Μυστικά για να πετύχετε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονά σας

Και σε ποιον δεν αρέσουν οι γιορτές και τα Χριστούγεννα και σε ποια μαμά δεν αρέσει να φτιάχνει με τα (το) παιδιά (παιδί) της χριστουγεννιάτικες συνταγές για το καλό.

Μυστικά για να πετύχετε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονά σας

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Το ίδιο συμβαίνει και με εμένα. Από τη μέρα που έγινα μαμά η κουζίνα είναι ο αγαπημένος μου χώρος στο σπίτι. Εκεί μπορώ να πειραματίζομαι με την μαγειρική μου και τις γλυκές δημιουργίες μου. Ναι, το ομολογώ. Δεν γεννήθηκα τέλεια... ούτε πέτυχα με την πρώτη τα φαγητά και τα γλυκά που ήθελα. Υπήρχαν πολλές αποτυχημένες προσπάθειες και πολλά λάθη που έκανα, με αποτέλεσμα τα γλυκά μου να καταλήγουν σε παταγώδη αποτυχία.

Το ίδιο συνέβη και με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Έκανα λάθη πολλά. Άλλους κουραμπιέδες τους έκαιγα, άλλοι γινόντουσαν άνοστοι και τα μελομακάρονα ή θα τα σιρόπιαζα πολύ ή θα τα έλουζα στο σιρόπι και θα παρέμεναν «πέτρες» no matter what!

Σήμερα αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας, τα σκονάκια και τις σημειώσεις μου ώστε να πετύχετε και εσείς φέτος τα γλυκά σας!

#Μελομακάρονα

Ακολουθήστε κατά γράμμα τη συνταγή. Μην σκέφτεστε «Α... να αφαιρέσω λίγη ζάχαρη» ή «Ας μη βάλω όλο το αλεύρι!». ΛΑΘΟΣ μέγα λάθος. Η ζαχαροπλαστική είναι σαν τη χημεία. Ένα λάθος συστατικό μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφή.

Ζυμώστε λίγο. Όσο ζυμώνετε τόσο η ζύμη σας σφίγγει. Απλά ανακατέψτε τα υλικά και μόλις είναι έτοιμα για να τα πλάσετε κάντε το. Μην τα ζαλίζετε πολύ.

Φτιάξτε τα στο ίδιο μέγεθος. Αν χρειαστεί μετρήστε με ζυγαριά ή με ένα κουτάλι της σούπας. Αν δεν θα φτιάξετε στο ίδιο μέγεθος και στο ίδιο πάχος δεν θα ψηθούν όλα σωστά. Κάποια θα γίνουν πολύ τραγανά και κάποια άλλα θα μείνουν ωμά.

Ναι, το σχεδιάκι χρειάζεται. Μην βαριέστε να κάνετε ένα σχέδιο με ένα πιρούνι ή έναν τρίφτη στα μελομακάρονα. Έτσι θα ρουφήξουν πιο εύκολα το σιρόπι.

Κοσκινίστε το αλεύρι. Για να λέει η συνταγή «κοσκινισμένο αλεύρι», πρέπει να είναι κοσκινισμένο, πάει και τελείωσε. Αυτό το λάθος το έκανα σε πολλά γλυκά. Έλεγα, «έλα μωρέ δεν βαριέσαι...». Και όμως, το κοσκινισμένο αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, ο,τιδήποτε ζητάει η κάθε συνταγή να κοσκινίσετε, βοηθάει το γλυκό να γίνει πιο αφράτο.

Ψήσιμο. Το ψήσιμο είναι ένα μεγάλο θέμα καθώς φούρνος με φούρνο διαφέρει. Όπως και να έχει όμως, 20 με 25 λεπτά αρκούν για να ψηθούν. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, μην ανοιγοκλείνετε την κουζίνα για να τα τσεκάρετε.

Τέλος... το ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ. Απλά να θυμάστε κρύα τα μελομακάρονα ζεστό το σιρόπι. Αν τα θέλετε πολύ σιροπιασμένα, απλά βάλτε τα κρύα σε ένα ταψί και περιχύστε τα με το ζεστό σιρόπι. Αν πάλι τα θέλετε τραγανά, τότε με μια τρυπητή κουτάλα βουτήξτε τα στο σιρόπι που θα σιγοβράζει και πασπαλίστε αμέσως με τριμμένο καρυδάκι!

#Κουραμπιέδες

Ακολουθώ πάντα και κατά γράμμα τη συνταγή που σας έχω βάλει στο παρελθόν και που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Όπως και στα μελομακάρονα, έτσι και εδώ θα πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα τη συνταγή, χωρίς προσθέσεις ή αφαιρέσεις υλικών.

Το μυστικό είναι στο βούτυρο. Χτυπήστε με το μίξερ τουλάχιστον 20 λεπτά το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει πολύ. Πάρα πολύ. Μπορεί να σας πάρει και 25 λεπτά. Όχι, δεν είναι πολλά... κάθε άλλο!

Κοσκινισμένο αλεύρι. Μην με ρωτήσετε ξανά γιατί κοσκινισμένο... Είπαμε! Για να γίνουν αφράτοι.

Ζύμωμα. Ζυμώστε με το χέρι, παρά με το μίξερ, όταν έρθει η ώρα για το αλεύρι. Ρίξτε το σταδιακά και λίγο λίγο, ενώ ταυτόχρονα θα ζυμώνετε.

Το μέγεθος και το ψήσιμο εξαρτάται πάλι από την ποσότητα. Με ένα κουτάλι της σούπας ή μια ζυγαριά υπολογίστε την ποσότητα και φροντίστε στο ταψί να έχετε κουραμπιέδες ίδιου μεγέθους και σχήματος.

Τέλος, το άχνισμα θα πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο. Απλώστε σε ένα τραπέζι λαδόκολλες και πασπαλίστε τις με ζάχαρη άχνη. Μόλις βγάζετε τους κουραμπιέδες σας, ζεστούς αφήστε τους επάνω στην άχνη και μόλις κρυώσουν λίγο πασπαλίστε τους με επιπλέον ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία, που αν και είναι δεδομένη μετά την αποκάλυψη των μυστικών μου!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved