Συνταγή για σπιτική σπανακόπιτα της μαμάς!

H σπανακόπιτα είναι μία από τις αγαπημένες ελληνικές πίτες και οι διάφορες συνταγές της μεταφέρονται από τη μία γενιά στην άλλη.

Συνταγή για σπιτική σπανακόπιτα της μαμάς!

Η παρακάτω συνταγή είναι για αφράτη πεντανόστιμη σπανακόπιτα με σπιτικό φύλο, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι! Ένα υγιεινό σνακ ή ακόμα και φαγητό για κάθε ώρα της ημέρας αλλά και για ένα πιο επίσημο τραπέζι! Φτιάξτε την!

ΥΛΙΚΑ:
Για το φύλλο:
4 φλ. του τσαγιού αλεύρι γ.ο.χ
1 φλ. του τσαγιού νερό
1 κ.σ ξύδι
4 κ.σ. λάδι
1 κ.γ κοφτό αλάτι
λάδι και αλεύρι για το άνοιγμα φύλλων
Για τη γέμιση:
1 κ.σ λάδι
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 πράσα ψιλοκομμένα
400 γρ σπανάκι
300 γρ φέτα (θρυμματισμένη)
1/2 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
2 αυγά
αλάτι και πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με τα πράσα, και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το σπανάκι. Αλατοπιπερώστε και αφήστε μέχρι η γέμιση να πιει τα νερά της. Όταν είναι έτοιμη μεταφέρετέ την σε ένα μπολ και αφήστε την να κρυώσει.

Για το φύλλο, βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ κι προσθέστε το νερό, το λάδι, το ξύδι και το αλάτι και ανακατέψτε προσεκτικά, στην αρχή με ένα κουτάλι. Όταν η ζύμη σας αρχίζει να γίνεται σιγά σιγά ομοιόμορφη, μεταφέρετέ την σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και ξεκινήστε το ζύμωμα, μέχρι να μην κολλάει καθόλου και να είναι λεία και απαλή.

Σκεπάστε την με μία πετσέτα και αφήστε την για 15 λεπτά. Μέχρι να ετοιμαστεί ζύμη σας, προσθέστε στη γέμιση το γιαούρτι και τη φέτα και ανακατέψτε καλά.

Μοιράστε τη ζύμη σας στα δύο και σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε φύλλο, ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος του ταψιού σας. Βάλτε το ένα φύλλο στο ταψί, έπειτα ρίξτε από πάνω τη γέμιση και στη συνέχεια σκεπάστε με το άλλο φύλλο. Κόψτε την πίτα σε κομμάτια και αλείψτε καλά με λάδι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά μέχρι να πάρει το επιθυμητό χρώμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved