Βαρβάρα ή αλλιώς ασουρές: Η συνταγή της Μονής Παναγίας Τατάρνης

Η ιστορία της Αγίας Βαρβάρας και η συνταγή για νόστιμο ασουρέ!

Βαρβάρα ή αλλιώς ασουρές: Η συνταγή της Μονής Παναγίας Τατάρνης

Υλικά:
1/4 κιλού σιτάρι αποφλοιωμένο
μια πρέζα αλάτι
2 κ.τ.σ σιμιγδάλι ψιλό
4 κ.τ.σ ζάχαρη
λίγο πετιμέζι (προαιρετικά)
καρύδι τριμμένο
καρύδα τριμμένη
μαύρες σταφίδες
ξανθές σταφίδες
βερίκοκα ξερά ψιλοκομμένα
δαμάσκηνα ξερά ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:
Βράστε το σιτάρι με το αλάτι. Προς το τέλος ρίξτε σιγά-σιγά το σιμιδγάλι, τη ζάχαρη και το πετιμέζι. Όταν πήξει βερβίρετε σε μπολ και ρίχνετε από επάνω το καρύδι, την καρύδα, τις σταφίδες και τα βερίκοκα.

Σύμφωνα με τον πατέρα Δοσίθεο είναι τονωτικό όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Καλογηρική Μαγειρική και ζαχαροπλαστική» και ευστόμαχο για τις ημέρες αυστηρής νηστείας.

Ποια είναι όμως η ιστορία της Αγίας Βαρβάρας που για τη Χάρη της σήμερα τα σπίτια φτιάχνουν ασουρέ;

Στο βίο της αναφέρεται ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Ο Διόσκορος ή Διόσορος, ο φανατικός εθνικός "ειδωλολάτρης" πατέρας της, την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Ωστόσο μυστικά προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό. Ο πατέρας της όταν διέταξε να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά, και ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά δύο παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα εκμυστηρευόμενη τον λόγο στον πατέρα της. Τότε ο πατέρας της, βλέποντας αυτή την αλλαγή, εξεμάνη και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών. Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί. Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του. Σύμφωνα με τον βιογράφο αυτής Συμεών, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε ως "πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται". Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Η Ιουλιανή της Νικομηδείας μαρτύρησε μαζί με τη Βαρβάρα και τιμάται επίσης ως Αγία.

Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του μαρτυρίου της Αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστός. Έτσι κατ΄ άλλους φέρεται πως μαρτύρησε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας το 210, κατ΄ άλλους στην Ηλιούπολη (σημερινή Baalbek) στον Λίβανο το 360 και κατ΄ άλλους (εκδοχή καθολικών) σε κάποια πόλη της Τοσκάνης

αγια βαρβαρα

Η μνήμη της
Η σύνδεση της Αγίας με κεραυνό προκάλεσε την επίκλησή της έναντι κεραυνού και φωτιάς από συσχετισμό. Ανακηρύχθηκε επίσης προστάτης Αγία του πυροβολικού και των ορυχείων. Η ιερή μνήμη της εορτάζεται στις 4 Δεκεμβρίου. Επίσης είναι προστάτιδα των σταφιδεργατών στο Ηράκλειο Κρήτης και πολιούχος της πόλης της Δράμας και του Ρεθύμνου Κρήτης.

Πώς προέκυψε η παρασκευή της Βαρβάρας ή αλλιώς ασουρέ;

Ο Διόσκουρος είχε ζητήσει την εξόντωση των Χριστιανών ζητώντας από τους αρτοποιούς της περιοχής του να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και από τους πωλητές τροφίμων να βάλουν δηλητήριο στα τρόφιμα που θα πωλούσαν. Όταν το έμαθε αυτό η κόρη του Βαρβάρα, ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ούτε ψωμί ούτε τρόφιμα τρώγοντας ό,τι είχαν. Εκείνοι το μόνο που είχαν ήταν σιτάρι, φασόλια, κουκιά, σταφίδες και έτσι τα έβαλαν όλα μαζί και τα μαγείρεψαν. Έτσι σώθηκαν εκείνη την εποχή και χάρη αυτού του περιστατικού, καθιερώθηκε να φτιάχνουν την ημέρα της γιορτής της αυτή τη συνταγή.

Διαβάστε επίσης:
Ποιοι είναι οι Άγιοι Προστάτες του γάμου και της οικογένειας

Αυτοί είναι οι Άγιοι Προστάτες για εγκυμοσύνη, τοκετό και παιδιά

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved