Σπιτικό maki sushi- Μία νόστιμη συνταγή για τους λάτρεις της ασιατικής κουζίνας

Λατρεύω την Ασιατική κουζίνα, γι αυτό τελευταία πειραματίζομαι και μπορώ να πω ότι η παρασκευή αυθεντικών πιάτων δε φαντάζει πια τόσο ανυπέρβλητα δύσκολη. Αν εξαιρέσει κανείς τον μακρύ κατάλογο των υλικών!

Σπιτικό maki sushi- Μία νόστιμη συνταγή για τους λάτρεις της ασιατικής κουζίνας

Σας γράφω μία από τις αγαπημένες μου κλασσικές συνταγές και σας εύχομαι καλή επιτυχία!

Maki Sushi
Το sushi είναι Ιαπωνικό παραδοσιακό φαγητό το οποίο έχει ως βάση το ξιδάτο ρύζι.

Υλικά
1 πακέτο ρύζι για sushi
4 φύλλα φύκι Nori
150 γρ. καπνιστός σολομός κομμένος σε λεπτές λωρίδες
150 γρ. τόνος στραγγισμένος χωρίς λάδι
1 αβοκάντο κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες
150 γρ. καβουρόψιχα
1 αγγούρι κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες χωρίς τους σπόρους
1 καρότο κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες

Wasabi
σάλτσα σόγιας
πίκλες πιπερόριζας (gari)
100 ml ξίδι για sushi

TIP: Θα χρειαστείτε ένα Bamboo mat για το τύλιγμα των maki sushi. Απαραίτητο είναι ένα πολύ μυτερό μαχαίρι. Αναζητείστε τα σε μεγάλα super market ή σε καταστήματα με είδη ασιατικής κουζίνας.

Εκτέλεση
Ξεπλένετε το ρύζι με κρύο νερό και το μουλιάζετε για 30 λεπτά. Βράστε το σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά με κλειστό καπάκι ( ανακατεύετε που και που για να μην κολλήσει). Ραντίζετε με το ξίδι ρυζιού και ανακατεύετε ελαφρά. Αφήνετε στην άκρη το ρύζι να κρυώσει.

Βάζουμε σε ένα μπολ νερό και λίγο ξίδι για να βρέχουμε τα χέρια μας ώστε να μην κολλάει το ρύζι όταν θα το απλώνουμε πάνω στο nori. Κόβουμε τα υλικά σε λεπτές λωρίδες. Βάζουμε ένα φύλλο nori πάνω στο bamboo mat. Η μια πλευρά του nori είναι τραχιά και η άλλη είναι γυαλιστερή. Βάζουμε το ρύζι στη σκληρή πλευρά διαφορετικά δε θα κολλήσει. Απλώνουμε το ρύζι σε στρώμα πάχους 4-6 εκατοστά. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και λίγο wasabi εάν θέλουμε πιο πικάντικη γεύση.

Βάζουμε τις λωρίδες σολομού στη μέση καθώς επίσης και τις λωρίδες λαχανικών. Τυλίγουμε προσεκτικά με τη βοήθεια του bamboo mat (στη συσκευασία του οποίου υπάρχουν οδηγίες για το σωστό τύλιγμα). Κρατάμε το τυλιγμένο ρολό με το αριστερό χέρι και με το δεξί ραντίζουμε με νερό. Εάν δεν το βρέξουμε το φύκι θα είναι πολύ σκληρό για να το μασήσουμε.

Επειδή το ρύζι κολλάει πολύ, βρέχουμε το μαχαίρι μας συνέχεια καθώς κόβουμε το ρολό σε φέτες. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τον τόνο και τη καβουρόψιχα. Βάζουμε το sushi μας σε πιατέλα με μια μικρή ποσότητα wasabi στην άκρη και λίγα φύλλα gari στην άκρη. To gari καθαρίζει τη γεύση από τον ουρανίσκο μεταξύ των διαφορετικών ειδών sushi.

sousi4

Σε ξεχωριστό μπολάκι βάζουμε λίγη σάλτσα σόγιας . Προαιρετικά προσθέτουμε λίγο wasabi και ανακατεύουμε καλά. Εκεί βουτάμε το sushi λίγο πριν το φάμε.

Φιλίππα Κατσαρού
Αρχιτέκτων-Διακοσμήτρια
email: filippart_@hotmail.com
6978-239273

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved