Είναι τα κατοικίδια πραγματικά οικογένεια;

Είναι κάτι που λέτε... Όλοι το λένε...

Είναι τα κατοικίδια πραγματικά οικογένεια;

«Τα κατοικίδια είναι μέρος της οικογένειας!». Είναι ένα μάντρα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της βιομηχανίας κατοικίδιων ζώων και ακόμη και της ακαδημαϊκής κτηνιατρικής βιβλιογραφίας. Το 90% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων θεωρούν ότι το κατοικίδιο ζώο τους είναι μέρος της οικογένειας.

Θεωρείται μέρος μιας οικογένειας...

Σε μια γνωστή μελέτη των Sandra Barker και Randolph Barker από τη δεκαετία του '80, οι ιδιοκτήτες σκύλων καλούνται να ολοκληρώσουν το αποκαλούμενο Διάγραμμα Διαστήματος Οικογενειακής Ζωής (FLSD), στο οποίο τα σύμβολα που εκπροσωπούν τα μέλη της οικογένειας και τα σκυλιά τοποθετούνται μέσα σε έναν κύκλο, "Το διάστημα ζωής." Στο 38% των διαγραμμάτων, ο σκύλος τοποθετήθηκε πιο κοντά στον εαυτό του από ό, τι άλλα μέλη της οικογένειας. Παρόμοιες μελέτες σχετικά με την τοποθέτηση κατοικίδιων ζώων σε έναν οικογενειακό αστερισμό έχουν παρόμοια αποτελέσματα: τα κατοικίδια ζώα είναι πολύ συχνά πολύ κοντά στην πιο κοντινή απόσταση από τα μέλη της οικογένειας. Στην ερώτηση, «Ποιο άτομο θα έφερνες σε ένα νησί έρημο;», ένας εκπληκτικός αριθμός ανθρώπων λέει "το σκυλί μου" ή "η γάτα μου" και όχι "ο σύζυγός μου" ή "η σύζυγός μου".

20 tropoi 2

Ωστόσο, η κατάσταση ενός ζώου μετατοπίζεται πολλές φορές. Η εθνογραφική έρευνα μας δείχνει πόσο δύσκολοι είναι οι δεσμοί μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Ίσως η σχέση να γίνει τεντωμένη από αυτό που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται ως «συμπεριφορικά προβλήματα» στο ζώο ή ίσως να υπάρχουν αλλαγές στην κατάσταση του ανθρώπου (διαζύγιο, ασθένεια, απώλεια εργασίας, νέο μωρό) που κάνουν την παρουσία του ζώου ενοχλητική. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το ζώο αποβάλλεται συχνά από το οικογενειακό σύστημα. Όπως φανερώνει ο Ισραηλινός ανθρωπολόγος Dafna Shir-Vertesh, τα ζώα είναι "ευέλικτα πρόσωπα" ή "συναισθηματικά προϊόντα". Είναι άτομα, όταν θέλουμε να είναι, όταν όμως μας κουράζουν ή δημιουργούν ένταση, τα υποβαθμίζουμε σε "μόνο ένα σκυλί".

Παίρνω mail σχετικά με διάφορες λέξεις και φράσεις, ένα από τα οποία ήταν το εξής: "Θάνατος και κατοικίδιο ζώο". Κάθε μέρα ανοίγω τα mail μου με τον κατάλογο των αναφορών των μέσων ενημέρωσης από όλη τη χώρα ... και είναι αποτρόπαια ... σχεδόν κάθε μέρα είναι το ίδιο. Τίτλοι εφημερίδων σχετικά με την τρομερή μεταχείριση των κατοικίδιων ζώων, σκυλιά που λιμοκτονούν, νεκρά ζώα από αυτοκίνητα, γάτες που θρυμματίζονται με ένα φτυάρι ή που καίγονται με χημικά. Πώς θα μπορούσε ένα έθνος στο οποίο τα κατοικίδια ζώα είναι οικογένεια να παραγάγει αυτή την κακοποίηση;

Δύο λόγοι: το να είσαι μέλος μιας οικογένειας δεν σημαίνει ότι είσαι καλά θεραπευμένος ή ανήσυχος στη βία. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι η ίδια η πηγή του προβλήματός. Δεύτερον, σε αντίθεση με τα μέσα ενημέρωσης, πολλοί, πολλοί άνθρωποι δεν θεωρούν τα ζώα τους ως οικογένεια.

Έτσι, «έσκαψα» λίγο και προσπάθησα να εντοπίσω από πού προέρχονταν τα "90% των κατοικίδιων ζώων". Αυτός ο ήχος δάγκωμα - και αυτό είναι πραγματικά όλο - προέρχεται από μια σε απευθείας σύνδεση έρευνα με 1.200 ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, που διεξάγεται από το Pet Products Association, βασικά μια έρευνα μάρκετινγκ που γίνεται σε ανθρώπους που αγοράζουν προϊόντα κατοικίδιων ζώων. Αυτό δεν μετριέται ως "δεδομένα", αυτό θεωρείται παραπληροφόρηση.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved