Μία πιο «υγιεινή» πρόταση για τα παραδοσιακά μελομακάρονα

Θρεπτική αξία: Τα μελομακάρονα είναι από τα πιο νόστιμα και υγιεινά παραδοσιακά γλυκίσματα που απολαμβάνουμε την περίοδο των Χριστουγέννων. Στην παραλλαγή που προτείνεται με αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και καρύδι, γίνονται ακόμα πιο θρεπτικά!

Μία πιο «υγιεινή» πρόταση για τα παραδοσιακά μελομακάρονα

Το αλεύρι ολικής άλεσης είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, ενώ περιέχει βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά ευεργετικά για την υγεία μας. Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών αλλά και αντιοξειδωτικών συστατικών, ευεργετικών για την υγεία. Για να δώσουμε γλυκιά γεύση αποφεύγοντας τη λευκή ζάχαρη, επιλέγουμε μέλι ή συνδυασμό μελιού με καστανή ζάχαρη που ως λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία.

Το πορτοκάλι αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης C, ενώ τα καρύδια προσφέρουν πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες όπως η βιταμίνη Ε, που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.

Συνταγή (για περίπου 20 τεμάχια)

Υλικά που θα χρειαστείτε:
Για τη Ζύμη:
• 400γρ αλεύρι ολικής άλεσης
• 200γρ αλεύρι σίτου
• 1 κούπα και ¼ της κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20γρ)
• ½ κουταλάκι του γλυκού μίγμα από κανέλλα και γαρύφαλλο
• Προαιρετικά 10-15 σπασμένα καρύδια
Για το Σιρόπι:
• 2 φλιτζάνια μέλι (ή 1 και ½ φλιτζάνι μέλι και ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη)
• 2 φλιτζάνια νερό
• 1 ξύλο κανέλλας (ή 1-2 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο)

Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τελευταίο προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Έπειτα βάζουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι. Τελευταίο προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι συνεχίζοντας το ελαφρύ ανακάτεμα με το χέρι. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε σχήμα μπάλας. Προσθέτουμε (προαιρετικά) ¼ από ολόκληρο καρύδι μέσα σε κάθε μπάλα (ζύμη) και την κλείνουμε. Τοποθετούμε τις μπάλες σε αντικολλητικό χαρτί σε απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου μισή ώρα.
Παράλληλα, προετοιμάζουμε το σιρόπι ζεσταίνοντας (σε χαμηλή φωτιά) το μέλι (ή το μίγμα μελιού και καστανής ζάχαρης) με το νερό και τα μυρωδικά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά ίσα να διατηρηθεί ο βρασμός.
Τελικά, βυθίζουμε μέσα στο σιρόπι τα ζεστά μελομακάρονα. Τα τοποθετούμε σε γιορτινή πιατέλα και πασπαλίζουμε με χοντροτριμμένο καρύδι.

Η συνταγή προέρχεται από το Ινστιτούτο Prolepsis και την ομάδα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Το Πρόγραμμα υλοποιείται για έκτη συνεχή σχολική χρονιά σε δημόσια σχολεία ευπαθών περιοχών με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη στήριξη πολλών εταιρειών, φορέων και πολιτών. Μάθετε περισσότερα για το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ εδώ

Diatrofi logo 3

Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved