Μια παραδοσιακή συνταγή για τους πιο νόστιμους γίγαντες στο φούρνο!

Μια παραδοσιακή συνταγή για τους πιο νόστιμους γίγαντες στο φούρνο!

Σε όλους αρέσουν τα κλασσικά και παραδοσιακά φαγητά. Όχι αυτά τα νέα και εκσυγχρονισμένα, αλλά εκείνα που έφτιαχνε η μαμά και μύριζε νοστιμιά όλο το σπίτι. Έτσι είναι και αυτή η συνταγή. Παραδοσιακή και νόστιμη.

Μια παραδοσιακή συνταγή για τους πιο νόστιμους γίγαντες στο φούρνο!

Και πιστέψτε μας, νοστιμότερους γίγαντες στο φούρνο δεν έχετε ξαναφτιάξει.

Από την Πέγκυ Παπαδοπούλου

Υλικά

½ κιλού φασόλια «γίγαντες»
6 φρέσκες ντομάτες για σάλτσα
Λίγο χυμό ντομάτας ή 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
2 πιπεριές «χρωματιστές» - πορτοκαλί, κίτρινη ή κόκκινη [χρωματικά εδώ ταιριάζει η κόκκινη]
4 μεγάλα κρεμμύδια
4-5 φυλλαράκια δάφνη
6 σπυριά μπαχάρι ολόκληρο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
Λίγο νεράκι
Ελάχιστο μαϊντανό
Προαιρετικά: μπούκοβο ή κόκκινη καυτερή πάπρικα

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό την προηγούμενη νύχτα «να φουσκώσουν»
  • Την ημέρα που θα τα μαγειρέψουμε, πρώτα τα ξεζουμίζουμε.
  • Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα φασόλια και μετά από 5 λεπτά τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
  • Σε καθαρό νερό βράζουμε περίπου 1 ώρα (σε χύτρα 30 λεπτά)
  • Σε ταψί μεσαίου μεγέθους, βάζουμε λίγο λάδι στον πάτο να τον καλύψει
  • Κόβουμε τα καθαρισμένα και πλυμένα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες, καλύπτουμε όλο τον πάτο του ταψιού.
  • Πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
  • Κόβουμε ροδέλες τις πιπεριές. Βάζουμε μερικές ακριβώς πάνω από τα κρεμμύδια.
  • Ρίχνουμε με σουρωτή κουτάλα τα βρασμένα φασόλια, και ανάμεσά τους φροντίζουμε να βάλουμε τα μπαχάρια και τα φυλλαράκια της δάφνης
  • Από πάνω τους στρώνουμε τις ροδέλες πιπεριάς που μας έχουν περισσέψει από πριν.
  • Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη [του κρεμμυδιού], και σε μπολ ανακατεύουμε το χυμό τους, με τον έτοιμο χυμό ντομάτας ή τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι μας.
  • Με την σάλτσα αυτή περιχύνουμε παντού το ταψί μας.
  • Προσθέτουμε λίγο νεράκι χλιαρό. Να σκεπάζει καλά τα υλικά μας.
  • Τον μαϊντανό, που θα τον έχουμε πλυμένο και ψιλοκομμένο, θα τον προσθέσουμε αφού βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο.
  • Ψήνουμε στους 180°. Θα απαιτηθεί μία ώρα και πλέον. Εξαρτάται από την ποιότητα των «γιγάντων».
  • Σε όλη την διάρκεια του ψησίματος δεν ανακατεύουμε. Αν πρέπει να το κάνουμε, φροντίζουμε να μην έρθουν στην επιφάνεια τα κρεμμύδια, επειδή θα καούν και θα πικρίσουν!
  • Παρακολουθούμε όμως να μην μας στεγνώσει το φαγητό.
  • Αν χρειαστεί προσθέτουμε χλιαρό νερό.

Πικάντικη παραλλαγή:
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το πιπέρι μας με κόκκινη καυτερή πάπρικα. Μισό κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό.

Εναλλακτικά:
Προς το τέλος του ψησίματος, βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο σε χλιαρό νερό.
Μετά από 5 λεπτά σουρώνουμε το νερό και πασπαλίζουμε το μουσκεμένο πλέον μπούκοβο στους γίγαντες. Η γεύση που προκύπτει είναι δυνατή αλλά όχι καυτερή.

Καλή σας επιτυχία!

9.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Adriatic Magic Unicorn Κουβαδάκι-Αξεσουάρ-Τσάντα (913)
34.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Kaissa Επιτραπέζιο Βίκινγκς-Οι Επιδρομείς Της Βόρειας Θάλασσας (KA112547)
19.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Quut Φτυάρι άμμου με σίτα
25.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Zoggs Εκπαιδευτικό Σωσίβιο 12-18 Μηνών πορτοκαλί
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς να βελτιώσετε την επικοινωνία με το έφηβο παιδί σας

Πώς να βελτιώσετε την επικοινωνία με το έφηβο παιδί σας

Την σημερινή εποχή η ποιότητα και η ποσότητα της επικοινωνίας έχει αλλάξει.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Οι αστείες αλλά και οι δύσκολες στιγμές της μητρότητας μέσα από τα σκίτσα μιας μαμάς (pics)

Οι αστείες αλλά και οι δύσκολες στιγμές της μητρότητας μέσα από τα σκίτσα μιας μαμάς (pics)

Η μητρότητα όπως πραγματικά είναι.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Τι έχει αλλάξει στη ζωή του Στέλιου Χανταμπάκη;

Τι έχει αλλάξει στη ζωή του Στέλιου Χανταμπάκη;

Ο δημοφιλής μπαμπάς στο πιο γλυκό βίντεο με αφορμή την Ημέρα του…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
«Τι να μαγειρέψω σήμερα;» Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής από το Mothersblog.gr

«Τι να μαγειρέψω σήμερα;» Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής από το Mothersblog.gr

«Τι να μαγειρέψω σήμερα;», αναρωτιέστε ξανά; Αν ναι, τότε ακολουθήστε το πρόγραμμα…
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies