Τι μπορεί να εξασφαλίσει το σεξ σε ένα ζευγάρι;

Τι μπορεί να εξασφαλίσει το σεξ σε ένα ζευγάρι; Πώς βοηθάει και τι ενισχύει; Πάμε να δούμε αναλυτικά!

Θάνος Ασκητής
Τι μπορεί να εξασφαλίσει το σεξ σε ένα ζευγάρι;

Να ενισχύσει την οικειότητα: Τα προκαταρκτικά παιχνίδια, και ιδιαίτερα τα φιλιά και τα τρυφερά αγγίγματα πριν από το σεξ, ενισχύουν την ερωτική επιθυμία, το πάθος και τα συναισθήματα αγάπης και ζεστασιάς στο ζευγάρι. Στη συνέχεια, ο οργασμός, έρχεται για να ισχυροποιήσει αυτές τις αντιδράσεις, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς οδηγεί στην απελευθέρωση της ωκυτοκίνης-της ορμόνης της αγάπης, που όπως έχει αποδειχθεί αυξάνει και ισχυροποιεί την εμπιστοσύνη, την εγγύτητα, την οικειότητα και τη σύνδεση ανάμεσα στους συντρόφους.

Να ενισχύσει την επικοινωνία: Πολλά ζευγάρια με μακροχρόνια σχέση, συνηθίζουν να αγήννται στην καθημερινότητα και να απορροφώνται από τις υποχρεώσεις της, καταλήγοντας στο να μην επικοινωνούν μεταξύ τους παρά μόνο για τις άκρως απαραίτητες και τυπικές διαδικασίες. Το τακτικό σεξ ωστόσο υπόσχεται να βελτιώσει την επικοινωνία ενός ζευγαριού, καθώς ενισχύει την αίσθηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ερωτικούς συντρόφους και τους κάνει πιο δεκτικούς και πρόθυμους να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους.

Να τονώσει την αυτοεκτίμηση: Το σεξ μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα τα σωματικά και συναισθηματικά μας όρια. Μία γυναίκα και ένας άνδρας με ενεργή σεξουαλική ζωή έχουν πιο θετική άποψη για την εμφάνιση και για ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Το σεξ επαναφέρει πάντα στο προσκήνιο τη θηλυκότητα και την αρρενωπότητα μας και έρχεται για να μας θυμίσει πόσο μοναδικοί είμαστε σε όποιο στάδιο της ζωής μας και αν βρισκόμαστε.

Να βελτιώσει τη διάθεση: Αρκετά ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ενισχύονται τα επίπεδα των ενδορφινών στον οργανισμό μας. Οι ορμόνες αυτές, έχουν την ικανότητα να μας προσδίδουν μία γενικευμένη αίσθηση χαλάρωσης και εφορίας. Η παράμετρος αυτή λοιπόν, σε συνδυασμό με την βελτίωση της επικοινωνίας και την ισχυροποίηση των συναισθηματικών δεσμών, που αναφέρθηκαν προηγουμένως, μπορεί να συνδράμει στη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας της σχέσης ενός ζευγαριού.

Να βελτιώσει την υγεία: Δεν είναι λίγοι οι μελετητές στο χώρο της σεξουαλικής υγείας, οι οποίοι έχουν προσπαθήσει να αναδείξουν επανειλημμένα τα ψυχολογικά και οργανικά οφέλη, που προσφέρει μία ενεργή σεξουαλική ζωή στον άνθρωπο. Η πρώτη και πιο σημαντική κατάκτηση είναι η σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης και η διασφάλιση της εύρυθμης καρδιαγγειακής λειτουργίας του ανθρώπου. Στη συνέχεια, ακολουθεί η αποβολή του στρες, σε συνδυασμό με τη συνολικότερη βελτίωση του ύπνου και της μνήμης.

Τέλος, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, προσδίδουν στο σεξ ένα είδος αυταξίας, ισοδύναμο πολλές φορές με την ίδια τη ζωή.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved