Πανεύκολο κέικ σοκολάτας χωρίς ζάχαρη, αυγά και βούτυρο (vid)

  • Αυτό το κέικ σοκολάτας έχει χουρμάδες αντί για ζάχαρη
  • Φτιάξτε το μαζί με τα παιδιά
  • Τι άλλα υλικά θα χρειαστείτε

Όταν κάνει κρύο, η επιθυμία για γλυκό είναι πιο έντονη. Αυτές λοιπόν τις ημέρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και τα σχολεία παραμένουν κλειστά, λόγω της κακοκαιρίας, σε πολλές περιοχές της χώρας, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το χρόνο που είστε σπίτι, φτιάχνοντας ένα εύκολο κέικ σοκολάτας.

Δεν είναι όμως μόνο εύκολο αλλά και υγιεινό καθώς δεν έχει ζάχαρη, ούτε βούτυρο, ούτε καν αυγά.

Και πώς θα το φτιάξετε; Με χουρμάδες.

Χουρμάδες: Γιατί θεωρούνται υπερτροφή

Οι χουρμάδες αποτελούνται κατά 70% περίπου από φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε ίση αναλογία, γεγονός που τους καθιστά εξαιρετική πηγή ενέργειας. Το υπόλοιπο 20% αποτελείται από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Συγκεκριμένα, 100 γρ χουρμάδων αποδίδουν περίπου 280 kcal, ενώ μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον το 15% των ημερήσιων αναγκών μας στα παραπάνω μέταλλα.
Βέβαια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα και θερμίδες, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Δύο χουρμάδες καθημερινά είναι αρκετοί για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη για την υγεία σας. Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη τους, συνδυάστε τους με άλλα φρούτα, όπως μήλα, μπανάνες και αχλάδια.

Συνταγή για κέικ σοκολάτας

Υλικά

  • 1/2 φλ. χουρμάδες
  • 1/2 φλ. γάλα ζεστό
  • 1 μεσαίου μεγέθους μπανάνα
  • 3/4 φλ. αλεύρι
  • 1/4 φλ. κακάο σε σκόνη
  • 1 κ.τ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.τ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 φλ. γάλα

Εκτέλεση

Ψιλοκόβετε τους χουρμάδες και τους μουλιάζετε για 10 λεπτά στο ζεστό γάλα. Στη συνέχεια προσθέτετε τη μπανάνα σε φέτες και χτυπάτε καλά στο μπλέντερ μέχρι αυτά τα υλικά να γίνουν πολτός. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ και κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Ανακατεύετε δύο τρεις φορές και ρίχνετε τμηματικά το γάλα ( κάθε φορά που ανακατεύετε, προσθέστε και λίγο γάλα). Προσοχή, το μείγμα σας πρέπει να μην είναι τελείως πηχτό.
Σε μια μακρόστενη φόρμα τοποθετείτε αντικολλητικό χαρτί στη βάση της (προηγουμένως την έχετε περάσει με λίγο λάδι) και ρίχνετε το μείγμα. Ψήνετε το κέικ σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30- 40 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο, ξεφορμάρετε και το σερβίρετε.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved