Έχετε παιδιά; Πάρτε ένα κατοικίδιο ζώο

Έχετε ένα κατοικίδιο ζώο; Και αν όχι, θα πρέπει να έχετε ένα; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο "ναι", ειδικά αν έχετε παιδιά.

Έχετε παιδιά; Πάρτε ένα κατοικίδιο ζώο

Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ερευνήθηκαν 2.428 ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, χρησιμοποιήθηκαν λοιπόν οι απαντήσεις τους ώστε να κατανοηθεί σωστά ο ρόλος που παίζουν τα κατοικίδια ζώα στη ζωή μας. Σήμερα, σχεδόν τα μισά από τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου (περίπου 12 εκατομμύρια) έχουν κατοικίδια ζώα, με πληθυσμό περίπου 58 εκατομμυρίων κατοικίδιων ζώων.

Γιατί λοιπόν έχουμε κατοικίδια ζώα;

Άνεση

Τα κατοικίδια είναι πηγή άνεσης. Η συντροφικότητα ενός κατοικίδιου ζώου είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να μοιραστούν τη ζωή τους με τα ζώα.

Αισθητική

Τα κατοικίδια είναι αισθητικά ευχάριστα. Το να βλέπεις τα σκυλιά σου να τρέχουν με χάρη στη βόλτα τους στο πάρκο ή τη γάτα σου να παίζει όλο νάζι με το παιχνίδι της, σίγουρα είναι κάτι ευχάριστο στο μάτι.

Κοινωνικότητα

Τα κατοικίδια παρέχουν ένα πολύτιμο μέσο κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Εάν έχετε ένα κατοικίδιο ζώο, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να σας επισκεφθούν ή να σας μιλήσουν στο δρόμο. Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, περισσότεροι από τους μισούς βρετανούς πολίτες πιστεύουν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο φιλικοί από τους μη ιδιοκτήτες σκύλων.

paidia kai katoikidia 2

Υγεία

Τα κατοικίδια ζώα βελτιώνουν την υγεία σας. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις για τα οφέλη που προσφέρουν τα κατοικίδια ζώα στην ανθρώπινη ψυχολογική και σωματική υγεία.

Ασφάλεια

Τα κατοικίδια ζώα παρέχουν ασφάλεια: το γαύγισμα ενός σκύλου είναι ένα ισχυρά προειδοποιητικό μήνυμα ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει, αλλά και στο να απωθήσει να συμβεί μια διάρρηξη.

Κάνουν καλό στα παιδιά

Η ίδια έρευνα εξέτασε τους λόγους στην απόκτηση κατοικίδιων ζώων λεπτομερέστερα, με ιδιαίτερη έμφαση στα κατοικίδια ζώα και τους νέους.

Ένα εκπληκτικό 93% των παιδιών μεγαλώνουν με ένα κατοικίδιο ζώο, ενώ τέσσερις στους πέντε γονείς πιστεύουν ότι η παρουσία κατοικίδιου ζώου στο σπίτι έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του παιδιού, καθιστώντας τους πιο υπεύθυνους (58%) και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά τους (28%).

Παιδιά με σκύλο

Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι η ιδιοκτησία της γάτας είναι ευκολότερη από την κυριότητα των σκύλων, τα σκυλιά εξακολουθούν να είναι το οικογενειακό κατοικίδιο, ενώ οι γονείς πιστεύουν ότι τα σκυλιά φέρνουν στα παιδιά τους μεγαλύτερη ευτυχία από τις γάτες (54% έναντι 25%) τα τελευταία 30 χρόνια.

paidia kai katoikidia 3

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι υπήρξε αύξηση της κυριότητας μικρότερων κατοικίδιων ζώων: τα χρυσόψαρα, τα ινδικά χοιρίδια και τα χάμστερ είναι πλέον πιο δημοφιλή από ό, τι πριν από 30 χρόνια.

Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των γονέων πιστεύουν ότι η φροντίδα των κατοικίδιων ζώων είναι τόσο σημαντική που πρέπει να διδάσκεται στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος σπουδών. Στην πραγματικότητα, πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων γονέων θα ήθελαν επίσης το παιδί τους να έχει ένα γούνινο συμμαθητή, ενώ μόνο ένα στα πέντε σχολεία έχει κατοικίδια ζώα (όπως κουνέλια, ινδικά χοιρίδια και χρυσόψαρα).

Πρέπει ο καθένας να έχει ένα κατοικίδιο ζώο;

Εφόσον λοιπόν τα κατοικίδια ζώα είναι τόσο καλά για εμάς, θα πρέπει όλοι να έχουν ένα; Η δική μου πεποίθηση είναι ότι σχεδόν όλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου.

Ένα ζώο συντροφιάς έχει τη δυνατότητα να μας βοηθήσει να πάρουμε το επίκεντρο από τον εαυτό μας, αναγκάζοντάς μας να δώσουμε προσοχή σε ένα άλλο ζωντανό πλάσμα. Μπορεί να μην θέλουμε πάντα αρχικά να το κάνουμε αυτό, αλλά όταν το κάνουμε, έχουμε συχνά οφέλη, με τη διάθεσή μας να βελτιώνεται, να αισθανόμαστε καλύτερα για τον εαυτό μας και να εκτιμάμε τις ιδιότητες ενός άλλου πλάσματος.

Το κλειδί για να είστε ένας επιτυχημένος ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου είναι απλό:

Επιλέξτε προσεκτικά

Μην επιλέξετε ποτέ ένα ζώο που δεν θα μπορείτε να φροντίζετε το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μην περνάει καλά και το ζωάκι, αλλά και να αυξήσετε τα επίπεδα άγχους στη ζωή σας.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved