Πώς αρχίζει το παιδί να τρώει στέρεη τροφή

Ήρθε η στιγμή που οι μαμάδες θα πρέπει να ξεχάσουν μόνο το γάλα σκόνη ή τον θηλασμό και θα πρέπει να εντάξουν στο παιδί χόρτα, κρεατικά και αυγό. Αυτό συμβαίνει μετά τον έκτο μήνα (ιδανικά τον 8ο) προκειμένου να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε αλλεργίες στο παιδί. Πώς όμως το παιδί αρχίζει να τρώει διάφορα αγαθά της φύσης για να φτάσει να τα τρώει όλα;

Πώς αρχίζει το παιδί να τρώει στέρεη τροφή

Δείτε το παρακάτω πρόγραμμα που συνήθως προτείνουν οι παιδίατροι:

Την πρώτη εβδομάδα δίνετε στο μωρό μόνο πατάτα, καρότο και κολοκύθι. Αυτά είναι τα υλικά της πρώτης σούπας του μωρού στην οποία προστίθεται ελαιόλαδο (ένα κουταλάκι του γλυκού) ωμό και μόλις λίγες σταγόνες λεμονιού. Εννοείται πως στην πρώτη επαφή του με στέρεα τροφή, το παιδί δεν πρέπει να φάει καθόλου αλάτι και σίγουρα κανένα μπαχαρικό που είναι έντονο στη γεύση. Την πρώτη μέρα που θα το ετοιμάσετε θα δώσετε στο μωρό σας μόλις 2 με 3 κουταλιές σούπα και όλα τα υπόλοιπα γεύματά του θα είναι γάλα όπως συνήθως. Τη δεύτερη μέρα διπλασιάζετε τις κουταλιές του, δηλαδή τρεις με έξι και συνεχίζετε τα υπόλοιπα γεύματα πάλι με γάλα. Την τέταρτη μέρα το μωρό μπορεί άφοβα να φάει δώδεκα κουταλιές σούπα και αν θέλει να πιει γάλα. Από την πέμπτη μέρα και μετά μπορεί να τρώει 140 γραμμάρια σούπας ενώ αν θέλετε μπορείτε να αποφύγετε να του δώσετε γάλα. Τη δεύτερη εβδομάδα θα συνεχίσει το παραπάνω πρόγραμμα ενώ την τρίτη εβδομάδα μπορείτε να προσθέσετε στη σούπα με τα αλεσμένα λαχανικά κρέας, κατά προτίμηση μοσχάρι από την ελιά ή το ποντίκι του ζώου. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε αρακά, φασολάκια, σέλινο, μπρόκολο ή σπανάκι. Όλα θα πρέπει να είναι φρέσκα και αν είναι δυνατόν και βιολογικά. Κοτόπουλο μπορείτε να προσθέσετε στο μωρό αφότου γίνει εννέα μηνών ενώ θα πρέπει να το αλέθετε χωρίς την πέτσα. Τελευταία στη διατροφή ενός μωρού μπαίνουν το ψάρι και το αυγό καθώς είναι επικίνδυνα για την πρόκληση αλλεργιών στο παιδί. Οπότε, όσο πιο αργά μπουν (γύρω στον 15ο μήνα), τόσο πιο καλά θα είναι για το ίδιο το μωρό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved