Κρέμα για μωρά: 10 συνταγές για την πρώτη κρέμα του

Πριν τρεις δεκαετίες οι παιδίατροι επέτρεπαν στα παιδιά να λαμβάνουν όλες τις τροφές, ακόμη και το αυγό και το ψάρι από τον 3ο μήνα της ζωής τους. Από το 1980 όμως και μετά, άρχισαν να υπάρχουν και απόψεις όπου υποστήριζαν πώς το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού είναι ανώριμο και δεν μπορεί να διασπάσει τις στέρεες τροφές με αποτέλεσμα να κουράζονται τα νεφρά, το συκώτι, ενώ μάλιστα είχαν αρχίσει να φαίνονται και αλλεργίες.

Κρέμα για μωρά: 10 συνταγές για την πρώτη κρέμα του
baby food 2

Αυτός ήταν και ο λόγος που το πρώτο εξάμηνο τα παιδιά καθιερώθηκε να πίνουν μόνο γάλα. Αν και τα τελευταία χρόνια οι αλλεργιολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι αλλεργιών, οι περισσότεροι παιδίατροι διατηρούν το εξάμηνο, με εξαίρεση κάποιους άλλους, που εντάσσουν την πρώτη κρέμα στον 4ο μήνα της ζωής του μωρού.

Πριν σημειώσετε τις συνταγές που θα σας προτείνουμε καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι πρώτες τροφές που θα δώσετε στο μωρό σας θα πρέπει να είναι πολύ καλά πολτοποιημένες.

Ποια είναι η πρώτη κρέμα μωρού;

Μα φυσικά το ρυζάλευρο. Το ρυζάλευρο θυμίζει γάλα και αυτός είναι ο λόγος που προτείνεται σε όλους τους γονείς ως πρώτη κρέμα για το μωρό.

Baby Food Products

10 συνταγές για την πρώτη κρέμα του μωρού

#1 Ρυζάλευρο

Σπιτικό ρυζάλευρο
1/4 κούπας καστανό ρύζι
1 κούπα νερό

Εκτέλεση:
Σε ένα μπλέντερ, χτυπάτε πολύ καλά το ρύζι μέχρι να γίνει σκόνη. Φροντίστε να μην υπάρχει ούτε ένας μικρός κόκκος ρυζιού πριν τον ετοιμάσετε.
Αφού γίνει σκόνη, ρίξτε το στο κατσαρολάκι που βράζει το νερό. Χαμηλώστε τη φωτιά, και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να πήξει.
*Αν η διαδικασία σας φαίνεται δύσκολη, αγοράστε ρυζάλευρο εμπορίου.

#2 Αβοκάντο

Προμηθευτείτε ώριμα αβοκάντο, καθαρίστε τα και λιώστε τα πολύ καλά με ένα πιρούνι ή στο μούλτι. Είναι νόστιμο και θρεπτικό για το μωράκι σας. Αν θέλετε να την κάντε πιο ρευστή προσθέστε μητρικό ή έτοιμο γάλα.

#3 Πορτοκαλί γλυκοπατάτες

Προμηθευτείτε πορτοκαλί γλυκοπατάτες, πλύνετέ τις καλά, τυλίξτε τις σε ένα αλουμινόχαρτο και ψήστε τις. Μόλις είναι έτοιμες, αφαιρέστε τις από το φούρνο, (θα λιώνουν μόλις πάτε να τις ξεφλουδίσετε), ξεφλουδίστε τις, και περάστε τις από το μούλτι. Αν θέλετε να την κάντε πιο ρευστή προσθέστε μητρικό ή έτοιμο γάλα.

o BABY FOOD facebook

#4 Μπανάνα

Πάρτε μια μπανάνα, ξεφλουδίστε τη και βάλτε τη στο μούλτι. Πολτοποιήστε τη και αν θέλετε να την κάντε πιο ρευστή προσθέστε μητρικό ή έτοιμο γάλα.

#5 Αρακάς

Βράστε τον αρακά πάρα πολύ καλά. Μόλις είναι έτοιμος, βάλτε τον σε ένα μούλτι και πολτοποιήστε τον πάρα πολύ καλά. Αν χρειαστεί να τον κάνετε πιο ρευστό, χρησιμοποιήστε λίγο από το νεράκι που τον βράζατε. Τέλος προσθέστε και μια κουταλιά ελαιόλαδο.

#6 Μήλο

Καθαρίστε ένα μήλο πάρα πολύ καλά, καθαρίστε το και βάλτε το σε ένα κατσαρολάκι να βράσει μέχρι να μαλακώσει. Πολτοποιήστε το και αν χρειαστεί προσθέστε λίγο από το γάλα του (μητρικό ή εμπορίου).

#7 Μήλο, μπανάνα, χυμός πορτοκάλι

Καθαρίστε μισό μήλο, μισή μπανάνα και στύψτε ένα πορτοκάλι. Σε ένα μούλτι βάλτε τα παραπάνω φρούτα μαζί με το χυμό πορτοκαλιού και πολτοποιήστε πάρα πολύ καλά.

#8 Μπανάνα και αβοκάντο

Καθαρίστε μισό ώριμο αβοκάντο και μισή μπανάνα και πολτοποιήστε και τα δύο φρούτα σε ένα μούλτι. Αν θέλετε να γίνει πιο ρευστό απλά προσθέστε λίγο μητρικό γάλα ή γάλα εμπορίου.

#9 Βρώμη και αχλάδι

Βάλτε στο μούλτι, 2-3 κουταλιές βρώμη, 1 καθαρισμένο αχλάδι και χτυπήστε μέχρι να έχετε μια πολτοποιημένη κρέμα. Αν θέλετε να γίνει πιο ρευστή απλά προσθέστε, λίγο μητρικό γάλα ή γάλα εμπορίου.

#10 Μάνγκο

Καθαρίστε ένα μάνγκο και βάλτε το στο μούλτι να το πολτοποιηθεί. Αν θέλετε να είναι πιο ρευστό απλά προσθέστε λίγο μητρικό γάλα ή γάλα εμπορίου.

*Σημαντικές συμβουλές:
Το παιδί θα πρέπει να κρατάει σταθερά όρθιο το κεφάλι του
Να μην βγάζει τη γλώσσα του έξω
Απαγορεύεται να χορηγήσετε γλυκαντικές ουσίες όπως ζάχαρη και μέλι

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved