Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας φάει σκυλοτροφή!

Είναι 100% σίγουρο ότι σε ένα σπίτι όπου υπάρχει σκυλάκι και μικρό παιδάκι θα ακουστεί σίγουρα η φράση «Το παιδί έφαγε σκυλοτροφή!!!», η αγωνία της μητέρας θα φτάσει στα ουράνια και το τηλέφωνο σε παιδίατρο, γιαγιάδες, θείες και φίλες θα πάρει φωτιά.

Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας φάει σκυλοτροφή!

Είναι απολύτως λογικό, γιατί μιλάμε για παιδιά όπου ο οργανισμός τους είναι παρθένος σε σχέση με ενός ενήλικα και φυσικά αν ήταν φυσιολογικό να τρώμε σκυλοτροφές θα τις εντάσσαμε στο καθημερινό μενού.

Η αλήθεια είναι ότι η ποσότητα που θα προλάβει να φάει ένα μικρό παιδί από μια ζωοτροφή δεν επαρκεί για να δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία του, μιας και κανένας γονιός δεν το αφήνει χωρίς να είναι στην επίβλεψή του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρόλα αυτά πρέπει να έχουμε στα υπόψιν μας τα εξής:

Το φαγητό στην ώρα του

Οι ώρες του φαγητού του κατοικίδιου σας θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και με τη σωστή δοσολογία φαγητού για το ζώο σας, ώστε να μην μένει φαγητό και το βρίσκει το παιδί σας.

paidi efage skilotrofi

Βακτήρια και μυκοτοξίνες

Σε κάποιες σκυλοτροφές μη καλής ποιότητας και προέλευσης ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί κρέατα ζώων τα οποία είτε να πέθαναν από κάποια αρρώστια, είτε να τα σκότωσαν για αυτό το λόγο και να χρησιμοποιήθηκαν από τις εκάστοτε εταιρείες. Οι εν λόγω σκυλοτροφές είναι πιθανόν να αναπτύξουν βακτήρια και μυκοτοξίνες ή ακόμα και σαλμονέλα.

Γι αυτό καλό θα ήταν να προσέχετε την ποιότητα της τροφής του κατοικίδιου σας πρώτα για το ίδιο το κατοικίδιο και έπειτα για την περίπτωση κατάποσης από το παιδί σας.

Τεχνάσματα

Αν το παιδί σας συνεχίζει να τρώει τη τροφή του κατοικίδιου και βλέπετε ότι δεν πτοείται από τις παρατηρήσεις σας, αλλάξτε μέρος του μπολ της τροφής. Αν πάλι δεν βλέπετε βελτίωση, προσπαθήστε με τεχνάσματα όπως λίγο πιπέρι ή κάποιο άλλο μπαχαρικό που δεν είναι εύγευστο να τοποθετηθεί στη τροφή ώστε το παιδί όταν το δοκιμάσει να αηδιάσει και να μην το ξανακάνει. Προσοχή όμως, μην το ξεχάσετε στο μπολ με αποτέλεσμα να το φάει το κατοικίδιο σας, δεν θα είναι ευχάριστη εμπειρία ούτε για εκείνο.

Ηρεμία

Η ηρεμία είναι ο βασικός παράγοντας στην εξέλιξη της κατάστασης. Πραγματικά το παιδί δεν θα πάθει κάτι, αν τηρούνται η σωστές συνθήκες διατήρησης της τροφής και οι σωστές συνθήκες υγιεινής στο μπολ του φαγητού του κατοικίδιου. Άλλωστε τα παιδία ξεχνάνε εύκολα και σύντομα αυτό το νέο παιχνίδι θα το βαρεθούν.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved