Η σεξουαλική δεκαετία των 40+ είναι η καλύτερη σεξουαλικά στη γυναίκα;

«Ανησυχώ ότι δεν είμαι καλή στο σεξ…, φοβάμαι ότι θα με αφήσει για μία νεότερη…, αφού όλοι κυνηγούν τις μικρούλες…» είναι κάποιες ανησυχίες γυναικών που βρίσκονται στα «40 παρά ή 40 και κάτι» ηλικιακά.

Θάνος Ασκητής
Η σεξουαλική δεκαετία των 40+ είναι η καλύτερη σεξουαλικά στη γυναίκα;

Η αλήθεια είναι πως ο τύπος και το διαδίκτυο μας βομβαρδίζουν με τα καλλίγραμμα και σφριγηλά νεανικά κορμιά, κάνοντάς μας να νιώθουμε ευάλωτες στο θέμα αυτό, πόσο μάλλον όταν τα ανδρικά βλέμματα επικεντρώνονται πάνω τους με θαυμασμό! Όταν λοιπόν, η 40χρονη και κάτι σύζυγος, «πιάνει» τον άνδρα της «στα πράσα» να κοιτάζει άλλες γυναίκες, νιώθει την απειλή να την γυροφέρνει, ενώ συχνά σκέφτεται πως εκείνος έχει βαρεθεί το σεξ μαζί της και πως δεν του λέει τίποτα πια, ίσως να μην είναι και τόσο σεξουαλική πλέον ή ακόμα χειρότερα ότι μπορεί να την έχει βαρεθεί και να είναι μαζί της πια λόγω των παιδιών ή για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους! Το τελευταίο μάλιστα – το οικονομικό – είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα καθώς πολλά είναι τα ζευγάρια που μένουν μαζί μόνο και μόνο για να «μην μοιραστούν» τα οικονομικά!

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία σεξουαλικά στη γυναίκα;

Και όμως η δεκαετία των 40 χρόνων θεωρείται η καλύτερη σεξουαλικά για τη γυναίκα. Μπορεί να απορήσετε, εφόσον η γενικότερη άποψη θέλει τη σεξουαλική ζωή να πέφτει στο πέρασμα των χρόνων και αν υπάρχει ακόμα, να γίνεται χωρίς πάθος, τυπικά ως συζυγικό καθήκον. Και όμως, όταν το ζευγάρι δεν έχει αφεθεί, φροντίζει ακόμη «να θέλει ο ένας τον άλλον», τότε ναι, η δεκαετία αυτή είναι η καλύτερη σεξουαλικά. Αν βέβαια οι δύο σύντροφοι έχουν ήδη απομακρυνθεί και η σχέση τους έχει φθαρεί μέσα από καυγάδες, γκρίνιες, αλληλοχρεώσεις, αρνητική κριτική, για παράδειγμα, λογικό και η σεξουαλική ζωή να έχει πέσει ή και εξαφανιστεί ακόμα, όχι λόγω ηλικίας αλλά της συγκρουσιακής τους σχέσης.

Αναρωτιέστε ακόμη πως είναι δυνατόν; Όσες είστε στη συγκεκριμένη δεκαετία και έχετε βέβαια και καλή σχέση με τον σύντροφό σας, ήδη γνωρίζετε τους λόγους. Ας τους δούμε όμως και πιο διεξοδικά:

Ίσως ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι τα παιδιά έχουν μεγαλώσει πλέον, αφήνοντας χρόνο αλλά και …χώρο στο ζευγάρι να απολαύσει σεξουαλικές στιγμές που στερήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Μπορούν τώρα πια οι δύο σύντροφοι να αφιερώσουν περισσότερο προσωπικό αλλά και σεξουαλικό χρόνο ο ένας στον άλλον - η δικαιολογία των παιδιών έχει απομακρυνθεί για τα καλά… Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες με παιδιά άνω των 18 ή παιδιά που έχουν φύγει από το σπίτι έχουν συχνότερες σεξουαλικές επαφές και καλύτερη σεξουαλική ζωή, ενώ οι γυναίκες με πιο μικρά παιδιά που χρειάζονται τη φροντίδα τους στην καθημερινότητα ή και για τα διαβάσματα, απέχουν αισθητά από τη σεξουαλική δραστηριότητα, λόγω του περιορισμένου χρόνου, της κούρασης, της έλλειψης προσωπικού χρόνου κλπ.

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι ότι εφόσον η γυναίκα έχει περισσότερο χρόνο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, φροντίζει και περισσότερο τον εαυτό της. Και μην ξεχνάμε πως αυτό αποδίδει. Είναι γεγονός πως η σημερινή 40άρα, δεν έχει καμία σχέση με τη μητέρα μας στα 40 της χρόνια και δεν τολμώ να πάω καν στη γιαγιά μας. Εξακολουθεί και είναι όμορφη – αν βέβαια προσέχει την εμφάνιση και τον εαυτό της – γυμνάζεται, είναι θηλυκή, «αρέσει», την προσέχουν οι άνδρες γύρω της… Κολακευμένη λοιπόν, αισθάνεται ενεργή με αρκετά υψηλή αυτοπεποίθηση και θέλει να ρουφήξει τις απολαύσεις της ζωής, μία εκ των οποίων είναι και το σεξ!

Κατά συνέπεια, οι ηθικές της αναστολές πέφτουν, θέλει να δοκιμάσει καινούργιες εμπειρίες ερωτικά. Μην ξεχνάμε, πως έχει κλείσει τον κύκλο της τεκνοποίησης, που σημαίνει ότι απλά τώρα πια απολαμβάνει… Μάλιστα, ακόμα και αν υπάρχουν ενδείξεις κλιμακτηριακής φάσης που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την διάθεση για σεξ, δεν αφήνεται αλλά συζητάει με το γυναικολόγο της για να δει τι μπορεί να κάνει ώστε να συνεχίσει την σεξουαλική της ζωή.

Μέσα στην όλη διεκδίκηση της απόλαυσης, υπάρχει και η σεξουαλική διεκδίκηση, όπου γνωρίζοντας πλέον πολύ καλύτερα το σώμα της, πειραματίζεται περισσότερο, ξέρει τι της αρέσει και τι όχι, το ζητάει και το διεκδικεί από τον σύντροφό της, τον οποίο δεν αφήνει «παραπονεμένο», γνωρίζοντας τι του αρέσει και πως θα τον κάνει να περάσει εξίσου καλά μαζί της. Ναι, είναι μία πραγματικότητα: η γυναίκα των 40+ ξέρει να ικανοποιεί αλλά και να ικανοποιείται.

Πιο απλά, θα έλεγα, πως σήμερα η γυναίκα που διανύει την δεκαετία των 40, ξέρει πολύ καλύτερα τι πρέπει να κάνει για να γευτεί την σεξουαλική ηδονή με τον σύντροφό της. Ξέρει τι ζητάει, πως θέλει να είναι η ζωή της από εδώ και πέρα και απλά… διεκδικεί!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved