Εφηβικός αυνανισμός: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς!

Ο εφηβικός αυνανισμός είναι μια διαδικασία όπου ο έφηβος μαθαίνει μέσα από την εξερεύνηση το σώμα του, βιώνει την ηδονή, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται σιγά-σιγά για το σεξουαλικό του άνοιγμα.

Θάνος Ασκητής
Εφηβικός αυνανισμός: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς!

Στο κλείσιμο της εφηβείας, ο ερωτισμός και η σεξουαλικότητα θα αποτελέσουν βασικές ανάγκες της ψυχικής και σωματικής του ωρίμανσης προς την ενηλικίωση «στρέφοντας προς τα έξω» τη σεξουαλική του διεκδίκηση και αναζήτηση προς κάποιο άλλο άτομο.

Αρκετοί γονείς μας ρωτούν πως μπορούν να διαχειριστούν την πιθανότητα που μπαίνοντας στο δωμάτιο του γιου ή της κόρης μπορεί να τους «πιάσουν» να αυνανίζονται. Τι μπορούν να κάνουν τότε; Πώς να αντιδράσουν;

Πρώτα από όλα να τονίσουμε ότι οι πόρτες των δωματίων χρειάζεται να είναι κλειστές όταν βρίσκεται μέσα ο «ιδιοκτήτης του δωματίου». Συχνά ακούμε από γονείς: «Πως θα ξέρω εγώ τι κάνει το παιδί μου μέσα στο δωμάτιο; ...θέλω να βλέπω αν διαβάζει! ...μα είναι δικό μου το σπίτι!». Όχι, η πόρτα του θα είναι κλειστή. Αλίμονο στο γονιό που περιμένει να μάθει τι συμβαίνει στη ζωή του παιδιού του από μία ανοιχτή πόρτα, προφανώς κοροϊδεύει τον εαυτό του! Έτσι λοιπόν, ο γονιός μπορεί να φωνάξει το παιδί από τον διάδρομο για να του δώσει το χρόνο να «ετοιμαστεί» σε περίπτωση που αυνανίζεται, να του χτυπήσει την πόρτα και να περιμένει να του απαντήσει το παιδί του για να μπει μέσα.

Δεν χτυπάμε και παράλληλα ανοίγουμε και την πόρτα, αν δεν θέλουμε να βρεθούμε προ εκπλήξεων! Τώρα, αν συμβεί κάτι τέτοιο, κλείνουμε την πόρτα και φεύγουμε, χωρίς να βάλουμε τις φωνές, χωρίς να το ρωτήσουμε τι κάνει εκεί, χωρίς να το ανακρίνουμε μετά, χωρίς να έχουμε πονηρό ή αμήχανο «γελάκι»! Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά του και του δείχνουμε ότι το σεβόμαστε ως άτομο!

Σίγουρα και ο έφηβος ντρέπεται πολύ που οι γονείς του τον «έπιασαν στα πράσα» όπως λέει και ο λαός μας. Δεν χρειάζεται να του το κάνουμε ακόμα πιο έντονο, ούτε όμως και να τον ενοχοποιήσουμε.

Γενικότερα, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι:
- ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική πράξη η οποία μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία αλλά είναι πιο «οργανωμένη» κατά την εφηβεία
- μέσα από τον αυνανισμό ο έφηβος γνωρίζει το σώμα του και βιώνει ευχαρίστηση και ηδονή
- ο αυνανισμός συμβολίζει τη σεξουαλική αφύπνιση του ατόμου
- οι γονείς είναι χρήσιμο να κατανοήσουν ότι ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική διαδικασία κατά την εφηβεία.
- σε παθολογικές περιπτώσεις ο αυνανισμός γίνεται με υπερβολική συχνότητα ή ανακουφίζει από άγχος και δυσάρεστα συναισθήματα
- στις περιπτώσεις αυτές είναι ωφέλιμο το άτομο να συμβουλευτεί ψυχολόγο σεξουαλικής υγείας

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved