Ρεβύθια στο φούρνο: Πικάντικα και τραγανά!

Τα ρεβύθια δεν αρέσουν σε όλους και πολύ, εκτός αν έχετε φυσικά δοκιμάσει την παραδοσιακή Ρεβυθάδα της Σίφνου, που κοσμεί το Κυριακάτικο τραπέζι του νησιού και στην οποία δε μπορείς εύκολα να ανατισταθείς.

Τα μυστικά της είναι πολλά, όπως το πήλινο σκεύος στο οποίο ψήνεται, και η ολονύχτια χαμηλή φωτιά... Και άλλα πολλά που μόνο οι ντόπιοι ξέρουν καλά. Πρόκειται για μία εξαιρετική εκδοχή της γνωστής συνταγής ρεβύθια - σούπα.

Υπάρχει όμως ένας ακόμη τρόπος να απολαύσετε αυτο το φαγητό, πιο πικάντικος και πιο...τραγανός. Μπορείτε να τα βάλετε να ψηθούν στον φουρνο με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά της αρεσκείας σας, μειώνοντας το ζουμί.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

½ κιλό ρεβύθια
½ κουταλιά σούπας ντοματοπελτέ
1 κουταλιά της σούπας σόδα μαγειρική
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνης
2 ντομάτες φρέσκιες
1 κ.γ. κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, προαιρετικά
Αλάτι – πιπέρι
Θυμάρι
Λάδι

Εκτέλεση συνταγής

Αφήνουμε τουλάχιστον γα 12 ώρες τα ρεβύθια σε νερό να μουλιάσουν. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι τα ρεβύθια, προσθέτουμε τη σόδα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε 10 λεπτά.
Μετά τα 10 λεπτά ξεπλένουμε τα ρεβύθια μας με πολλά χέρια νερό για να φύγει όλη η σόδα και να μην μαυρίσουν. Τα ρίχνουμε σε βραστό νερό, τα ξαφρίζουμε και τα βράζουμε χωρίς τη προσθήκη αλατιού μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις μαλακώσουν καλά, τα ρίχνουμε στο ταψί μαζί με το ζωμό τους, προσθέτουμε όλα τα πιο πάνω υλικά, ανακατεύουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λ περίπου, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά του. Μπορείτε να τα βγάλετε όταν είναι ακόμη τραγανά και να τα σερβίρετε με μία δροσερή σαλάτα, ή ακόμη και ως ορεκτικό, προσθέτοντας αρκετό λεμονάκι!
Πριν τα βάλετε στον φούρνο, προσθέστε αν θέλετε λίγη κόκκινη πιπερίτσα για να κάνετε το πιάτο σας πικάντικο.

Extra tip: Μπορείτε να καραμελώσετε κρεμμύδια και να προσθέσετε από πάνω. Θα απογειώσουν το πιάτο σας!

Μπορούν επίσης να αποτελέσουν κυρίως πιάτο με μια πράσινη σαλάτα στο τραπέζι, ή συνοδευτικό σε κοτόπουλο ή να τα συνδυάσετε στο πιάτο σας με ρύζι, που απελευθερώνει τα θρεπτικα συστατικά των περισσότερων οσπρίων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved