Σεξουαλικά προβλήματα στο γάμο: Κλινική περίπτωση ζευγαριού με σεξουαλική δυσλειτουργία

Ο Γιάννης και η Μαρία είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που απευθύνθηκε στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας λόγω σεξουαλικού προβλήματος.

Θάνος Ασκητής
Σεξουαλικά προβλήματα στο γάμο: Κλινική περίπτωση ζευγαριού με σεξουαλική δυσλειτουργία

Ο Γιάννης και η Μαρία είναι μαζί εδώ και 18 χρόνια και είναι παντρεμένοι τα τελευταία 15 χρόνια. Έχουν δύο παιδιά, ένα κορίτσι 14 ετών και ένα αγόρι 8 ετών. Ο Γιάννης είναι 40 ετών και εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία ενώ η Μαρία είναι 38 ετών και εργάζεται σε πολυεθνική εταιρεία. Ο Γιάννης έρχεται μόνος του στο Ινστιτούτο, χωρίς να το γνωρίζει η Μαρία λόγω του ότι τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα στη στύση του.

Πραγματοποιήθηκε οργανικός έλεγχος στο Ανδρολογικό τμήμα του Ινστιτούτου, ο οποίος έδειξε ότι η συγκεκριμένη σεξουαλική δυσλειτουργία δεν οφείλεται σε οργανικούς παράγοντες. Έχοντας αποκλειστεί λοιπόν η οργανική αιτιολογία παραπέμπεται στο ψυχολογικό τμήμα του Ινστιτούτου, εστιάζοντας στους ψυχολογικούς παράγοντες που σχετίζονται με το πρόβλημα και στη διερεύνηση πιθανών δυσκολιών μέσα στη σχέση με τη σύζυγό του.

Μέσα από διερεύνηση της σχέσης του ζευγαριού φάνηκε ότι υπήρχε σημαντικό πρόβλημα στην επικοινωνία. Είχαν εδώ και αρκετά χρόνια απομακρυνθεί, βιώνοντας ο καθένας τον δικό του προβληματισμό σχετικά με την εξέλιξη της σχέσης τους. Κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει για αυτό. Είχαν σταματήσει από αρκετό καιρό να βγαίνουν και να κάνουν δραστηριότητες που παλαιότερα τους ευχαριστούσαν.

Ο Γιάννης αποφάσισε να λύσει το πρόβλημα μόνος του, πιστεύοντας ότι είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τον ίδιο, το χρεώνεται και νιώθει πολύ άσχημα για αυτό. Συνειδητοποιεί παρόλα αυτά με τη βοήθεια του ειδικού, ότι είναι ένα πρόβλημα που αφορά και τους δύο, ένα πρόβλημα που μπορεί να τους φέρει κοντά για τη διεκδίκηση της λύσης του. Ο Γιάννης έρχεται σε επόμενη συνεδρία με τη σύζυγό του η οποία εμπλέκεται σημαντικά στη διαδικασία αντιμετώπισης του...

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved