Η συνταγή (και τα μυστικά επιτυχίας) για το απόλυτο ριζότο!

Γρήγορο, κρεμώδες και γευστικό, το ριζότο είναι από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα. Ταιριάζει σε όλες τις εποχές, είναι εύκολοκαι «σηκώνει» δεκάδες παραλλαγές. Εμείς σήμερα θα μοιραστούμε τη συνταγή μας για ριζότο με λαχανικά.

Η συνταγή (και τα μυστικά επιτυχίας) για το απόλυτο ριζότο!

Θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:

Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Λαχανικά ψιλοκομμένα (1 καρότο, 1 κολοκύθι και 3 χρωματιστές πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλί)
300 γρ. ριζότο
1 ποτήρι λευκό κρασί
παρμεζάνα (θα προσθέσετε περίπου 50 γραμμάρια και θα ρίξετε κι από πάνω όση θέλετε...)
1 κ.σ. βούτυρο

Τρόπος εκτέλεσης:
Βράζουμε νερό σκέτο ή με ένα ζωμό λαχανικών σε ένα κατσαρολάκι. (Ιδανικά, βράζουμε διάφορα λαχανικά και έχουμε τον φυσικό τους ζωμό).
Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα μας λαχανικά, σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι.
Προσθέτουμε πρώτα τις πιπεριές και το καρότο, και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε και το κολοκύθι. Τελευταίο προσθετουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε, προσέχοντας μην καεί.
Προσθέτουμε το ρύζι και δυναμωνουμε τη φωτιά.
Ανακατεύουμε διαρκώς ώστε το βούτυρο να πάει παντού και το ρύζι να ανακατευτεί με τα χρωματιστά λαχανικά.
Προσθέτουμε ένα ποτήρι λευκό κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και το ριζότο να πάρει όλο το άρωμα του κρασιού.
Ανακατεύουμε διαρκώς, για να μην κολλήσει το ρύζι.
Όταν το ριζότο αρχίζει να μαλακώνει, συνήθως μετά το πρώτο δεκάλεπτο, προσθέτουμε το ζωμό σταδιακά: Με μία κουτάλα παίρνουμε λίγο από το διπλανό κατσαρολάκι, το ρίχνουμε στο ριζότο και ανακατεύουμε διαρκώς. Μόλις απορροφηθεί το νερό/ζωμός, προσθέτουμε άλλη μία μεγάλη δόση με την κουτάλα της κουζίνας. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρις ώτου το ριζότο είναι έτοιμο. Δοκιμάζουμε συνέχεια, για να ξέρουμε πότε ακριβώς είναι έτοιμο. Να θυμάστε ότι πάντα πρέπει να «κρατάει» λίγο και να μην είναι παραβρασμένο. Επίσης, έχοντας στο νου ότι θα συνεχίσει να μαγειρεύεται ακόμη και αφότου σβήσουμε το μάτι, πρέπει να το κατεβάσουμε από τη φωτιά, όταν ακόμη δε θα μας φαίνεται εντελώς έτοιμο.
Μόλις είμαστε σε αυτό το κρίσιμο σημείο, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και το βούτυρο και ανακατεύουμε, μέχρι το ριζότο μας να αποκτήσει την κρεμώδη, μαλακή υφή του. Προσοχή : σερβίρεται πάντα ζεστό.

Μυστικά επιτυχίας:
*Αν έχετε καλεσμένους, θα πρέπει να είναι όλοι εκεί, όταν θα αρχίσετε να το μαγειρεύετε.
*Του πάει πολύ το φρέσκο πιπέρι και το αλμυρό τυρί, ιδιαίτερα η παρμεζάνα.
*Προσέξετε με τι σκεύος και πώς ανακατεύετε το ριζότο.Υπάρχει ειδική κουτάλα που χρησιμοποιείται για το ανακάτεμα του ριζότο, είναι ξύλινη κι έχει μια τρύπα στη μέση για να ανακατεύεται πιο αποτελεσματικά το ρύζι μας. Όσο για την κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσετε, καλύτερα να επιλέξετε μια βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Το ανακάτεμα είναι σημαντικό σημείο στο ριζότο, γιατί είναι αυτό που προσδίδει την κρεμώδη υφή στο αποτέλεσμα.

Καλή επιτυχία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved