Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα

Πέντε συνταγές για υγιεινό, αλμυρό ή γλυκό κολατσιό.

Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα

Πέντε συνταγές για υγιεινο κολατσιό στο σχολείο.

Bigstock

Το κολατσιό στο σχολείο είναι ένα σημαντικό γεύμα στην παιδική διατροφή. Είναι πηγή ενέργειας, κρατά το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο και μπορεί να του προσφέρει θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Η διατροφολόγος και συνεργάτης του Mothrsblog.gr, Ευσταθία Παπαδά, αναφέρει:

«Επιλέγουμε το κολατσιό έτσι ώστε να περιέχει τουλάχιστον μία πηγή υδατανθράκων, μία πηγή πρωτεϊνών και μία πηγή καλών λιπαρών».

Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και σήμερα έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για το κολατσιό όλης της εβδομάδας για να κάνετε τα κουμάντα σας ήδη από το Σαββατοκύριακο και όχι μέσα στην εβδομάδα που οι υποχρεώσεις τρέχουν και ο χρόνος είναι περιορισμένος.

Πέντε συνταγές για κολατσιό, αλμυρές ή γλυκές, που σίγουρα θα ξετρελάνουν τα μικρά σας.

Δευτέρα

Σπιτικές πάρες λεμονιού

98b2a6be-mpares-lemonioy.jpg

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 1 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα βούτυρο, ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κούπα κρυσταλική ζάχαρη

Για τη γέμιση:

  • 1 1/2 κούπες κρυσταλική ζάχαρη
  • 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αυγά 2 λεμόνια (χυμό και ξύσμα)

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175 C

Φτιάξτε τη ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατέψτε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ζυμώστε καλά και πιέστε τη ζύμη (για να φτιάξετε τη βάση) σε ένα ταψάκι 32x25.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Όσο περιμένετε να ψηθεί, φτιάξτε την κρέμα λεμονιού.

Σε ένα μπολ με ένα μίξερ χτυπήστε 1 1/2 κούπες ζάχαρη, 1/4 κούπας αλεύρι, τα αυγά, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Μόλις έχετε μια υγρή κρέμα, ρίξτε τη επάνω στην ψημένη βάση.

Ψήστε ξανά για 20 λεπτά. Βγάλτε το ταψί, αφήστε το να κρυώσει τελείως καλι κόψτε τις μπάρες σας σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη αν θέλετε.

Τρίτη

Mini λουκανικοπιτάκια

9fe484e3-loukanikopitakia.jpg

Υλικά:

  • 1 συσκευασία φύλλο σφολιάτας
  • 1 συσκευασία μικρά λουκανικάκια Φρανκφούρτης
  • 1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο

Προαιρετικά υλικά:

  • 1/2 κούπα τριμμένο τυρί
  • 1 πράσινη πιπιεριά κέρατο, κομμένη σε φέτες
  • σουσάμι

Εκτέλεση:

Ανοίξτε το φύλλο σφολιάτας.

Κόψτε το σε λωρίδες κάθετα. Το φάρδος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των λουκάνικων που θα χρησιμοποιήσετε.

Κόψτε έπειτα τις λωρίδες σε τρία ίσα μέρη.

Πάρτε ένα λουκανικάκι, βάλε το στην αρχή του ενός κάθετου φύλλου, ρολάρετε και κλείστε με ένα πιρούνι.

Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για όλα τα λουκανικοπιτάκια.

Αν θέλετε να βάλετε πιπεριά και τυρί, κάντε το πριν τα ρολάρετε.

Αφού τα τοποθετήσετε σε ταψί -που έχετε στρώσει λαδόκολλά- αλείψτε τα με το αυγό.

Πασπαλίστε με λίγο σουσάμι -αν θέλετε- και βάλτε στον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, αέρα, μέχρι να ψηθεί η σφολιάτα καλά.

Αφήστε να κρυώσουν και βάλτε τα στο ταπεράκι του κολατσιού. Τα μικρά σας θα ξετρελαθούν

Τετάρτη

Κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι (χωρίς βούτυρο)

keik me taxini portokali kolatsio

Υλικά:

  • 1 ½ κούπα (345 γρ.) καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά*
  • 250 γρ. ταχίνι με πορτοκάλι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 κάψουλες βανιλίνη
  • 1 κούπα (250 ml) χυμό από πορτοκάλι
  • 1 ½ κούπα (300 γρ.) φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ ρίξτε τη ζάχαρη και τα αυγά και ανακατέψτε σε μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Στη συνέχεια, προσθέστε το Ταχίνι με Πορτοκάλι, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, καθώς και τις βανιλίνες και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Τέλος, κι ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία, προσθέστε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και ανακτέψτε μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να δημιουργήσει έναν παχύρευστο χυλό.

Ρίξτε το μείγμα σε καλά λαδωμένη κι αλευρωμένη φόρμα και ψήστε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 45-50 λεπτά, μέχρι βυθίζοντας ένα μαχαίρι στη ζύμη, να βγαίνει καθαρό.

Όταν το κέικ έχει ψηθεί, αφαιρέστε το από τον φούρνο και τοποθετήστε τη φόρμα σε μια σχάρα για μερικά λεπτά να κρυώσει. Στη συνέχεια, αναποδογυρίστε τη φόρμα στο πιάτο που θα σερβίρετε και πασπαλίστε το κέικ με ζάχαρη άχνη.

Μία συνταγή από την mamatsita

Πέμπτη

Muffins τυριού

Υλικά:

  • 1 1/5 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί της επιλογής σας ή φέτα σπασμένη σε κομμάτια
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε κομμένο κολοκύθι, μυρωδικά ή αλλαντικά.

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 210 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το τυρί.

Σε ένα άλλο μικρότερο μπολ ανακατέψτε το αυγό, το γάλα με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέστε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μείγμα με τα υγρά και ανακατέψτε ξανά.

Μοιράστε το μείγμα σε 12 θήκες για muffin γεμίζοντάς τις κατά 1/3.

Ψήστε για 10-12 λεπτά.

Παρασκευή

Σπιτικές μπάρες δημητριακών με βρόμη και μπανάνα

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι βρόμης (εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε στο multi τις νιφάδες βρόμης και να την αλέσετε)
  • 30 γραμμάρια καρύδια
  • 1/2 φλιτζάνι σκόνη πρωτεΐνης
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι καρύδας
  • 1 μεσαία μπανάνα ώριμη
  • 2 κουταλιές της σούπας αμυγδαλοβούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα

Εκτέλεση:

Ψιλοκόψτε τα καρύδια και βάλτε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Στη συνέχεια καθαρίστε τη μπανάνα και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, κάντε την πουρέ.
Βάλτε σε ένα άλλο μπολ την μπανάνα με τα υγρά υλικά και ανακατέψτε. Έπειτα προσθέστε τα στερεά υλικά και ανακατέψτε καλά. Αδειάστε το μείγμα σε ένα ταψί στο οποίο θα έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

Στρώστε το μείγμα ομοιόμορφα βάλτε το ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Μόλις έχει παγώσει, μπορείτε να το κόψετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved