Αγιορείτικοι γίγαντες με λαχανικά

Ξεκινά η περίοδος της Σαρακοστής και της νηστείας. Είτε τηρείται το έθιμο για λόγους θρησκευτικούς είτε για λόγους αποτοξίνωσης, είναι μία ευκαιρία να εντάξετε στη διατροφή σας όσπρια, φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά , αμυλούχα (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά) και λαδερά φαγητά.

Εμείς σας προτείνουμε σήμερα γίγαντες με λαχανικά, μία συνταγή που τη μαγειρεύουν οι μοναχοί του Αγίου Ορους . Είναι ιδιαίτερα νόστιμη, χορταστική και πολύ θρεπτική.

Υλικά500 γρ. γίγαντες1 φλιτζάνι ελαιόλαδο2 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε ροδέλες4 σκελίδες σκόρδο τεμαχισμένες100 γρ. λάχανο χοντροκομμένο2 πιπεριές κομμένες σε ροδέλες½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο½ φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας1 κύβο λαχανικών διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι ζεστό νερόΑλάτι πιπέρι 4ντομάτες κομμένες σε ροδέλες1 κουταλάκι ζάχαρη

ΕκτέλεσηΒράζουμε για 30 λεπτά τους γίγαντες και τους στραγγίζουμε. Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε το λάχανο, την πιπεριά, τον μαϊντανό, το σέλινο, τον χυμό ντομάτας, το ζωμό λαχανικών, το αλάτι και το πιπέρι και βράζουμε για 10 λεπτά. Τοποθετούμε τους γίγαντες σε πυρίμαχο σκεύος και τους περιχύνουμε με το μείγμα λαχανικών ανακατεύοντας ώστε να απλωθούν ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε το φαγητό με τις ροδέλες ντομάτας πασπαλισμένες με τη ζάχαρη και λίγο ακόμη αλατοπίπερο. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ή ώσπου να μαλακώσουν οι γίγαντες.

 

Πηγή: www.monastiriaka.gr

Αγιορείτικοι γίγαντες με λαχανικά
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved