Πώς ενημερώνουμε ένα αγόρι για την πρώτη του σεξουαλική επαφή;

Πόσοι γονείς είναι αυτοί που καρδιοχτυπούν καθώς ανησυχούν για το πότε ο γιος τους θα "γίνει άνδρας;" Πόσοι μπαμπάδες αναρωτιούνται για το πότε είναι η σωστή στιγμή να μιλήσουν στο αγόρι τους για σεξουαλικά ζητήματα;

Πώς ενημερώνουμε ένα αγόρι για την πρώτη του σεξουαλική επαφή;

Πόσοι το κάνουν πραγματικά και δεν κρύβονται πίσω από δικαιολογίες "είμαι πολύ απασχολημένος γι αυτό..., καλύτερα να του μιλήσει η μάνα του που είναι και πιο κοντά..., μα, δεν χρειάζεται να του μιλήσω εγώ! τα ξέρει ήδη!" Πόσοι είναι εκείνοι οι γονείς ανεξαρτήτου φύλου που ενώ παίρνουν την απόφαση να ενημερώσουν το παιδί τους τελικά νιώθουν την αμηχανία και την αποφυγή να τους κερδίζουν;

Σίγουρα, όσο προοδευτικοί και αν είμαστε, είναι ένα θέμα που από μόνο του μας προκαλεί αμηχανία, ενοχές και αποφυγές, αν δεν έχουμε ήδη χτίσει μία καλή επικοινωνιακή σχέση με το παιδί μας. Είναι δύσκολο να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να βρούμε τα λόγια να περιγράψουμε και να μιλήσουμε για ένα θέμα που αφορά όλους μας και είναι τόσο φυσιολογικό αλλά που παράλληλα και τόσο πολύ έχουμε ενοχοποιήσει μέσα από δικά μας ταμπού και προκαταλήψεις!

Παρόλα αυτά, είναι χρήσιμο ο γονιός και κυρίως ο ομόφυλος γονιός, δηλαδή ο πατέρας, να μιλήσει στο αγόρι του για την πρώτη του σεξουαλική φορά και το σεξουαλικό άνοιγμα. Αν και θεωρείται γενικότερα ότι το αποτέλεσμα της πρώτης φοράς δεν στιγματίζει το αγόρι, ο δρόμος μέχρι εκεί μπορεί να φαίνεται αγχώδης και δύσκολος. Ο πατέρας μπορεί να καταλάβει πολύ καλά τις ανησυχίες και τους φόβους της πρώτης φοράς, που ενδεχομένως βιώνει ο γιος του και να του προσφέρει την κατάλληλη βοήθεια. Η μητέρα χρειάζεται να στηρίζει και ενισχύει αυτή την σχέση και να μην βλέπει την ομόφυλη συμμαχία ανταγωνιστικά προς αυτήν.

Έτσι λοιπόν, το αγόρι όσο πιο κατάλληλα είναι ενημερωμένο και προετοιμασμένο, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα η πρώτη του φορά να είναι μια θετική εμπειρία για εκείνο. Οι ανησυχίες του είναι κυρίως οι παρακάτω:

το μέγεθος του πέους του είναι φυσιολογικό;
• θα καταφέρει να έχει μία καλή στύση σε διάρκεια και σκληρότητα που θα του επιστρέψει να ολοκληρώσει την σεξουαλική πράξη;
• θα μπορέσει να ικανοποιήσει την κοπέλα του;
• Ποια είναι η σωστή ηλικία για την πρώτη του φορά;

Ο πατέρας είναι αυτός που θα μιλήσει στο γιο του επίσης για τη σημασία των προκαταρκτικών παιγνιδιών, ώστε να έχουν και οι δύο την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την διαδικασία. Επίσης θα του μιλήσει για την σημασία της προφύλαξης και για την κατάλληλη χρήση του προφυλακτικού, όχι μόνο για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αλλά και την πρόληψη από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τη σημασία να είναι πλέον ο ίδιος υπεύθυνος για την υγεία του.

Σημαντικό είναι ο γονιός να μην πιέζει το αγόρι του να "γίνει άνδρας", μόνο και μόνο για να απαντήσει στη δική του ανησυχία γύρω από την αρρενωπότητα του γιου τους ή για να καυχηθεί στους φίλους του! Επίσης να μην τον συγκρίνει με τον μεγαλύτερο αδελφό, με τον ξάδελφο ή τον γιο του φίλου του που ήδη στην ηλικία του δικού του παιδιού άνοιξε τα φτερά της σεξουαλικότητάς του!

Η στιγμή αυτή θα έρθει όταν θα νιώσει έτοιμος, όταν οι βιολογικές και συναισθηματικές αλλαγές που του συμβαίνουν θα έχουν ολοκληρωθεί, γεγονός που συμπίπτει περίπου προς το κλείσιμο της εφηβείας.

Προσοχή: Οι γονείς οφείλουν να έχουν στο νου τους ότι η προετοιμασία για την πρώτη φορά δεν είναι κάτι που συμβαίνει με μια συζήτηση αλλά χτίζεται μέσα στην πορεία των χρόνων, μέσα από την σχέση που διαμορφώνουν με το παιδί τους. Αυτό που έχει ανάγκη είναι να γνωρίζει ότι οι γονείς του είναι διαθέσιμοι και ανοιχτοί να συζητήσουν μαζί του για θέματα σεξουαλικότητας και ότι αν απευθυνθεί σε εκείνους θα τον επιβραβεύσουν και δεν θα αντιδράσουν τιμωρητικά.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved