Λαμπροκουλούρα - Το έθιμο και η συνταγή για να τη φτιάξετε
Ζυμώνεται, σύμφωνα με την παράδοση, τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο.
Η λαμπροκουλούρα (ή το λαμπρόψωμο) είναι το πασχαλινό γλυκό ψωμί σε σχήμα κουλούρας με ένα ή περισσότερα κόκκινα αυγά για στολισμό. Ζυμώνεται σύμφωνα με την παράδοση τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο και συνοδεύει το τραπέζι της Ανάστασης ή της Κυριακής του Πάσχα.
Υλικά
- 1 κιλό σκληρό αλεύρι, + έξτρα για το ζύμωμα
- 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 18 γρ. ξηρή μαγιά
- 550 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 ml ελαιόλαδο
- 20 γρ. αλάτι
- 100 γρ. καρυδόψιχα
- 20 γρ. γλυκάνισο
Για το σερβίρισμα
- σουσάμι
- 1-2 κόκκινα πασχαλινά αυγά
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο akispetretzikis.com