντα όπως το «ααα» ή το «οοο» και στη συνέχεια μονοσύλλαβες συλλαβές.

Τους επόμενους μήνες οι ήχοι και οι συλλαβές γίνονται λέξεις. Από τον έκτο μήνα κι έπειτα μπορεί να ακούσετε το μωρό σας να λέει «μαμά» και «μπαμπά» και όσο μεγαλώνει, το λεξιλόγιό τους εμπλουτίζεται με γρήγορους ρυθμούς.

Σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό είναι έτοιμο να μιλήσει

Ακόμα και το κλάμα είναι για τα μωρά τρόπος επικοινωνίας. Κάθε φορά που κλαίει, προσπαθεί κάτι να σας πει. Η οπτική επαφή και οι ήχοι που κάνει αποτελούν επίσης κομμάτι της ανάπτυξης της ομιλίας του. Όσο περνούν οι εβδομάδες, κάνει ακόμα περισσότερους ήχους, συνδυάζει σύμφωνα με φωνήεντα, ενδείξεις που μαρτυρούν ότι οι μύες της γλώσσας και του στόματός του δυναμώνουν και ότι μπορεί να αντιληφθεί τη σχέση μεταξύ των ήχων και των αντιδράσεων που λαμβάνει.

Όλα τα μωρά γεννιούνται με την ικανότητα να ξεχωρίζουν 150 διαφορετικούς ήχους. Μεγαλώνοντας ενδυναμώνουν επίσης τη μνήμη τους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το βρέφοςο μπορεί να το ακούσετε να λέει μία λέξη που είχατε πει εσείς εβδομάδες πριν.

Σημάδια που μαρτυρούν ότι το μωρό είναι έτοιμο να πει τις πρώτες του λεξούλες είναι επίσης, το να κατανοεί απλές προτάσεις που του λέτε. Για παράδειγμα, όταν το ρωτάτε «που είναι η μπάλα ή το αρκουδάκι;» κι εκείνο είναι σε θέση να το δείχνει σημαίνει ότι κατανοεί τι είναι αυτό που του λέτε. Επίσης, όσο πιο έτοιμο είναι το μωρό να μιλήσει, τόσο περισσότερο θα προσπαθεί να μιμηθεί λέξεις που λέτε κι εσείς. Θα σας ακούει και θα προσπαθεί να μιλήσει δείχνοντας διάφορα αντικείμενα. Την ώρα που διαβάζετε ένα παραμύθι επίσης, θα είναι πιο συγκεντρωμένο και θα παρατηρεί.

mwro einai etoimo na milisei 2

Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / Colin Maynard

Τι να περιμένετε στα μωρά 0 – 6 μηνών

Από τη στιγμή που γεννιέται, το κλάμα είναι ένας τρόπος επικοινωνίας για το μωρό. Σταδιακά θα μπορεί να αναγνωρίζει ήχους και λέξεις που του λέτε και σιγά-σιγά και το ίδιο θα κάνει ήχους και θα λέει τις πρώτες τους συλλαβές.

Σε αυτό το στάδιο οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε τα εξής:

  • Μιλήστε στο παιδί τραγουδιστά
  • Κρατήστε το κοντά στο πρόσωπό σας και επενδύστε στην οπτική επαφή
  • Μιλήστε του για πράγματα που βλέπετε στη βόλτα για το τι κάνετε την οποιαδήποτε στιγμή
  • Τραγουδήστε
  • Επαναλάβετε ήχους που κάνει το μωρό

Τι να περιμένετε στα μωρά 6-12 μηνών

Σε αυτήν την ηλικία τα μωρό πειραματίζεται με τους ήχους και τους θορύβους. Εξακολουθεί να λέει συλλαβές και σταδιακά θα αρχίσει να λέει εύκολες λέξεις και να κάνεις εκφράσεις που κάνετε κι εσείς.

Σε αυτό το στάδιο, δοκιμάστε να κάνετε τα εξής:

  • Ονομάστε και δείξτε κάποιο αντικείμενο ή ζώο που μπορείτε να δείτε και οι δύο, για παράδειγμα «Κοίτα, μία γάτα»
  • Δείτε μαζί εικονογραφημένα βιβλία και μιλήστε του για όσα βλέπετε στις εικόνες
  • Συνεχίστε να μιλάτε στο μωρό για όσα κάνετε μέσα στη μέρα ή όσα βλέπετε στην βόλτα
mwro omilia

Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / Christian Bowen

Η πρώτη λέξη που λέει το 8% των μωρών

Σύμφωνα με το motherandbaby.co.uk, η κυριαρχία της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας, έχει επηρεάσει την ομιλία αλλά και τις πρώτες λέξεις που λένε τα μωρά. Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 3.612 γονείς έδειξε ότι το 8% αυτών δήλωσαν ότι η πρώτη λέξη που είπε το μωρό τους ήταν η λέξη «tablet». Επίσης, από τους συμμετέχοντες το 12% των γονέων δήλωσε ότι άφηναν το παιδί ηλικίας κάτω των δύο ετών να παίζει με το tablet.

Μωράκια λένε τις πρώτες τους λέξεις και είναι αξιολάτρευτα

Πολλοί είναι οι γονείς που έχουν απαθανατίσει τα παιδιά τους να λένε τις πρώτες τους λέξεις. Μερικές τέτοιες στιγμές συγκεντρώνονται στο παρακάτω απολαυστικό βίντεο.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved