Συνταγή για κοτόπουλο barbeque και γεμιστές ψητές πατάτες

Αυτήν την συνταγή θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι! Είναι μια νόστιμη εκδοχή κρέατος από τα fast food που τρώμε έξω. 

Συνταγή για κοτόπουλο barbeque και γεμιστές ψητές πατάτες

Υλικά
1 κοτόπουλο γύρω στα 1.700 γραμμ.
Αλάτι, πιπέρι
Για τη μαρινάτα
1/2 φλιτζ. χυμό φρέσκου λεμονιού
1/2 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κ.σ. ρίγανη φρέσκια
1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.σ. κάρι
1/2 κ.σ. κύμινο
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. μαγιονέζα
Για τις πατάτες
10 πατάτες μέτριες
Ελαιόλαδο
Αλάτι χοντρό
Κρεμμύδι φρέσκο
Μουστάρδα
Τυρί κρέμα
Γιαούρτι

Καθαρίζουμε το κοτόπουλο αφαιρώντας το λαιμό και τις άκρες από τις φτερούγες και το τοποθετούμε με το στήθος προς τα κάτω στον πάγκο. Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε κατά μήκος τη μία πλευρά, από την ουρά προς το λαιμό. Πιέζουμε και ανοίγουμε διάπλατα το κοτόπουλο και το αναποδογυρίζουμε, με το στήθος προς τα πάνω. Πατάμε γερά με τα χέρια, να γίνει όσο πιο πλακέ γίνεται.

Αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάτας σε ένα βαζάκι και τα χτυπάμε για λίγο να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη σακούλα τροφίμων ή σε πλακέ μπολ και το περιχύνουμε με τη μαρινάτα. Το αφήνουμε να μαριναριστεί 12-48 ώρες (στο ψυγείο), αναποδογυρίζοντας τη σακούλα με τη μαρινάτα αρκετές φορές. Την επόμενη μέρα αφήνουμε το κοτόπουλο εκτός ψυγείου για 30' πριν το ψήσουμε.

Αφαιρούμε τη μαρινάτα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Αφού γίνουν τα κάρβουνα, τοποθετούμε το κοτόπουλο με την πέτσα στη σχάρα και το ψήνουμε 15' από κάθε πλευρά. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο μπήγοντας ένα μαχαίρι στο πιο παχύ σημείο. Αν τα υγρά που βγουν είναι διάφανα, έχει ψηθεί. Το σκεπάζουμε για 15΄ και έπειτα το τεμαχίζουμε.

Για τις πατάτες: Πλένουμε και σκουπίζουμε πολύ καλά τις πατάτες και τρυπάμε με πιρούνι πολύ καλά την επιφάνειά τους. Τις αλείφουμε με λάδι και τις βουτάμε σε χοντρό αλάτι να κολλήσει στη φλούδα. Τις βάζουμε στη σχάρα σε δυνατό φούρνο στους 200o C και ψήνουμε 75'-90', ανάλογα το μέγεθός τους. Η φλούδα πρέπει να είναι τραγανή και η σάρκα μαλακή. Κόβουμε στη μέση, αδειάζουμε προσεκτικά τη σάρκα σε μπολ και προσθέτουμε βούτυρο ή τυρί ή μουστάρδα ή μυρωδικά και αλατοπίπερο. Γεμίζουμε ξανά τις πατάτες και σερβίρουμε.

πηγή: myself.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved