Μπορεί η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας να οδηγήσει στην απιστία;

Τι γίνεται όταν χρησιμοποιούμε δικαιολογίες για να αποφύγουμε την ερωτική επαφή με τον σύντροφό μας; Έχουμε αναρωτηθεί ποια μπορεί να είναι η κατάληξη αυτής της άρνησης;

Μπορεί η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας να οδηγήσει στην απιστία;

Έχουμε αναλογιστεί πως όταν αρνούμαστε το σεξ, είναι σαν να κόβουμε την σχέση και να κρατάμε μόνο αυτό που μας "βολεύει"; Και τι μπορεί να προκαλέσει αυτό το βόλεμα;

Το άγχος και γενικότερα τα συναισθήματα θλίψης ή ανησυχίας μπορούν να προκαλέσουν μείωση της ερωτικής επιθυμίας, κατάσταση που σε περίπτωση συνεχούς επανάληψης μπορεί να πάρει χαρακτήρα συνήθειας.

Η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να επηρεάσει, ιδιαίτερα το πρώτο χρονικό διάστημα την ερωτική επιθυμία κυρίως της γυναίκας, εξαιτίας της αλλαγής των ρόλων και του άγχους αλλά και της αντικειμενικά αυξημένης πίεσης που βιώνουν οι σύντροφοι. Στην περίπτωση πάντως που το παιδί αποτελεί μια συνειδητή και σχετικώς προγραμματισμένη αλλαγή, δεν αποτελεί εμπόδιο στην σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Η μειωμένη επιθυμία μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα που εναλλάσσονται μεταξύ τους και μπορεί να οδηγούν σε ματαίωση ("έχω κάνει τα πάντα και δεν τα έχουμε καταφέρει"), αίσθημα αδικίας ("γιατί δε με θέλει"), αυτομομφή και ενοχή ("φταίω εγώ, έχω παραιτηθεί από τον εαυτό μου"), οργή ή θυμό ("υπόνοιες για παράλληλη σχέση"), θλίψη και άγχος ("τι θα ακολουθήσει..."). Σημαντικό είναι να καταλάβει το ζευγάρι ότι τα ίδια συναισθήματα μπορεί να εναλλάσσονται και στους δύο, ανάλογα τις αφορμές που θα εκδηλώνουν το πρόβλημα. Τότε μπορεί ένας από τους δυο να πειραματιστεί και να εκτροχιαστεί με κάποιον άλλον άντρα ή γυναίκα προσπαθώντας να επαληθεύσει αν όντως υπάρχει πρόβλημα ή όχι.

Τέλος, η ύπαρξη μιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας από τον ένα ή τον άλλο σύντροφο (ή και από τους δύο), είναι λόγος που μπορεί να οδηγήσει στην απιστία. Πολλοί παράγοντες οφείλονται σε αυτό και καλό είναι να γίνεται μια κλινική εκτίμηση από ειδικό θεραπευτή γιατί διαφορετική είναι η προσέγγιση όταν για παράδειγμα η πτώση της σεξουαλικής επιθυμίας οφείλεται σε ελαττωμένη ερωτική επιθυμία αυτή καθαυτή και διαφορετική όταν οφείλεται σε ματαίωση που συνοδεύει ένα στυτικό επεισόδιο και το φόβο επανάληψης της «αποτυχημένης απόπειρας».

Φυσικά υπάρχουν ζευγάρια που ποτέ δεν χάνουν το ερωτικό τους ενδιαφέρον. Αυτό οφείλεται στις γερές βάσεις που έχουν θέσει στη σχέση τους και οι οποίες αφορούν την επικοινωνία, τη ψυχική επαφή, την κοινή πορεία ζωής και την αμοιβαιότητα στις αποφάσεις, στο σεβασμό για τα «όρια και τα δικαιώματα» του άλλου και γενικότερα σε αυτό που αποκαλούμε «μη εγωιστική αγάπη».

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved