Είναι φυσιολογικό να χρησιμοποιούμε βοηθήματα στη σεξουαλική μας ζωή;

Είναι φυσιολογικό να χρησιμοποιούμε σεξουαλικά βοηθήματα ή μήπως αυτό σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα στη σεξουαλική μας ζωή; Τα σεξουαλικά βοηθήματα μπορούν να εμπλουτίσουν την ερωτική ζωή του ζευγαριού, να δώσουν νέες αισθήσεις και απολαύσεις και να αυξήσουν την ερωτική φαντασίωση, χωρίς αυτό να σηματοδοτεί πρόβλημα στη σχέση.

Θάνος Ασκητής
Είναι φυσιολογικό να χρησιμοποιούμε βοηθήματα στη σεξουαλική μας ζωή;

Βασική προϋπόθεση είναι να συμφωνούν και οι δύο σύντροφοι στη χρήση τους.

Δεν είναι λίγες βέβαια οι φορές, που βλέπουμε να ενοχλείται ο ένας σύντροφος της σχέσης όταν του ζητηθεί από τον άλλον η χρήση τέτοιων αντικειμένων, πιστεύοντας πως δεν είναι "αρκετός", ότι δεν εξάπτει τη φαντασία και δεν δίνει την ηδονή και την ικανοποίηση που ο άλλος θα ήθελε. Η γυναίκα για παράδειγμα μπορεί να πιστεύει ότι ο σύντροφός της την βλέπει με πρόστυχο τρόπο ή ότι δεν τον καλύπτει σεξουαλικά και γι αυτό της ζητάει "και κάτι άλλο", ενώ συχνά ο άνδρας νιώθει ότι απειλείται από τη χρήση του δονητή όταν βλέπει την σύντροφό του που πιθανόν να μην κορυφώνει μαζί του να μπορεί να κορυφώσει με την χρήση του δονητή.

sex

Αν το ζευγάρι αντιληφθεί κάτι τέτοιο μπορεί να μιλήσει για το πως αισθάνεται και αν παραμένουν απορίες ή ερωτηματικά να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού.

Πρόβλημα αρχίζει και υπάρχει όταν και οι δύο σύντροφοι ή ο ένας εκ των δύο τα έχουν ανάγκη, αν πρέπει δηλαδή να τα χρησιμοποιούν κάθε φορά, ότι τους είναι απαραίτητα για να μπορέσουν να διεγερθούν και να συνευρεθούν σεξουαλικά για να αυξήσουν την ηδονή.

Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι δεν μπορούν μεταξύ τους να απολαύσουν, αλλά επενδύουν και αποδίδουν στο ερωτικό αντικείμενο την αίσθηση και την απόλαυση, που σημαίνει με τη σειρά του πως γίνεται με τρόπο καταναγκαστικό "πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε, αλλιώς δεν θα μπορέσω να ικανοποιηθώ και να σε ικανοποιήσω!".

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης

«Δεν έχω διάθεση για σεξ! Τι φταίει;»
Ο σύντροφός μου θέλει να πραγματοποιήσουμε κάποιες τραβηγμένες φαντασιώσεις του...

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved